Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Často slyším, že mají svou věkovou hranici na početí. Třeba: chci děti do 30, po 30 už ne.
A tak mě zajímá, máte i vy nějakou věkovou hranici přes kterou byste nešli? A jaká to je?
@Mokonoko do doby, kdy by to přišlo přirozeně - bez žádných car a ifv
Za sebe bych řekla po 40, ale nevím, jak bych uvažoval, kdybych do těch 40 děti neměla.
Jsem ve věku, kdy některé teprve začínají. Takže bych ještě mohla. Ale mám o 10 let staršího manžela. To bylo rozhodující, kdy založíme rodinu.
Každý má tu hranici jinde. Každého věc.
Někdo má děti dřív, někdo později.
@stinga píše: Více
To by spousta mistnich vykrikovatelek o starych matkach nemohla mit deti vubec.
Prirozene dnes hodne lidi neni schopno pocit/donosit.
Tak ja vzdy chtela 2 deti do 30 a mela jsem je ve 27 a 30, ale kdyby to neslo, tak vim, ze bych zadnou hranici nemela a zkousela bych to porad.
Za me do 40. Ale vis jak, kdybych nemela do te deri dite, tak bych to riskla i tak
To same asi i kdyby se stala „nehoda“ a otěhotněla bych 40+. Mam takové nastávající matky ve svem okoli a ja bych na potrat zaky teda nesla.
Do třiceti a po vysoké takové plány si dělá naše nejstarší. Tak uvidíme, jak moc se do svého plánu trefí.
Do 35 let, to jsem měla druhe dite a přijde mi to na hraně. Pokud by mi nešlo otěhotnět, max.do 40, pak už ne.
Moje kolegyně má nějaké roky přes 40. Ona má děti. Má nového muže. Ten je zas pro změnu o 10 let mladší. Chce taky dítě. Oni říkají, ať jsou tam aj dvě na jeden šup. Budou šťastní. Ale nedaří se.
Všechny tyhle předsevzetí a hranice padají ve chvíli, kdy se žena pere s neplodností. Plány jsou hezká věc, realita bývá úplně jinde.
Chtěla jsem mít první do 28, což se mi snad podaří (pokud těhotenství dobře dopadne). Nás měla mamka ve 28, proto jsem si vnitřně nastavila takovou hranici, ale volný průběh jsme tomu dali až v prosinci, protože teprve v květnu mám podepisovat smlouvu na neurčito. Takže jsme měli čtyři pokusy, z toho jeden jsme kvůli nemoci vynechali.
Stačí VŠ, tři roky pracovat na určito, stavba domu a hned věk utíká. Druhé bych ráda do 30, 31.
Snad to vyjde tak, že mně bude téměř 28, manželovi 29.
Ale kdyby to nešlo, tak nějaké hranice padají.
Příspěvek upraven 21.04.25 v 21:09
Za mě do 30 určitě, ale pokud by to nešlo, tak bych se o to snažila i pozdeji
, ale cíleně určitě ne, jakože bych snažení nechala až po 30,to ne…