Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nevím jestli píšu do správného fóra, ale miminka se to týká. Máme 10,5 měsíčního chlapečka a manžel začal mluvit o druhém mimi. Náš kulihrášek ještě nechodí a představa, že se s ním budu tahat těhotná, se mi moc nelíbí. Ale chtěli bychom dvě děti a ne daleko od sebe, tak už za chvilku opravdu přijde čas se nad tím zamýšlet. Jak jste zvládaly dvě děti věkově 1,5-2 roky od sebe? Nebo spíš jak jste zvládaly druhé těhotenství? Ono se to nemusí podařit hned, to je mi jasný, ale co kdyby ![]()
pepi80 , já teda nevím , ale my máme děti 4
a první dvě od sebe 13 měsíců , těhotenství jsem zvládala v poho , ani jsem ho pomalu neregistrovala , ale podle mě je nejlepší začít , tak , když malýmu bou asi dva , přeci jenom , je to záhul
![]()
Ahoj!
Já mám věkový rozdíl 7 let a jsem spokojená. 2 těhotenství bylo dost problémové od 3 měsíce jsem byla na nemocenské a neumím si představit že se třeba starám o 2 leté dítě. I teď když mi malá vůbec nespí a manža je pořád v práci jsem ráda že už mi Míša s něčím pomůže. Takže já bych neměnila ![]()
Ahoj,
ja mam holky od sebe 17 mesicu a i kdyz je to zahul, tak to druhe tehotenstvi jsem snasela dobre. Chodila jsem s tou starsi plavat a cvicit temer do porodu a dokonce jsem zvladala problemy s tehucukrovkou (u prvniho tehu jsem ji nemela). To znamena castejsi kontroly u lekare i s dcerou.
Prvni dva mesice po porodu byly silene, ale potom zase klid. Myslim, ze dost zalezi na povaze prvniho ditete. Charlie nebyla maminac, umela si sama hrat a nevyzadovala zvlastni pozornost. Chodit sama ale zacala az v 16ti mesicich. Kdyby byla takovy zavislacek jako nase druha dcera, tak bych asi pockala.
Je to na vas. U nas pri rozhodovani to bylo jednodussi i z toho hlediska, ze muj manzel (pokud je v CR) s holkama pomaha. Umi se o dite kompletne postarat uz po narozeni a v noci k nim vstava do dvou nez jde spat, takze se i vyspim.
Terik
Ahoj Pepi.
Mám děti 2 roky od sebe.A v pohodě se těhotenství zvládnout dá.
Při druhém jsem začla krvácet (někdy kolem 3 měsíce) a chtěli si mě nechat v nemocnici.Tak jsem podepsala revers a ležela doma,neměl kdo zůstat se synem.A i to se zvládlo.Fakt jsem poctivě ležela a Kuba si sám hrál.A to jindy vyžadoval moji pozornost skoro pořád.Asi vycítil,že se něco děje.
Sice jsme dost ošidili obědy,ale jak říkám,zvládnou se to dá.Taky jsem dost zvracela.
Potom po narození malé,byly „nejhorší“ asi první tři měsíce.Byla jsem dost unavená.Gabka se budila kolem půl šesté a už nespala.A po obědě taky spali na střídačku
,takže nebylo kdy si spočnout. Potom se to trošku srovnalo nebo jsem si zvykla. Teď si děti pěkně rozumí.Vyhrajou si spolu.
Pokud máš hlídací babičky nebo tety,tak je to úplně v pohodě.
Nám nikdo nehlídal a taky jsme to zvládli.
Je pravda,že nám Kuba už v 10.měsících chodil.Ale taky by se rád nosil.
(které mrně ne
).Prostě už od začátku -maminka tě nemůže nosit,po mamince se neleze (při blbnutí v posteli),maminka má v bříšku miminko…atd.Děti to brzo pochopí.
Jinak na druhém prckovi jsem začali dělat,když se prvnímu blížil rok.Chtěla jsem mít děti 2-3 roky od sebe.
No snad ti ten můj román k něčemu bude.
Kdyby něco,tak se klidně ptej.
Pa pa J.
Ahoj!
Já mám věkový rozdíl 7 let a jsem spokojená. 2 těhotenství bylo dost problémové od 3 měsíce jsem byla na nemocenské a neumím si představit že se třeba starám o 2 leté dítě. I teď když mi malá vůbec nespí a manža je pořád v práci jsem ráda že už mi Míša s něčím pomůže. Takže já bych neměnila ![]()
Pepi: Naši kluci jsou od sebe o 3 roky a myslím si, že je to ideální. Sice jsme na druhém pracovali delší dobu a dopadlo to až s pomocí lékařů, ale ještě že tak. Sice jsem se při druhém těhu cítila dobře, ale i tak jsem měla rizikáč, několikrát mi hrozila nemocnice, což jsem odmítla, protože bychom neměli kam Kubu dát a doma jsem opravdu se snažila poctivě ležet (i když vždycky to taky nejde). Už jen když to vezmu zdravím selským rozumem, dřív měli děti brzy po sobě a taky to museli zvládnout ALE
Určitě by starší sourozenec měl alespoň sám chodit, zvládnout se sám najíst a být při hře trošku samostatný. I když mamina těhulka nemusí být na rizikáči, tak jí nemusí být vždy dobře, neměla by (hlavně ze začátku) nic těžkého nosit a co si budeme povídat. Vysvětlujte dítěti co ještě neumí pořádně samo chodit, že musí začít samo, že ho maminka nemůže zvedat a nosit.
a každá mamina si ráda vychutnává pokroky svého dítěte a do toho 1,5 roku se ty naše zlatíčka naučí tolik nového a ještě potřebují naši pomoc hodně
tj moje rada je, počkat alespoň do 18 měs a věnovat mrňouskovi max péče, protože když už jsou 2 děti, tak už nebude tolik volného času se tomu prvnímu věnovat
Ahoj, máme děti 20 měsíců od sebe, někdy je to super a někdy je to šílené a na palici.Těhotenství bylo víceméně v pohodě, on nebyl čas ani prostor na nějaké pozorování se, krvácela jsem ve 3. měsíci, týden jsem si poležela doma, jinak v pohodě. My jsme druhé mimi strašně chtěli, a hodně brzy po tom prvním, takže mě moc nebraly důvody proč počkat, spíš jsem se bála, že když bude věkový rozdíl větší, bude starší dítko špatně snášet to „sesazení z trůnu“, že už není samo, a že bude víc žárlit. Tomu jsme se, zdá se, zdárně vyhnuli. Na druhou stranu, když se nám narodilo druhé mimi, první dítko sice chodilo, ale moc toho neušlo, takže jsme museli kupovat tandem, na skejtík jsem nám nevěřila. Takže to leze trochu do peněz, některé věci jsou potřeba dvakrát, u většího věk. rozdílu by se prostě podědily. Tak si myslím, že je to hlavně na tobě, jestli se na to cítíš, tak do toho, protože dokud se to nenarodí, tak člověk stejně neví, do čeho jde, i když bude mít milion referencí. Jo a taky jsem zjistila, že jak jsem nestíhala s jedním dítětem, stejně nestíhám se dvěma (a stejně bych nestíhala ani s pěti).
Nepřihlášená maya, Adélka 2r 8 měs. a Davídek skoro rok
Teď budu vycházet spíše z teorie a od kamarádek. Osobně jsem se chtěla držet „doporučení“ dětského psychologa Matějíčka, kterému se zdá „ideál“ věkový rozdíl 3roky. Starší je samostatné, ale i tak si později děti dost pohrají......
Kamarádky, které měli děti dřív řikaly, že ty starší museli „šidit“, některé to i špatně nesli a zanevřeli na sourozence a miminko si moc neužily. Takže tak zpětně říkaly, že měly počkat opravdu ty 3roky, navíc výhledově může starší do školky za vrstevníky.
Ale je to samozřejmě každého věc, každý to cítí jinak, možná také záleží na tom, jestli je mamanka (té se to více týká, protože se o děti stará přeci jen víc) názoru „odbýt si to najednou“, pak děti obě povyrostou a konečně budu mít volněji, budou dělat stejné věci a nemusím vymýšlet 2různě aktivity podle věku, nebo se vyloženě ráda stará o miminka a chce si každé zvlášť užít, starší bude samostatnější, ve školce… , odpoledne mu to můžu vynahradit, budu odpočatější. A také určitě záleží na tom, jak se tatínek hodně angažuje, jestli pomáhá, věnuje se dětem…
Nam pokud vsechno dobre dopadne, tak se narodi mimi kdy dceri bude 5 let. Chtela jsem i driv, ale zadarilo se ted. Osobne bych nesla do mensiho rozdilu nez 3 roky. Chtela jsem druhe ditko az bude prvni samostatne - tzn. samo se oblekne, naji a umi komunikovat. Pripadne muze chodit i na pul dne do skolky a clovek se dopoledne muze venovat mladsimu aniz by „zanedbaval“ to starsi…Hanka
Ahoj Moniko.
V něčem máš pravdu,ale v něčem se mýlíš.A to hodně.
Nijak staršího „nešidila“.Ono asi záleží dost na tom,jak si to zorganizuješ. Svou sestřičku miloval od prvního dne.Dokonce ji dával dudlík,když brečela.Pořád ji chtěl chovat......atd. Dokonce,když spala,tak si hrál potichu jako myška,aby ji nevzbudil.Malou jsem si dostatečně užila a stihla jsem se věnovat i staršímu.
Teď bude nejmladší s rozdílem skoro 3.let. A rozhodně bych tříleté dítě nadala do školky hned po narození miminka. Připadá mi to,jako odložení děcka kvůli miminka.A taky to tak může v těch 3.letech dítě cítit.Třeba si nevytvoří k mimču kladný vztah,bude na něj žárlit (maminka mě dala do školky a mimčo zůstalo s ní doma.Mimčo mi tu maminku bere…atp.)Půjde až ve 3,5 letech (v září) a to ještě možná.
A co se týká samostatnosti.....i 2 leté dítě je dost samostatné.Sice se mu musí v kdečem pomoct,ale hodně věcí zvládne samo. A taky je na to patřičně hrdé.
Tak proč ho nenechat? I když si třeba oblíkne na doma tepláky naopak.Však se svět nezboří a prcek je rád,že mamce pomohl.
Pa pa J.
P.S.:Teď budeme mít mimčo až po 3 letech,protože to dřív nevyšlo.Chtěla jsem zase s dvouletým rozdílem.
Holky, díky za vaše zkušenosti. Pár měsíců ještě radši počkáme a tohle téma otevřeme asi až bude náš loupežník opravdu pěkně chodit. Taky se bojím, že bych malýho o něco ochudila. Teď je tu jen on a já jsem celá jen jeho - teda třetina je tatínka
Vysvětlím to manželovi, určitě to pochopí, však bych se o děti starala já, on je v práci, tak je to hlavně moje rozhodutí.
Ahoj holky,
Chtěla bych znát názor na věc ostatních zkušených maminek se dvěma a více dětmi. ![]()
Původně jsem si vždy plánovala 2 děti hned po sobě a třetí někdy v budoucnu, pokud by na to bylo dostatek prostředků. Teď máme jednoho krásného sedmiměsíčního chlapečka. A i když vím, že je brzy, stále přemýšlím, kdy by bylo nejlepší začít pracovat na druhém mimi. Chtěla jsem dvě děti blízko po sobě (max.2 roky) aby si spolu vyhrály. Ale teď mám na věc jiný pohled. Máme opravdu malý byt. I když je můj, tak 2 děti do něj prostě nenarvu. Už s jedním to bude zátah. A před druhým bychom museli tento byt prodat + nejspíše si vzít hypotéhu a jít do většího. Rozmyslela jsem se, že bychom tu ještě zůstali, já po tříletém rodičáku šla do práce. Ale budu si muset najít novou práci, protože jsme s manželem dělali noční a to by teď nešlo. Pak si tedy našli nové bydlení a otěhotnět bych chtěla tak v 6-ti, 7-mi letech malého, abych byla na mateřské, až půjde do první třídy. Jenže se stále bojím jestli ho tím nepřipravým o parťáka podobně starého jako by byl on se kterým by se vydováděl. Ale tato možnost by pro nás byla daleko lepší. Co si o tom myslíte?
Děkuji všem za příspěvky. ![]()
Vse ma neco. Budou to dva jedinacci a blizko k sobe mit nebudou. Mam brachy o 7 let a neni to ono.
No, tak já jsem kdysi smýšlela jako ty. Nakonec jsem se z mnoha důvodů rpozhodla jako ty, mám stejnou vizi, a můžu říct, že jakmile dcerce byly teď dva roky, rozhodně toho nelituji, protože to je tak nádherné období, o které bych s enchtěla ochudit díky novému přírustku. Je spousta důvodů pro mě, proč jsme se rozhodla jako ty. Že budu zřejmě pracovat na druhém dítěti, nejdříve v 5 letech malé. To, jestli si děti budou rozumět nebo ne, to není o věku. Znám spoustu sourozenců, blízko sobě, kteří si nerozumí a nikdy nerozuměli, a znám spoustu těch s větším rozdílem, co jsou parťáci, a naopak.