Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych znala Váš nazor na cestovaní s miminkem k moři. Uvažuji o cestě do Španělska letecky s 11 měsíčním mimčem. Myslím si, že by to neměl být problem. Nebo máte jiný nazor?
![]()
Ahoj, urcite se dozvis, ze neni problem, ze se takto bezne jezdi, ale my jeli az s 3,5letym. Mne by se driv ani nechtelo, myslim, ze mimcu je jedno, jestli je u more, nebo na Lipne
, a ja bych si to asi moc neuzila - horko, hlidat dite, vsude spousta lidi, vecer ramus z diskotek a hospod, rano v hotelu strkanice u svedskyho stolu ![]()
Ale zalezi, jaka dovolena se Ti libi, jestli chces vyrazit „mezi lidi“, chodit s kocarkem vecer po promenade u more apod, pak neni mimi problem asi v zadnym veku, zalezi jen, jestli to chces podstoupit.
Takze jsem neporadila, jen rekla svuj nazor, urcite Ti tu holky napisou, co vzit atd
Ahoj Jani, já se držím názoru doktorů - do dvou let pokud možno do zahraniční necestovat. Ale v minulých diskuzích spousta mamin z emimina popisovala své pozitivní zkušenosti, takže asi se to dá… Osobně bych měla strach - pojedeme poprvé opravdu až letos v Týnčiných dvou a půl letech. Před cestováním letadlem varují lékaři z důvodu nevyvinutosti sluchového ústrojí, že se může poškodit sluch změnou tlaku při vzlétání a přistávání (např.z loňské letní diskuze s pediatry v Sama doma), ale osobní zkušenost nemám - pro mě „naštěstí“… S mrňouskem si vystačíme i u rybníku a prubneme to raději až s vyšším věkem (čili u nás letos). ![]()
janik73 píše:
Ahoj, ráda bych znala Váš nazor na cestovaní s miminkem k moři. Uvažuji o cestě do Španělska letecky s 11 měsíčním mimčem. Myslím si, že by to neměl být problem. Nebo máte jiný nazor?![]()
![]()
problém není žádný, děti cestování letadlem snáší obvykle líp než dospělí…:-)
my jeli se starším synem v jeho 18měs,a super… teď jdem v létě už i s druhým synem, to mu bude 11měs, a už se těšíme…
my vyrážíme do itálie v létě teda autem, klárce bude 8 měsíců, ale jak už zanělo víš prcem stejně neví že jede na dovču, miulý měsíc byla vzaly manželovo rodiče synovce do egypta byla mu tři roky, a všechno sináramně užil, dřív si myslíim že z toho rozum nemá
My byli, když bylo mladšímu rok a půl. U mimča mi přijde hloupé hlavně to, že dítě mladší jednoho roku by vlastně nemělo přijít na přímé sluníčko.
Známí ale vloni jeli s mimčem a byli nadšení.
My byli na dovče vloni v září - když už nebylo takové horko s malou v Bulharsku (byl jí rok a 4 měsíce). Dost záleží na dítku, ale naše malá v té době neskutečně lítala, nesedla si celej den a byla neuhlídatelná, takže už bych víckrát v tomto věku nejela a počkala do doby, kdy se trošku zabaví sama třeba v písku nebo už zkoumá co kde je a tak (po 2. roce).
Teď čekáme druhé miminko a k moři chceme jet někdy příští rok před sezónou - než bude horko a hlavně, než začne miminko chodit, protože pak je to fakt za „trest“.
Jinak by ta cesta ani ten pobyt neměl být s potížema, chce to dobře se vybavit na cestu, vzít léky, krémy atd atd, ale na to tady dikuze s radama jsou
.
Ahojky, my byli loni s ročními dvojčaty ( přesně rok jim byl na dovolené )a bylo to super. Autem v Chorvatsku, to letadlo bych asi taky neriskla
. Pro mě super odpočinek, protože většinu času mám děti na starost já, manžel pracuje na směny a tam vždycky sebral děti na golfáče a frčeli někam daleko, oni chrněli, jeho nebaví ležet na pláži a já se mohla válet na vodě na matraci. Takže letos jedeme zase
.
AHOJ,
presne pred rokem jsem plna obav z neznamenho vyrazila s manzelem a dcerami ve veku 11 let,4 roky a 15!mesicu letecky (s osvedcenou cestovkou) do vyhlaseneho hotelu v Tunisu.
I kdyz jsem uz byla predtim xkrat v Italii ,ve Spanelsku,Chorvatsku atd atd,na tuhle dovolenou vzpominam UPLNE NEJVIC A NEJRADSI-a potvrzuji mi to i nase dve starsi dcerky,ktere nas doted upominaji,ze by si zase ‚vystrihly‘ ten uzasny Tunis!
A nejmladsi?
Te rikame od te doby ‚piskomil‘,ta byla na plazi naprosto! ve svem zivlu…
Myslim si,ze pokud se rodina (a cela dovca) co nejvice prizpusobi zabehlym kolejim nejmladsiho clena a dodrzuje striktne zakladni doporucene hygienicka opatreni dane pro tu kterou zemi,PROBLEM NENI
Ja s tim problem nemam. S prvni dcerou jsme vyrazili v jejich 15 mesicich a pohoda. S druhou v jejich trech mesicich a taky pohoda nejvetsi.
Plne kojene mimco, vybrali jsme klidnou destinaci na Gran Canarii, mensi hotel s all inclusive. Zadna diskoteka okolo, zadna strkanice u svedskych stolu - mimochodem to jsem nezazila na zadne dovolene a kdyz tak jednou hned po revoluci ve Spanelsku, tam se strkali jen Cesi a Slovaci a mistni se neskutecne bavili…
Navic lezela v kocarku, takze zadne slunicko nebo na dece pod slunecnikem. Navic vyhoda Kanaru je, ze jsou ostrovy vecneho jara a zadne padesatistupnove teploty tam pres leto nejsou.
Cesty tam a zpet byly nocni lety a obe je prospaly - ta mala v autosedacce. My jsme kosmopolitni a zadny problem s cestovanim nemame, navic se oba vsude bez problemu domluvime anglicky, spanelsky a castecne nemecky a francouzsky.
my jezdíme k moři od Klárčina roku a pokaždé jsme si to náramně užili. poprvé Klárka ještě nechodila, takže se jenom batolila po pláži a byla absolutně unešená z toho množství písku. My s manželem hodně milujeme teplo, takže pro nás to je takové nabití baterek. A dovolenou si užíváme jako celá rodina. letos se chystám i s bříškem a počítám, že příští rok vyrazíme i s druhým prckem. Vždycky létáme a nikdy nebyly žádné problémy. klárka to zvládá lépe než my dospělí a žádné zdravotní problémy z toho nemá.
Hanka1 píše:
Ja s tim problem nemam. S prvni dcerou jsme vyrazili v jejich 15 mesicich a pohoda. S druhou v jejich trech mesicich a taky pohoda nejvetsi.Plne kojene mimco, vybrali jsme klidnou destinaci na Gran Canarii, mensi hotel s all inclusive. Zadna diskoteka okolo, zadna strkanice u svedskych stolu - mimochodem to jsem nezazila na zadne dovolene a kdyz tak jednou hned po revoluci ve Spanelsku, tam se strkali jen Cesi a Slovaci a mistni se neskutecne bavili…
Navic lezela v kocarku, takze zadne slunicko nebo na dece pod slunecnikem. Navic vyhoda Kanaru je, ze jsou ostrovy vecneho jara a zadne padesatistupnove teploty tam pres leto nejsou.
Cesty tam a zpet byly nocni lety a obe je prospaly - ta mala v autosedacce. My jsme kosmopolitni a zadny problem s cestovanim nemame, navic se oba vsude bez problemu domluvime anglicky, spanelsky a castecne nemecky a francouzsky.
No tak bravo ![]()
Ne, me jen upoutaly ty „ostrovy vecneho jara“ - na Gran Canarii jsme zazily jedno z nejvetsich veder, ktere jsme na dovolee meli
nastesti jsme objevili takovou opustenou, hodne vetrnou plaz, kde jezdili surfari, takze tam se to dalo - navic mohla bych je pozorovat cele dny
(ty surfare)
mne proste vadi, kdyz je nekde hodne lidi, at uz na plazi, nebo v restauraci v hotelu, nejdriv to vadilo jen manzelovi a doprovazel nas mirne otraven, ale uz jsem se taky pridala, mne uz na tento typ dovoleny nikdo nenalaka - leda nekam stranou, do resortu, se soukr.plazi, to se nam podarilo na Kypru a bylo to super, jinak uz NE (to radsi nebudu kosmopolitni
) a uz vubec ne s mrnetem.
Jaky si to kazdy udela, takovy to ma ![]()
Na Kanarech jsme byli asi trikrat v ruznou dobu a vzdy tam bylo prijemne. Naopak jednou v zari na Mallorce desne fucelo a na Krete zase prselo 5 dni (ty lidi co tam byli na tyden si to fakt uzili
), ale pocasi clovek neovlivni.
Vyber destinace ovsem ano. Co jezdime s detma vybirame klidne lokality bez diskotek a mnozstvi lidi a vzdy se nam zadarilo.
Hanka1 píše:
Jaky si to kazdy udela, takovy to ma![]()
Na Kanarech jsme byli asi trikrat v ruznou dobu a vzdy tam bylo prijemne. Naopak jednou v zari na Mallorce desne fucelo a na Krete zase prselo 5 dni (ty lidi co tam byli na tyden si to fakt uzili
Vyber destinace ovsem ano. Co jezdime s detma vybirame klidne lokality bez diskotek a mnozstvi lidi a vzdy se nam zadarilo.), ale pocasi clovek neovlivni.
Tak tak,clovek musi dobre vybirat,a hlavne uz pri vyberu „cist mezi radky“ (takze napr.beach hotel,v blizkosti zabavniho centra apod NEBRAT
).
Jsem ted OT(omluvam se zakladatelce),ale vis, co by se mi Hanko libilo ? Jet k mori-to jo,ale treba do klidneho mensiho mestecka,kde bydli domorodci (zadny turist.centrum),pronajmout si domek,blizko staci mit jednu peknou hospudku (vzdyt jich nemusi byt 50 na jedny ulici,postavenych akorat pro turisty na leto
), trh s ovocem, jeden dobre zasob.kramek,vecer si posedet na terase, pres den byt na plazi, vpodvecer se projit po meste ci projet na kole po okoli,jidlo si klidne pripravim sama a v klidu z mistnich surovin. Proste zadna ta turist.centra,kde me ve 4 rano vzbudi rozervany Nemci z vedl.pokoje,a rano jeste zakopavam v jidelne o jejich rozervany deti (to byla ta „strkanice u svedskeho stolu“
) kdybys o necem takovem vedela, dej mi vedet
Ale ja se letos moooc tesim do jiznich Cech
byli jsme vloni, taky s 3mes miminem, a letos to zopaknem. Klid, a pohoda.
Tak ja uz koncim, at zakladatelku jeste neotravim ![]()
Ahoj, zalezi na Vas, jak to citite, jestli to zvladnete, jestli k mori chcete a „musite“.. My treba k mori jezdime moc radi, takze si to nenechame ujit.. Ale jasne, ze se Domcovi libi i na Dalesicke prehrade na Morave ![]()
My byli poprve, kdyz bylo Domcovi 6 mesicu a bylo to absolutne bez problemu, letecky v Turecku na 12 dni, byl uplne skvely. Vic „zlobily“ a knouraly v letadle ty starsi deti, ze jo ![]()
Kamoska byla v necelych 5 mesicich druheho na Kanarech.
Jeli jsme ale obe rodiny mimo sezonu, my na konci rijna, kdy bylo prijemnych 25-27 stupnu + vetrik (teda posledni den bylo 30, ale to byla nahoda)..
Oni byli na konci zari a meli docela hnusne, prselo ![]()
Loni jsme byli v Chorvatsku - D. bylo 14 mesicu - autem a pohoda…
Letos planujeme zase v rijnu Turecko, kdyz bude vse ok, takze Bobikovi bude tak 5 mesicu.. Uvidime, jak to bude zvladat hlavne starsi..