Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj maminky, kdy jste pořizovaly první chodící botičky? Četla jsem názory doktorů, že se mají botky koupit až když u mrňouska převažuje chození nad lezením. Naše malá zatím stále moc nechodí, pořád jen kolem nábytku, sice udělá sama třeba 5-6 kroků ale jen pokud jde od opory k opoře - třeba od křesla ke stolu, jinak hlavně leze.Nicméně venku už nechce být v kočárku a taky chodíme na pískoviště, takže na nohou má capáčky a v nich přešlapuje okolo kočárku nebo chodí třeba kolem lavičky v parku. Tak si říkám, že by už snad botičky mít mohla, aby první krůčky nedělala v nevhodných a nezpevněných botkách. Už jsem se na ně chystala, ale opět mě zviklal článek, který jsem si teď zrovna přečetla v nějakém maminkovském časopise, nějaká paní doktorka tam zase trvrdí, že boty až když chodí dítko samo bez opory. Tak by mě zajímalo jak jste to řešily vy…
Co já vím, tak se názory strašně různí, takže jeden doktor řekne to a jinej něco jiného.
Já koupila první papučky jen na doma, když chodila kolem nábytku, protože nemáme koberec a nechtěla jsem, aby sebou mlátila o zem (i když měla protiskluz na punčocháčích).
Názory jsou fakt různé. Já to u obou dětí udělala tak, že pokud byly více nastojato (myšlelo i chození kolem nábytku, gauče, s oporou), měly botky. Dokud lezly a občas si stouply, byly bez. Jestli už vaše malá capká kolem kočárku a lavičky, botky na ven bych pořídila, můj názor.
Zatím bych pořídila boty s vysokým kotníkem na ven. Přece jenom ty capáky jsou měkké - aby jí nepíchaly kamínky do šlapek.
Doma bych zatím nechala na boso v protiskluzových ponožkách, pokud ještě leze. Na ven už bych koupila kožené kotníčkové boty, ať se jí lépe zvládají nerovnosti. Neměla by v nich ale lézt. Určitě se za chvíli pustí sama, tak je užijete.
Martina
pokud chceš, aby trénovala chůzi i venku tak kup kotníčkový šněrovací, jestli máš zahradu, kde nehrozí střepy, výkaly apod tak může klidně i naboso, ale ta tráva jí bude asi šimrat.
Dceři vadila i na dotyk dlaní a to cca do 1,5r ![]()