Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, je tu prosím nějaký zkušený pejskař/pejskařka?
Jde o to, že před dvěma lety jsme si vzali od jedné rodiny psa (byli to cizí lidi, prostě ho už nechtěli). Teď jsou psovi 4 roky. A trápí nás jedna věc a to taková, že vyjíždí na cizí lidi. Respektive když se venčí, tak si ostatních nevšímá, ale jakmile si ho chce někdo pohladit, nebo i jeho psího bratříčka (máme ještě JRT), tak je zle. Tedy nikdy nikoho nekousl, ale ošklivě vyjede a i na člověka klidně předníma packama vyskočí. Nějak jsme to neřešili, říkali jsme si, že se snad zklidní, ale mám snad pocit, že je to časem čím dál horší…přitom jde jen o prvotní kontakt s cizím člověkem, jakmile ho pozná lépe (třeba po půl hodině), tak je to najednou úplný opak - od člověka se nehne, lísá se apod…
Nevíte, čím by to mohlo být způsobeno? Napadlo mě, že může mít špatné zkušenosti z minulé rodiny, ale zase třeba na nás nevyjel vůbec, když jsme si ho přebírali…nevíme co s ním, je to jinak strašný milouš a náš člen rodiny. Jakým způsobem se takto narušený pes převychovává (resp. jak ho to odnaučit)? Určitě to prozatím budeme řešit košíkem při venčení, ale bojím se, aby ho to ještě víc psychicky nenarušilo, je to hrozně citlivá povaha…je to kříženec kokršpaněla (14 kg)
děkuji všem!
Dle mého na vás při předávání nevyjel proto, že předvídal, že se bude mít lépe. A proč vyjíždí po cizích? Třeba ze strachu, že vám dotyčný ublíží, snaží se vás chránit. Jak odnaučit/přeučit netuším ![]()
Ahoj, tak za prvé, s takovým psem by mělo být samozřejmostí používání náhubku a to na každé procházce. Za druhé cizí člověk nemá co sahat na tvého psa (taky přece nehladíš cizí děti, ne?). Příčin může být několik: mohl to být týraný pes a tím pádem se lidí bojí a preventivně se brání, může to být způsobené i psovodem (zejména tím, že pes cítí tvoji nejistotu). Setkala jsem se i se psy, které to vyloženě bavilo, prostě jen ze srandy odháněli cizí lidi a měli z toho radost. Poslední poměrně častý problém je ten, že neuznává psovoda jako dostatečnou osobnost, psovod by měl být ten silný element, který si vždy ví rady, nikdy z něho není cítit strach ani nervozita, neustupuje. Pokud takový psovod nejsi, bere to pes do svých rukou a pravděpodobně brání tebe i druhého psa. Ale to jsou jenom hypotetické důvody, neviděla jsem v konkrétní situaci tebe, ani tvého psa. Mám týraného psa a reaguje obdobně, pracujeme na tom už delší dobu a lepší se to. V těchto případech většinou selhávají veškeré tresty (nejhorší, co může být, je u takového psa použít elektrický obojek). Mnohem efektivnější je ukázal psovi, jaké chování po něm vyžaduješ. Metody jsou různé, pokud umíš s klikrem, doporučuju třeba knížku Click to calm, za vyzkoušení určitě stojí. Pokud budeš mít ještě nějakou otázku, nebo chceš něco podrobnějšího, napiš sz ![]()
Nejsem zkušený pejskař, ale proč by měli cizí lidi hladit moje psy? ![]()
Pokud jinak není agresivní a po lidech bezdůvodně nevyjíždí, tak je asi prostě nedůvěřivý. Ale já bych asi netrvala na tom, že hlazení od cizích musí tolerovat.
Možná má strach a reaguje agresí, to je u psů dost běžné, kokršpanělové obzvlášt mají oproti jiným plemenům více případů agresivity. Strachu z lidí se už asi nezbaví, možná má špatné zkušenosti. Spíš ho asi víc hlídat při seznamování s lidmi, upozornit každého, jak reaguje a vůbec být ve střehu. Upnul se na vás a ted vás brání. Moje máma měla psa z útulku, asi týraného, ji miloval, na všechny ostatní vrčel a vyjížděl.
Cizí lidi nemají co hladit psa, který očividně o kontakt nestojí.
Chování může byt způsobené postavením ve smečce, terierovi zřejmě sefuje, otázkou je, zda nesefuje i vám. Byla bych velmi důsledná, co vas pes smí doma, kam všude smí, co krmeni, jestli ma svoje místo, kam je vykazan, když si s nim zrovna nehrajete, kdo u vas začíná hru, mazlení, i třeba kdo jde první do dveří…
Na procházky bych dala nahubek, ono ho to nenarušil, maximálně mu trochu spadne hřebínek a lidi bych slušné zadala, at na něj nesahaji.
Trochu blbe je, ze jste to nechali dva roky vykysat, ted ma zažité vzorce chování, které se budou těžko rušit.
@Froseth
Moc děkuji za rozsáhlou odpověď. Já osobně si myslím, že nejistotou „netrpím“, venčím dohromady 3 psy, takže by třeba i ti další dva nejistotu vycítili a podle toho reagovali…ale třeba by to mohl někdo jiný vidět jinak. Jsem absolutně proti opatřením, jako je elektrický obojek a podobné týrání…ale je tedy pravda, že je ten pes vždy potrestán, pokud vyjede, aby věděl, že to nesmí (plácnu ho a zvýším hlas). Má ze mě a i z ostatních členů rodiny respekt, rozhodně to není dominantní pes, spíše naopak - je hodně citlivý, jak už jsem psala, často se i třese, pokud slyší rámus, nebo se někdo rozčiluje. Myslím si, že se bojí, ale nevím proč, jestli o sebe, o nás, jestli se bojí, že ho někdo odvede…nevím. O clickeru jsem slyšela, zatím jsem se blíže nezajímala, ale podívám se po tom. Jinak tedy nevím, jak zrovna v tomto ohledu bych mu měla ukázat, co po něm vyžaduji - protože s těmi, které zná to nebude mít účinek a cizí lidi se bojím do toho zaangažovat…těžko tedy říct, hrozně mě to mrzí, protože jinak je to ten nejmilejší pes pod sluncem a teď ho budu ještě zatěžovat náhubkem…
@banibag2
Ano, já jsem také zastánce toho, že na cizí psi se nešahá, ale jak to pak mám těm s prominutím tupcům vysvětlovat
lidé si o to koledují sami, ale pak to odnese vždycky ten nejnevinnější - pes (nebo jiné zvíře).
@banibag2 píše:
Nejsem zkušený pejskař, ale proč by měli cizí lidi hladit moje psy?
Pokud jinak není agresivní a po lidech bezdůvodně nevyjíždí, tak je asi prostě nedůvěřivý. Ale já bych asi netrvala na tom, že hlazení od cizích musí tolerovat.
Presne tak.
@Bibi239
No abych řekla pravdu, tak je to spíš naopak - teriér vládne jemu
ale bráno s nadsázkou, právě tenhle je spíše submisivní, podřizuje se, vše mu přenechá, všechno si nechá sežrat (kromě bůvolí kosti - tu si hlídá jak ostříž). Nám nešéfuje určitě, ví, kdo je autorita a má respekt.
@Jedlička12 píše:
@Bibi239
No abych řekla pravdu, tak je to spíš naopak - teriér vládne jemuale bráno s nadsázkou, právě tenhle je spíše submisivní, podřizuje se, vše mu přenechá, všechno si nechá sežrat (kromě bůvolí kosti - tu si hlídá jak ostříž). Nám nešéfuje určitě, ví, kdo je autorita a má respekt.
Pokud nemáte problém s autoritou, brala bych to asi jako vlastnost psa, ze je projektivní a nedůvěřivý. Doporucuju pořídit obojek masivní s ostny, to některé lidi odradí od sahají, nahubek bych dávala pres den, večer vencila bez, když už nehrozí " útoky" malých děti. A mas pravdu, lidi jsou blbi, ze sahají na cizí psy
já děti ucim, ze na cizí psy se nesahá, mám dojem, ze jsem jediná v širokém okolí, protože cizí děti jsou schopné tomu mému na voditku skočit kolem krku
mám kliku, jemu to neva
@Jedlička12 Napíšu něco o mojí feně. Byla týraná, chlap choval psy na žrádlo, psy mlátil, po těle měla jizvy, do jednoho roku nebyla nikdy venku, neměla žádné hygienické návyky..Bázlivost kombinovaná s agresivitou, snad to nejhorší, byl to adept na utracení..I pár kousanců jsem schytala, nenechala na sebe sáhnout..Proč to píšu? Protože i s takovým psem se dalo pracovat
Dnes je to celkem pohodový pes, miláček rodiny, mám dokonce malé dítě a vím, že fena by malému neublížila
Už v podstatě řešíme jenom dva problémy - venku se jí občas nějaký chlap nelíbí, tak na něho zaštěká a má strach ze psů, ale jak říkám i to se postupně zlepšuje
Tohoto všeho jsem docílila pomocí pozitivní motivace, nikoliv křikem a bitím. Nemůžu ti napsat žádný návod jak na to, protože co funguje na jednoho psa, na jiného fungovat nemusí. A taky nejlepší je ukázat psovodovi názorně, co přesně má dělat a to se po internetu nedá. Zkus si stáhnout tu knihu, o které jsem ti psala, je na uložto volně ke stažení. Nebo mrknout na nějaké videa na Youtube od výcvikářů používajících pozitivní motivaci. Hlavně nedávej na rady typu „pokud pes zaštěká, přetáhni ho vodítkem, pokud zavrčí, je potřeba ho vyvěsit.“
Můžeš se taky zkusit obrátit na nějakého výcvikáře, někteří z nich mají i online poradnu, vím např. o panu Eichlerovi
Pardon za dlouhý příspěvek
@Froseth
Tak moc děkuji za rady, já si stáhnu tu knížku a snad nám to v něčem pomůže
děkuji moc
@Jedlička12 Ta knížka je sice jen v angličtině, ale je celkem jednoduše napsaná, tak snad by to neměl být problém
Práce s klikrem je velice jednoduchá, neříkám, že to určitě bude fungovat zrovna na vašeho psa, ale zkusit se to může
Cílem té knížky je vlastně docílit toho, aby měl pes pozitivní asociaci na lidi (děti, ostatní psy, cokoliv..), díky správnému postupu a klikru si v makovičce spojí člověk=odměna – člověk=něco příjemného. Ještě ti můžu napsat, co ze začátku pomohlo celkem nám: vždycky, když jsem viděla, že se k nám blížil člověk, který se evidentně naší fence nelíbil, tak jsem ji nějak rozptýlila. Třeba jsem na ni mluvila, pískala, dala jí na splnění nějaký povel. Byla tak zaměstnaná, že si ani nevšimla, že někdo prošel kolem. Když už začala vrčet, tak jsem vytáhla z kapsy klíče a začala s nima chrastit, to je taky dobré na rozptýlení. Držím palce, určitě se to dá zvládnout, jenom je to běh na dlouho trať a chce to trpělivost ![]()
Zdravím, potřebovala bych informace nějakého zkušeného pejskaře, i když i já sama jednoho psa mám konkrétně No kříženou s kavkazkým pasteveckým psem a je naprosto vycvičená a toto co dělá pes mých známých si absolutně nemůže dovolit, ale jemu to, jak vidím, prochází.
Jde o to, že před otěhotněním jsem docházela jednou týdně k jedné rodině s výpomocí na úklid. Pořídili si psa štěně bernského salašnického psa. Byli jsme kamarádi, tulili jsme se, jak rodina jela na dovolenou, každý den jsem za psem docházela, dávala mu nažrat, dlouhé procházky i se seznámil s naším psem. Je ale dost nevychovaný skáče na vše. Vše bylo skvělé. Pes dospěl a já odešla na MD, přestala jsem tam docházet a až miminko mělo tak půl roku. Majtelka psa mne zase skontaktovala a chtěla, abych zase docházela. Informovala mě, že pes nemá rád cizí lidi, hlavně prý ženy. První seznámení po dlouhé době bych řekla dobré. Pes prodělal i boreliozu, kdy málem umřel. Došlo to do takového stádia, že když tam jednou týdně přijdu, musí ho někdo držet, aby mě neposkákal a nepokousal. Je z něj totální bestie i když to byl tak príma kámoš. Ten jeho nehybný pohled, kdy se mi dívá do očí a totálně by mě zhryzal, kdyby ho někdo nedržel. Už i došlo na opětovné seznámení, kdy jsem se pod dohledem nechala očuchat, pak jsem ho jemě hladila on se i začal tulit. Myslela jsem, že je to ok. Ale jakmile jsem vlezla do baráku, zase se na mě začal dívat a po odchodu, opět útočil. Musel ho zase někdo držet. Takto jsme to zkoušeli několikrát, ale když došlo na můj odchod, opět útočil. Vůbec nechápu, jakto, že se takto chová, jako bych mu v minulosti nějak hodně ublížila, přitom jsme byli fakt kamarádi. Dost mě to mrzí, podle mě nemá výchovu a z povelů pánů si nic nedělá, Jen ho okřikou přitáhnou si ho zpět k sobě a hotovo. Toto si dovolit můj pes, tak ho stáhnu k zemi a přidusím, zavřu do kotce, dám pořádně najevo že tohle fakt NE! Nemá ani svou boudu má celý pozemek jen pro sebe, všude může. Podle mě nemá prostě své místo.
Nevíte někdo zkušený, co se takovému psovi může honit hlavou a zda se s tím dá vůbec něco dělat?
To je divný, že si Tě nepamatuje, když jste byli takoví kamarádi. Psi si většinou pamatují hodně. Kamarádka má velkého hlídacího psa a ten si pamatuje i lidi, co u ní byli před rokem, i dvěmi. Na ostatní taky rukuje, ale kdo je již navštívil toho si bezpečně pamatuje.Koho nezná, musí vidět, že návštěva je vítaná a pak neudělá taky nic.Ten pes, kterého popisuješ mi přijde jak magor ![]()