Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Já se teda ručkama a nosem řídila. A vrstvou navíc taky, dokud dítě nechodilo samo. Takže jsem dala to, co sobě a v kočárku zabubala do deky (to jsem považovala za tu vrstvu navíc). Takže měla třeba body, dupačky, mikinku a overálek a čepičku.
Za to se nemusíš stydět, malé je 9 měsíců a taky stále, když ji oblékám si říkám, mám jí dát tohle, bude to stačit? nebude to moc? prostě neřeš to tolik, to se prostě poddá. Hlavně aby bylo mimi spokojené. Ale jinak většinou dávám o tu vrstvu víc než sobě. A botičky (nějaké capky nebo nebo návlečky) bych na ponožečky určo dávala. Od nohou je přece zima nejvíc ![]()
Buď v klidu, taky občas prcka obléknu víc a pak ho svlékám. Te´d je počasí, že bych miminu dala body s dlouhým, nějaký teplejší svetřík, mikinku, a punčošky nebo nějaký kalhoty a ponožky. Plus teda lehkou deku do kočáru. A tenkou čepičku.
Malej mi spí teď venku, má dlouhý rukáv, svetr, ponožky a obyč bavlněný kalhoty od pižama
přikrytý lehčí dekou a má čepici a nánožník teda bo tu fouká.
Jinak ta vrstva navíc by měla znamenat, že když ty máš trioko, dítko by mělo mít ještě teda něco s rukávem navrch. Nosem a rukama se vůbec neři´d, já třeba sedím teď doma a nos mám chladnej, byť mi zima vůbec není
. Jinak je asi pořád lepší když bude mít mimino o vrstvu víc, než aby mu byla zima si myslim.
Vrstvou navíc se myslí prostě jedna vrstva oblečení nebo přikrývka. Takže když ty si vezmeš triko a svetr, dej to samý mimču, přikryj ho dekou a je to
Ono i hluboká korba celkem ochrání před zimou, navíc když dáš ještě nánožník či co to je ![]()
Já vždycky sahala jen kolem malé pod deku, jestli má teplo. Nedovedu si moc představit jí v prosinci osahávat zátylek ![]()
Obleč jak sebe a přikryj dekou. Tak jsem to dělala já, pokud bude studené tak příště třeba přioblečeš. Teď když je u nás např.15 stupňů oblekla bych asi takto: body s dlouhým, teplejší mikču nebo kabátek a na nohy třeba polodupačky a přikryla dekou, bud jen nožky nebo celého podle potřeby. Včera ráno jsem viděla jednu maminu už s fusakem ale to mi přišlo teda moc.
Já se taky řídím rukama… na nohy teda nic nedávám, je zababušená v dece ![]()
Ja se rudim zatylkem a nosem.ruce mela od miminka studene a v nemocnici rikali, ze malym detem trva, nez se jim zacnou rucky a nozky prokrvovat. takze v takovem pocasi jsem malou oblekala tak, ze mela body s dlouhym, dupacky, ponozky, mikinku teplejsi, cepku a mela jsem ji zababulenou v dece v kocarku a na vrsku kocarku ten kryt (nevzpomenu si, jak se tomu rika).narodila se zacatkem zari a uz nebylo takove teplo, bylo zhruba jak ted. takze vrstva navic byla ta deka a ten kryt na kocarku, aby na ni nefoukalo.
@avm3 píše:
Já se teda ručkama a nosem řídila. A vrstvou navíc taky, dokud dítě nechodilo samo. Takže jsem dala to, co sobě a v kočárku zabubala do deky (to jsem považovala za tu vrstvu navíc). Takže měla třeba body, dupačky, mikinku a overálek a čepičku.
A ten overálek jaký? Overalky jsou takové ty na spaní ne? Nebo nějaký chlupatější overalek? A to bereš jako že ty máš bundu, tak prcek overalek?
@Anonymní píše:
A ten overálek jaký? Overalky jsou takové ty na spaní ne? Nebo nějaký chlupatější overalek? A to bereš jako že ty máš bundu, tak prcek overalek?
No podle počasí, na podzim jsem měla chlupatější nebo flísový, na zimu zateplený. A ano, přesně tak - já bundu (mikinu), miminko overálek.
@pipiska píše:
Za to se nemusíš stydět, malé je 9 měsíců a taky stále, když ji oblékám si říkám, mám jí dát tohle, bude to stačit? nebude to moc? prostě neřeš to tolik, to se prostě poddá. Hlavně aby bylo mimi spokojené. Ale jinak většinou dávám o tu vrstvu víc než sobě. A botičky (nějaké capky nebo nebo návlečky) bych na ponožečky určo dávala. Od nohou je přece zima nejvíc
a ty tou vrstvou navíc myslíš teda asi nějaký kousek oblečení, že? Nebereš deku jako vrstvu navíc. Protože pokud bych se řídila tím co píšeš, tak pro někoho to jsou už vrstvy dvě…právě v tom tápu. Každý se mi zdá, žeš bere vrstvu navíc něco jiného..
Tak nějak se snaž představit sebe, jak se leží tobě v kočárku při tom kterém počasí… Snesla bys něco navíc? Přidej vrstvu i mimču. Je ti horko? /a teď nemám na mysli, že jsi vyšlápla i s kočárkem pořádný kopec…/ rozepni ho.
Mě takové to šáhni mu za krk nebo na hruď připadá dost ošemetné. Když bude mimčo studené, tak bych se bála… že fakt už bude studené a bude dost pozdě.
Tak nějak jsem prostě dávala tu jednu vrstvu navíc. Já teda deku za vrstvu navíc nebrala… Podle mě je při spaní jaksi víc zima a podle toho jsem se řídila.
Ja se ridim zatylkem na radu babicky, delala vychovatelku v ozdravovne a pak ucitelju ve skolce a takhle kontrolovali deti driv. Ano i deka se pocita jako ta vrstva navic. Jak oblekat je hrozne individualni, zalezi na tom, jake je tve dite. Nase je treba hrozne horkokrevna, takze to pak venku vypada, ze ji chudinku ani poradne neoblikneme a trapime zimou kdyz vidim ostatni deti ![]()
@Anonymní píše:
a ty tou vrstvou navíc myslíš teda asi nějaký kousek oblečení, že? Nebereš deku jako vrstvu navíc. Protože pokud bych se řídila tím co píšeš, tak pro někoho to jsou už vrstvy dvě…právě v tom tápu. Každý se mi zdá, žeš bere vrstvu navíc něco jiného..
Já deku beru jako vrstvu navíc. Když mrzne v zimě, tak má taky trochu víc. Nenavlíkám tak na tělo, ale má teplou deku - španělku a je v teplém fusaku.
Připadám si fakt neschopně. Mám doma 3 a půl měsíčního prcka a pořád nevím jak ho mám oblékat. V létě se to samozřejmě dalo, zato teď jsem úplně mimo. Někdo říká, oblékej jako sebe, někdo o vrstvu více (to je co, když já mám krátký rukáv, on dlouhý nebo např. body krátký rukáv a na to ještě dlouhý?). Bere se jako vrstva navíc i deka co má v kočárku? Co na nožky tak malému mimču? Capačky se mi nechce mu kupovat, stačí ponožky? Říká se, že se má kontrolovat zátylek nebo hrudníček jestli není studený, ale nedovedu si představit, že prckovi hrabu studenýma rukama za krk venku. Spousta lidí říká, neřeš nos a ruce studené, ale pak tady hodně mamin napíše, že se řídí nosem. NO tak já fakt nevím. Taky se mi někdy zdá, že má chladnější nožičky, přitom zátylek a hrudníček má teplý. Anonym, protože se za to fakt stydím…