Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@rozinka7 Já vím, chápu tě, že to je náročné. Určitě nejsi sama, ale tady bych se opravdu rozhodovala jen podle vlastních pocitů a názoru veterináře, který psa ošetřuje a zná jeho zdravotní stav. Mám pocit, že hodně lidí k uspání zvířete přistupuje tak, že „no už je starý, furt jenom spí, co z toho života má, šup uspíme ho“. Tohle mi přijde strašně kruté.
Já jsem třeba zažila jednou v čekárně u veta matku s dcerou, které šly uspat psa, protože se počurával (to mi říkaly, neptala jsem se, ale potřebovaly si popovídat). Nepřišlo mi, že by pes trpěl, pochodoval po čekárně a očuchával mě a mého psa, ty dvě ženské bulely jak želvy, bylo to dva dny před štědrým dnem - no mě málem taky omývali. já nevím, možná měl bolesti, nebo k tomu byl nějaký pádný důvod, ale říkaly jen to počurávání, což mi přijde zbytečné. Nás pes se taky ke konci života počurával, když byl dlouho doma, tak jsme mu na noc a po dobu, co jsme byli v práci dávali plínky a jinak jsme venčili častěji. Jinak ale měl chuť k jídlu, rád se mazlil, chodil nás vítat i když mu chůze dělala už velké problémy. Tak jsme se mu snažili věnovat tak, aby si ten zbytek života užil, skoro pořád ho měl někdo na klíně, na dlouhé procházky s druhým psem jsme ho brávali do batůžku atd.
Vím, že jsi psala, že váš pejsek má nějaké záchvaty a nejsi si jistá, jestli nemá bolesti. V tom případě by uspání připadalo v úvahu, ale opravdu bych se řídila hlavně konzultací s veterinářem.
My už jsme tohle dilema museli řešit dvakrát a pokaždý jsme měli to „štěstí“, že to bylo jednoznačný. V obou případech se stav zhoršil tak rychle, že to byla otázka max dní. Prostě na tom psovi šlo poznat, že tohle už je konec (obě fenky byly po několika operacích a kolikrát to vypadalo zle a nakonec se z toho vyhrabaly, ale ten konec, to prostě bylo jiný, neumim to nějak konkrétně popsat). Poradila bych se na veterině, ale hlavně dala na nějakou intuici, páníček svýho psa zná a pozná, kdy už je to opravdu zlý, kdy už ten pes nemá radost ze života. Pak je lepší to ukončit, i když je to strašně těžký. Pokud by byl pejsek v mezidobí mezi těma záchvatama v rámci možností spokojenej, snažila bych se přemoct a zvládat to, ale jestli je celkově „špatnej“, vypadá utrápeně, volila bych uspání.
@rozinka7 Prosím tě neblázni. Vím, jak je náročné přijít o psího přítele. Ale vzala sis ho z útulku, starala ses o něho příkladně, dalas mu mnoho krásných dnů. I kdybys ho nechala uspat, ne jen tak, že už ho nechceš, ale protože už mu není pomoci a trápí se, je to pro něj zas dobrá volba
. Až to přebolí, pejska si zas pořiď, máš je ráda a staráš se vzorně!
![]()
@rozinka7 Souhlasím s @Genovesa, buď na sebe hrdá, že si pejskovi byla ochotná a shcopná nabídnout lepší život, než měl s předchozím majitelem nebo v útulku. Každý z nás má svůj vyměřený čas na světě, my, naše děti, naši rodiče, naše zvířata. A každý, koho učiníš šťastným, tvůj život obohatí. S odcházením se člověk musí smířit, tak to prostě je a jinak nebude. Nikdo tu nemůže být věčně.