Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nas chodi spat v 19h, ale usina az tak kolem 20.15h nekdy i dyl.Do skolky musi vstavat v 5.45h. A staci mu to, po obede neusne.
Mám doma taky předškolačku (5,5let) Vstává v 6:00 do školky a usíná 8.30. Ve školce si po obídku vždycky schrupne. Také si říkám, že až bude ve škole a bude muset jít do družiny na půl sedmou a ve tři odpoledne domů bude unavená. Ale říkám si, že když odpoledne nebude spát, tak usne dříve večer.
Haha, u nás se taky kouká na Perryho, se strašně těším, až ten seriál skončí a děti budou chodit se dřív mejt. Usínají kolem deváté vpodstatě násilím, ráno dcera do školky vstává v 6.45. Z postele ji tahám jak kotě, ale pak se probere a ve školce taky neusne.
@Efkaaa píše:
Ahoj,
máme s manželem trochu nesoulad v názoru na ideální dobu, kdy dát 5 letou dceru spát. Od září půjde do školy, která u nás začíná už v 7:40…
Nyní chodí v 19:45 do sprchy, pak zuby a pohadka. Usíná v 20:15 nebo 20:30. Ráno vstává cca v 6:30, aby byla po 7 ve školce.
Mě to přijde hrozně pozdě, přijde mi, že je malá ráno unavená… Tvrdí že ne, ve školce po O. neusne. (kouká na déčko na pheanes a pherb nebo jak se to píše, vše je v režii tatínka, já mezitím uspávám 7 měsíčního mrňouska)
Já bych si to představovala vše o hodinu dřív…
Prosím o info, jak to máte vy…
Já vím, že je to hodně individuální, ale nevím jestli jsem mimo já nebo manžel…
Náš pětiletý; v týdnu když spí ve školce po obědě, chodí spát v 20;00-usíná v 21:00, když je doma, chodí spát v 19:30 a vstává v 10:00 ![]()
U nás když se moje pětiletá dostane před devátou do postele, tak je to menší zázrak, ale pak se v tý posteli převaluje třeba hodinu než usne, většinou chodí mezi 9 a 10, ale vstává do školky v 7.30, přes den nespí max. když někam jedeme autem tak si dá 20-30 minut, ve školce jen výjimečně, jediné kdy občas usne po osmé je po plavání…takže myslím, že po té osmé to fakt není problém, 10-11 hodin spánku by mělo bohatě stačit.
Máte ji v 5 letech naučenou na uspávání, tak buď budeš muset nechat manžela dělat to po svém, nebo si to přeorganizovat s miminem tak, aby v době usínání starší už spalo a ukladej v dobu, kdy ty chceš, aby spala.
Já osobně bych ji uložila dřív, neopouštěla bych před spaním TV ani žádný jiný monitor svítící. Přečetla bych pohádku, pusu a dobrou, to se dá i s miminkem na ruce či dokonce u prsa, pokud kojis.
U nás čtyřletý i sedmiletý jdou asi tak v půl osmé čistit zuby, ve 3/4 jsou v pelechu, v 8 odcházím z pokojicku po pohádce. Vstáváme v 6:45.
Syn 5 let chodí spát nejdřív v 21 h, většinou usne v 21:30- 22h. Vstává v 6:30. Bohužel dřív neusne.
Moji budou mít na jaře 5 a 7, do postele chodí po 20h, jo jo, po déčku a pak ještě dvě pohádky. Někdy se to o víkendu natáhne až na 21h, vstávají starší po 6h, mladší později. Do školky chodíme po 8h. Ve školce mladší většinou spí pokud nejdou po obědě. Taky by se mi hodilo kdyby už spali dřív, když mám ranní tak klidně už jdu s nimi ve 20:30 spát. Je fakt že když se v 15:30 dostaneme ze školky domu tak kdyby už v 19 h šli spát, tak si jich moc neužiju.
V pěti letech usíná pravidelně ve 21: 30. Od 21:00 už je v posteli. Má to po mně, už od školky do dnes usínám pravidelně ve 22:00 a dřív jsem prostě nikdy neusnula
Večeříme taky u Phinease a Ferba, až přeskáčkou ovečky přes potok
, jdou se oba umýt a čistit zuby, čtu pohádku. Mladší většinou usne u pohádky, pětiletý ještě chodí pít, kadit, cokoliv, usíná mezi 22-23. Do školky vstáváme před sedmou, mladší v pohodě, staršího musím tahat násilím, je unavený. Ve školce se spánku taky brání, neusne, odpoledne teď bývá na zabití, jak je unavený, ale prostě večer dřív neusne.
Lehnout si k němu nic neřeší, já usínám okamžitě a pán si chodí po bytě a dělá bordel. ![]()
Syn chodí už několik let spát po osmé, v osm (až přejdou ovečky potok
) se jde mýt a pak do postele. Usíná mezi půl devátou a devátou, vstává okolo sedmé. Po obědě nespí.
Pětiletí usínají kolem 21.00hod. a budíček je 6.30hod. Jen v sobotu a v neděli jsou na nohou už v šest. To aby se rodiče nevyspali.
![]()
@Efkaaa dvouleťák chodí spát 19:30, vstává sám každý jen 5:30
udělej to dle dítěte..
Holky, moc děkuju za vaše super info…
Teď vím, že jsme normální…
![]()