Kdy jít na neschopenku???

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1862
13.7.10 12:48

Kdy jít na neschopenku???

Holky, chtěla jsem od Vás poprosit o radu.. 3.8. mi končí smlouva v práci a je samozřejmé, že mi ji nidko neprodlouží!
Tak pořád zvažuji, kdy je nejlepší odejít na neschopenku. První 3 dny by měli být neplacené a poté 14 dní platí zaměstnavatel?
Tak jestli počítám správně, tak bych měla jít 17 dní před ukončením smlouvy marodit ne?
Jinak pokud bych začala marodit od 4.8., tak bych byla doma prvních 14 dní zadarmo…
Prosím poraďte!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11785
13.7.10 12:52

Brony být tebou jdu marodit v ochranné lhůtě - ta je 7 dní po ukončení pracovní smlouvy, v případě těhotenství je ještě delší,ale nevím přesně kolik. Když půjdeš marodit 4.8., tak tě bude platit ještě zaměstnavatel 14 dnů ( 3 dny z toho zadarmo), pak už sociálka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2957
13.7.10 13:04

Taky bych šla marodit až v té ochranné lhůtě, protože takhle tě prvních 14 dní platí zaměstnavatel, což znamená, že první tři dny nedostaneš zaplacené vůbec a zbytek jen nějakých 60% z průměru. To přesně zjistíš ze zákoníku práce. Takže raději dodělej celý měsíc (většinou se výpověď dává ke konci měsíce) a až ti dá výpověď, tak si zajdi pro nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2452
13.7.10 13:18

Já šla marodit do těch sedmi dnů po výpovědi a nikdo mi těch prvních 14dní nezaplatil, protože to už jsem nezaměstnaná a bylo mi řečeno, že nedostanu nic až od toho 15dne. Takže z mé zkušenosti bych šla marodit už 14dní před koncem smlouvy. Jsem taky v ochrané lhůtě 180dní a výjde mi to akorát do nástupu na mateřskou. Zrovna včera jsem skrz to volala na sociálku a do bývalé práce a tak mi to řekli od toho 15dne mě platí sociálka, ale těch prvních 14dní prostě nic když už jsem po výpovědi. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11785
13.7.10 13:22

Digi nestraš mě! Já ted čekám na první peníze, žiju v domnění, že mě zaměstnavatel musí zaplatit!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2452
13.7.10 13:29

Verčo je mi to líto ale je to tak. Já dostala výpověd 30.4. a marodit jsem šla od 3.5., protože byl víkend. A ted jsem volala do práce, že mi ještě nepřišli vůbec žádné peníze od nich ani od sociálky a ona mi tam řekla, že jsem šla marodit až po výpovědi, tak, že už nejsem jejich zaměstnanec, tak od nich za těch 14dnů nedostanu nic 8-o a že mě to zaplatí sociálka, tak jsem hned volala na sociálku a tam mi řekli, že oni to platí až od 15dne a že prostě tak to je. Takže holky pozor na to, tohle mě dopředu nikdo neřekl a to jsem se tam s nima domlouvala, že jak to jako bude atd. :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
13.7.10 14:07

Bronny, a zjišťovala jsi, jak by finančně vycházelo, kdyby ses zaregistrovala na úřadu práce a brala podporu v nezaměstnanosti? To je jen takový nápad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1862
13.7.10 14:20
Gama píše:
Bronny, a zjišťovala jsi, jak by finančně vycházelo, kdyby ses zaregistrovala na úřadu práce a brala podporu v nezaměstnanosti? To je jen takový nápad…

Napadlo mě to taky, ale mateřskou ti počítají z posledního zaměstnání - v tom případě by to byl PRACÁK! Takže sociální mateřská na 4 roky by mě neminula!!!! :cert: :cert: :cert:

Jinak moooc děkuji za zkušenosti!!! Vyprdnu se tu na ně a půjdu marodit před ukončením smlouvy. Jen takový jeden hloupý dotaz - do 14 dní se počítá i sobota a neděle??? Nebo se počítá 14 pracovních dní (pondělí - pátek)???

Děkuju moooooc!!!!! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
13.7.10 14:25

Dámy pardon, asi nebudu populární, ale jak jako „jít marodit“? To je přesně ten důvod (teda jeden z mnoha), proč náš sociální systém zkomírá…A doktor, který takovou „nechopenku“ napíše, by si zasloužil tučnou pokutu. Taky se zkus vžít do role zaměstnavatele, který bude platit tvou nemocenskou naprosto zbytečně… Ony se mu ty peníze taky nikde nelíhnou, o státních penězích nemluvě. Já nejsem ráda, že peníze z mých daní a odvodů jdou na nemocenskou simulantovi.

Nic osobního, ale tento přístup mě fakt štve. Chápu, že ty peníze asi potřebuješ, ale toto je fakt ubohé řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
13.7.10 14:56
Bronny píše:
Gama píše:
Bronny, a zjišťovala jsi, jak by finančně vycházelo, kdyby ses zaregistrovala na úřadu práce a brala podporu v nezaměstnanosti? To je jen takový nápad…
Napadlo mě to taky, ale mateřskou ti počítají z posledního zaměstnání - v tom případě by to byl PRACÁK! Takže sociální mateřská na 4 roky by mě neminula!!!! :cert: :cert: :cert:

mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) se počítá z posledního pojistného poměru - registrace na pracáku není pojistný poměr! pokud nastoupíš na mateřskou po skončení zaměstnání v ochranné lhůtě, tak ji budeš dostávat vypočítanou ze zaměstnání, i kdybys mezitím byla registrovaná na pracáku. pokud by ses do ochranné lhůty nevešla (ta je 180 kalendářních dní), tak bys mateřskou nedostávala, ani kdybys mezitím byla na neschopence. to bys pak měla nárok na rodičák (rodičovský příspěvek) ode dne porodu ve čtyřleté variantě.

jinak na neschopenku se nastupuje tehdy, když ti tvůj zdravotní stav nedovoluje pracovat, ne když chceš brát peníze za flákání se doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11785
13.7.10 15:23

Ivuskho já marodím jednak ze zdravotních důvodů a jednak z toho, že mi skončila v práci smlouva a ukaž mi zaměstnavatele, co přijme ženskou ve 4.měsíci…já teda žádného takového dobráka nepotkala. Myslím si, že v naší republice je veliká spousta lidí, co si plodí jedno dítě za druhým a do práce nechodí nikdo z rodiny, možná by se spíš tady měly hledat důvodu kolabujícího státního rozpočtu a ne u těhotných,který jdou na 4 měsíce na neschopenku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
13.7.10 15:37
Vercaa píše:
Ivuskho já marodím jednak ze zdravotních důvodů a jednak z toho, že mi skončila v práci smlouva a ukaž mi zaměstnavatele, co přijme ženskou ve 4.měsíci…já teda žádného takového dobráka nepotkala. Myslím si, že v naší republice je veliká spousta lidí, co si plodí jedno dítě za druhým a do práce nechodí nikdo z rodiny, možná by se spíš tady měly hledat důvodu kolabujícího státního rozpočtu a ne u těhotných,který jdou na 4 měsíce na neschopenku..

Každý přispívá svým dílem, nejde říct, že když to dělá tolik lidí, tak já už se v tom ztratí. Každý má svou vlastní odpovědnost, ne kolektiv za všechny. Pokud půjdeš na nemocenskou ze zdravotních důvodů, tak pak o tom nikdo diskutovat nebude, ale tato diskuze vyzněla v trochu jiném duchu.

Že tě nikdo těhotnou nepřijme, je pochopitelné, ale to přece nejde řešit podvodem. Mohla sis třeba na tu přechodnou dobu našetřit nebo si můžeš najít brigádu. A když nic z toho, tak prostě smůla, takový je život a peníze z nebe nepadají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1862
13.7.10 15:51
ivuska.h píše:
Dámy pardon, asi nebudu populární, ale jak jako „jít marodit“? To je přesně ten důvod (teda jeden z mnoha), proč náš sociální systém zkomírá…A doktor, který takovou „nechopenku“ napíše, by si zasloužil tučnou pokutu. Taky se zkus vžít do role zaměstnavatele, který bude platit tvou nemocenskou naprosto zbytečně… Ony se mu ty peníze taky nikde nelíhnou, o státních penězích nemluvě. Já nejsem ráda, že peníze z mých daní a odvodů jdou na nemocenskou simulantovi.Nic osobního, ale tento přístup mě fakt štve. Chápu, že ty peníze asi potřebuješ, ale toto je fakt ubohé řešení.

Je to tvůj názor a já ho plně respektuji.

Beru to z toho pohledu, že jsem chtěla pracovat až do mateřské. Zaměstnavatel mi slíbil, že mi smlouvu prodlouží o měsíc a půl - přesně na dobu, kterou budu potřebovat! Noooo a jak to dopadlo? Vykašlal se na mě! Chtěla jsem pracovat!!!!!
Za celou dobu pracovního poměru (3,5 roku) jsem ani jednou nemarodila. Nejsem jedna z těch co si to hodí, když se jim to hodí. Nevím co je neschopenka, tak určitě sociální systém v mém případě nebude zkomírat účelně!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11785
13.7.10 15:59

Bronny jsme na tom asi stejně, za 7 let co jsem pracovala jsem marodila celkem 3krát, vše jsme jinak přechodila, smaoléčba doma atd. Ale respektuji názor druhých..kdyby mi nekončila smlouva, tak pracuji doteď a ještě min.dva měsíce,ale to už je teď jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
13.7.10 16:17
ivuska.h píše:
Dámy pardon, asi nebudu populární, ale jak jako „jít marodit“? To je přesně ten důvod (teda jeden z mnoha), proč náš sociální systém zkomírá…A doktor, který takovou „nechopenku“ napíše, by si zasloužil tučnou pokutu. Taky se zkus vžít do role zaměstnavatele, který bude platit tvou nemocenskou naprosto zbytečně… Ony se mu ty peníze taky nikde nelíhnou, o státních penězích nemluvě. Já nejsem ráda, že peníze z mých daní a odvodů jdou na nemocenskou simulantovi.Nic osobního, ale tento přístup mě fakt štve. Chápu, že ty peníze asi potřebuješ, ale toto je fakt ubohé řešení.

tohle je tvuj nazor a tohle zase muj!

Pracuji 10 let a na neschopence jsem byla parkrat moje dane ktere jsou nemale jdou kam??? ja vam to klidne reknu na cikany kteri jak uz psala verca plodi jedno za druhym a nechce se jim delat ,az budou v tomto state vsichni poctivy tak budu taky!!! je to smutny ale je to tak!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat