Kdy pořídit dětem psa?

2969
3.11.22 22:06

Kdy pořídit dětem psa?

Stále přemýšlím, kdy je vhodná doba pořídit do rodiny psa, aby se děti mohly na výchově podílet. Co si myslíte vy?

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3076
3.11.22 22:27

Vždycky se budete starat hlavně vy 😀. Pes je opravdu náročné zvíře, rozhodně to není hračka. Hodně člověka i omezuje a to nemyslím pejorativně. Pořiďte raději kočku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
3.11.22 22:28

Nemáš tam odpověď nikdy, tak jsem dala mnohem později. :mrgreen: děti ví, že psa jim nekoupím nikdy, sice ho asi chtějí, ale vím, že si nedokáží představit, co vše se za tím skrývá. V deseti letech si myslím že určitě ne. Nám naši koupili psa, když mi bylo asi 13 a do dneška si pamatuju, jak mě v pubertě štvalo s ním jít pokaždý, když jsem přišla ze školy. To samý třeba o víkendu ráno, když jsem chtěla vyspávat po flámu. A to jsem ho děsně chtěla a somrovala furt. Pak mě to rychle přešlo. Čímž samozřejmě nechci tvrdit, že jsou takový všechny děti. Tak snad ti anketa ulehčí rozhodování. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
3.11.22 22:45

Tak správně tam máš napsáno podílet, protože to hlavní už bude na rodičích. Podílet se dítě může už tak od čtyřech let kdy psovi může nosit misku s krmením.. Záleží jaká je představa rodičů a podílení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101696
3.11.22 22:51

Tak ono je pes a pes… A pak taky kde bydlíš. Pokud poridis spolecenskeho gaucaka a mas barak se zahradou, tak to nijak náročné nebude. Velky pracovni pes bude o něčem úplně jinem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
3.11.22 23:04

My se psy žijeme celý život co máme děti.
Pomáhat může 2 leté dítě. Záleží co si představuješ za pomoc.
A pak o jakou rasu psa se jedná.
My máme větší plemeno, takže tam třeba samo venčit později.
Za mě hlavně psa dobře socializace. Vždy mě překvaluje kolik lidí je schopno to neřešit a pak se diví. Opravdu tomu věnujte energii, čas. Vrátí se vám to. A dobře vybírejte. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
3.11.22 23:08

Ve chvíli, kdy jsi schopna ty přijmout fakt, že se případně o toho psa budeš starat i bez dítěte.
Protože dítě může změnit zájmy, může odejít studovat, atd…

K anketě. Záleží na velikosti, povaze, vyžití, místě žití. Co se psem plánujete dělat?
Jak si představuješ zapojení dítěte? Chceš aby mu věnovalo plnou péči?
Nebo chceš, aby se psem ráno obehlo barák?
Chceš aktivní plemeno které se musí hodně cvičit nebo gaučáka co to má na salámu?
Dát misku žrádla zvládne dite ve 2 letech. Něco aktivně víc v 10 a samostatně 14, 15?

• Citovat
  • Upravit
266
3.11.22 23:54

@Lorelai1806 Za mě, pokud jste zvířecí a vy dva psa chcete, není proč čekat na určitý věk dětí. Pes stejně potřebuje socializaci, výchovu a výcvik od dospělého člověka, který ví jak na to - dítě je super pomocník na krmení, společné procházky a hry, ale to zvládá i můj dvouletý syn. :mrgreen: Jen my tedy měli tu výhodu, že fena byla dospělá a vycepovaná, když se syn narodil, výchova štěněte zabere spoustu času a energie a s takhle malým dítětem by to bylo samozřejmě složitější (zvlášť pokud člověk nemá zkušenosti, na prvním psovi se vždycky naseká spoustu chyb). :D
Já vyrůstala obklopená zvěřinou, to chovatelství se mě drží i v dospělosti a musím říct, že jsem upřímně ráda, že jsem spoustu zkušeností nasbírala už v dětství a v něčem mám třeba oproti mému muži „náskok“ - on psa nikdy dřív neměl a při té každodenní péči musí být mnohem všímavější a vědomější, než já, která jedu tak nějak na automat a nedělá mi problém venčit ve dne v noci, obstarávat veterinu, program pro psa slučitelný s tím naším, řešit venku poslušnost, případné problémy, neshody apod. Podobný přístup má i můj bratr a celkově si myslím, že i všechny v mém okolí, kdo měl domácí zvířata od dětství, to dost pozitivně ovlivnilo a pro mě osobně je dobrý vztah ke zvířatům něco, co chci určitě u svých dětí podporovat. Takže v anketě bych hlasovala pro možnost „Co nejdřív“, ale pouze za předpokladu, že psa chtějí hlavně rodiče, protože první +-dva roky je to ohromná časová a energetická (a finanční) investice - pokud se ale zadaří, těží z vychovaného a spolehlivého psa člověk už celý život. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
4.11.22 00:08

Zasadni je plemeno a natura ditete.
Takhle obecne se to rict neda.

Navic pocitej s tim, ze pokud je nektere z deti zviratomil, tak rodinny pes mu stacit nebude, bude chtit sveho :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
635
4.11.22 03:24

Já od našich psa dostala ve 14 po 13 letech proseb (dodnes si rodiče dělají srandu, že moje první slova nebyla ‚máma‘ a ‚táta‘, ale ‚chci psa‘). Zařekla jsem se, že pokud psa mít doma nebudeme a dítě ho bude chtít, dostane ho. Pes je vždycky záležitost celé rodiny, je naivní si myslet, že se o něj bude starat jen jeden člověk. A jelikož mám teď čerstvou zkušenost se štěnětem, můžu říct, že ideální doba na pořízení je, když má člověk hromadu času a nemusí se intenzivně starat o nikoho dalšího, např. miminko. První měsíce jsou mazec a štěně potřebuje ohromnou hromadu péče a času (venčení co 2 hodiny, výcvik, socializace…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
4.11.22 05:17

Až budeš mít na psa čas, peníze a všechny podminky pro jeho dobrý rozvoj. Dítě v tom zásadní roli nehraje.

• Citovat
  • Upravit
577
4.11.22 05:24

Psa bohuzel neporizujes detem, ale sobe.
Deti se o psa nedokazou postarat a pes je nebere jako autoritu. V pripade vhodneho plemena a dobre povahy psa, bude deti tolerovat a v lepsim pripade je mit rad…
Jestli mu podaji misku s zradlem, nebo ho vezmou par x denne ven je uplne minimalni pece. Pes je ziva bytost, srovnatelna s miminem(intelekt a sikovnost) a o to se starat nedokazou.
A tak si poloz otazku jestli se chces starat a vychovavat ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.11.22 06:46

Mám děti 10,5 a 7,5 a veškerá zvířátka, která máme, jsem pořizovala s tím, že se o ně budu (a chci) primárně starat já. Psa bych jim nepořídila, protože ho prostě nechci a protože vím, že by se o něj rozhodně plně nepostaraly. Ani teď, ani za 2 roky, natož pak v pubertě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
4.11.22 06:49

To se nedá říct všeobecné, záleží jakého psa koupíš (některá plemena prostě dítě nezvládne, jiná v pohodě) a na tom jaké je to konkrétní dítě. Jedno bude zodpovědné a o psa se starat v 6 letech, jiné na něj bude kašlat i v pubertě. Stejně se nakonec nejvíc stará ten rodič, když poridis psa 10 letému dítěti, tak může jít za 5 let třeba na intr a pes zůstane komplet tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.11.22 06:55

Ne pro děti. Pořizujete si společně. Vy musíte jít příkladem. Pak je jedno, jaký mají věk děti.
Máme doma od roku nejmladšího dítěte kocoura. Briťáka. Postupně k němu přišel druhý a třetí 🐈‍⬛ 🐈‍⬛. Od mala k nim mají děti kladný vztah. Všichny zvířátka jsou miláčci rodiny. Děcka jsou naučené (automaticky okoukají), jak se o ně starat. Jak se k nim chovat.
Psa jsme si pořídili letos. Byl to můj sen. Můj muž pořád odolával. Děcka si na psa za rok našetřili 15 tis. Tyhle peníze se nepoužily. Je to láska všech. Děcka se pochopitelně učí vše od nás. Účastní se procházek, vyčesávají, cvičí ho taky, chystají krmení, vodu. Hrají si s ním. Když je doma, tak s ním chodíme automaticky střídavě pravidelně na zahradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný