Kdy si pořídit druhé dítě?

67
4.5.10 10:44

kdy si pořídit 2. dítě

Ahoj, přidávám téma, které tady asi taky někde bude. Jaké máte zkušenosti s tím, kdy si pořídit 2. dítě ? Máme 14-měsíčního syna a na druhé nespěcháme. Jaké máte zkušenosti s výhodami/nevýhodami dětí po 2 letech nebo naopak až po 5 ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
4.5.10 10:52

My jsme chtěli druhé po 3 letech a málem nám to vyšlo, jenže příroda rozhodla jinak a máme druhou holčičku o rok později. Zatím moc nedokážu posoudit, ale jednu obrovskou výhodu to má - vloni mi vzali Anežku do školky, kdybych byla doma s mladším dítětem, tak by do školky chodila nejspíš až jako předškolák. Já za sebe radím moc neplánovat. Pokud tě nic netlačí (třeba tvůj věk), tak bych počkala, až se na to budeš cítit. Já si třeba do dvou let Anežky nedovedla představit, že bych otěhotněla a měla druhé dítě. A to jsem ještě nevěděla, že další těhotenství nebude tak pohodové jako to první - nevolnosti mě trápily vlastně až do porodu a první tři měsíce jsem zvládala jen ležet na gauči a v nouzi největší vylít Anežce nočník :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
4.5.10 10:57

Anni, náš malý taky bude mít 14 měsíců. Kdyby nás netlačila otázka bydlení, do druhého miminka bych šla hned. Už delší dobu mám pocit, že prostě v naší rodince druhé dítě chybí. Jenže to zatím nejde, budeme si muset ještě rok počkat.

Za mě je tříletý rozdíl mezi dětmi maximální, víc bych nechtěla. Chtěla bych, aby moje děti měli k sobě blízko, hráli si spolu, měli alespon trochu podobné zájmy.

Moji bráchové jsou ode mě 7 a 9 let a většinou jsem se cítila jako jedináček, byli někde jinde a to trvá dodnes.

Jedinou výhodu ve větším věkovém rozdílu mezi dětmi vidím v tom, že si matka druhé dítě víc užije jako miminko. Druhé už je samostatnější v pěti letech než ve dvou…

• Citovat
  • Upravit
9867
4.5.10 11:00

Naše holky jsou plus mínus po dvou letech - zatím je to až na občasný rachot dobré.

Čekáme, že to bude náročné v době studií finančně a v pubertě nápor na nervy…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65326
4.5.10 11:14

Tak mě netlačit věk,počkala bych tak 3 roky…
Ale na matese jsem dlouho čekala a chci ještě jedno,tak už tak nějak doma zkoušíme a když se nepovede do jeho 2 let,pojedeme pro mrazáčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
4.5.10 11:33

Ja chtela deticky co nejdriv po sobe a jeste k tomu dva kluky. A splnilo se. je pravda ze v tehotenstvi bylo odpocivat nemozny, jit spat pres den taky, ale nebyly zadny komplikace, tak se to dalo. porod byl fofr a druhej chlapecek je hodnej a mamincinej mazel, tim nechci rict ze starsiho bych mela min rada, jenom proste neni tolik mazlici a kdyz celej den rika jenom tata tata, tak to zamrzi :lol: Ale zatim je to super :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11332
4.5.10 12:03

Já řešila, jestli si děti pořídit hned po sobě (cca 1,5 roku) nebo jít mezi dětmi do práce a mít věkový odstup max. 2,5 roku. Zvolila jsem druhou variantu, Ondra se zadařil hned napoprvé a kluci jsou od sebe 2 roky a 4 měsíce. Zatím jsem spokojená, mají se moc rádi, už si spolu i hrají. Ze začatku to byl mazec, to ano (ani jeden toho moc nenaspí), ale teď už to (až na věčné nemoce) jde. Můj bratr je mladší o 3 roky a 2 měsíce a moc jsme si jako děti nehráli, žili jsme spíš vedle sebe, proto jsem chtěla menší věkový odstup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fyzikarka
4.5.10 12:52

Ahoj,mám kluky o 2roky bez 4dnů a zatím si nemůžu stěžovat.

• Citovat
  • Upravit
20518
4.5.10 13:26

Ahoj, Jindra se narodil 6. ledna a Jára slavil za 14 dní druhé narozeniny. Ne že bychom to takhle plánovali, no prostě se stalo.

Takže jak to tak je? Být těhotná a manipulovat s malým batoletem dá zabrat. Takové tahání kočárku do autobusu je fakt chuťovka, to si i učůrneš, i když jinak problémy tohoto charakteru nemáš. Břicho je hodně manožený - doktor zakazuje tahat těžký předměty, zakazuje tahat dítě, ale pokud s tebou 100% tvého času někdo není (a kdo by byl, když jsi doma na MD), tak občas to dítě zvednout musíš. Po porodu jsi vyčerpaná, unavená, nevyspalá a máš na starosti opět ještě jedno dítě. Jára hodně žárlil, ale na druhé straně, velmi rychle se oklepal, naučil se poslouchat (není problém s ním vyrazit po chodníku, aniž bych ho musela držet za ruku) a dneska je hrdej velkej brácha. Věřím tomu, že až Jindra bude „hrací“, budou z nich velký parťáci. Prostě to nejhorší mám za sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
4.5.10 13:28

Ahoj, my máme věkový odstup 2 roky a 2 měsíce a mezi 2. a 3. bude 3,5 roku. Ty 2 roky mi přijdou ideální. Zezačátku záhul, ale teď už dlouho pohoda. Kluci jsou jak dvojčata, jsou pořád spolu (když není starší ve školce). Od rána do večera si spolu hrají, válí se po sobě, honí se, řehtají se. Kamarádka má u dětí odstup 4 roky a je to o ničem. Každé dítě je někde úplně jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
4.5.10 13:36

Tak prvni dve jsou od sebe 3,5 roku… je fajn, ze starsi uz mel trochu rozum, nemusela jsem se bat, ze miminku ublizi, chodil do skolky, i na spani, takze jsem mela vlastne vetsinu dne klid jen pro sebe a dceru. ALE trvalo hodne dlouho nez si spolu zacali hrat, opravdovi partaci se z nich stavaji vlastne az ted.
Druhe a treti jsou od sebe necelych 2,5 roku, je to narocnejsio, protoze najednou mam doma nonstop 2 deti, z nichz jedno uz pres den nespi, takze o nejakem dospavani po narocnejsi noci se mi tak akorat zda. ALE tesim se, ze za chvilku budou z holek kamosky, budou opecovavat spolecne ty panenky atd. Dcera ma kamaradku o 2 roky starsi a je to parada, kdyz jsou spolu zalezou do pokoje a my o nich vime, jen kdyz jdou na zachod nebo se napit.
Pokud bych uvazovala o dalsim ditku, tak rozhodne co nejdriv :mrgreen: klidne hned ted otehotnet a rozdil necely rok a pul :-P
Asi mam stesti, ze na sebe deti nejak extra nezarli. Pro me model ideal je deti po 2 letech od sebe - jako Lesina :mrgreen:
lesi dotaz mimo misu - prostredni se jmenuje Josefina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
4.5.10 14:07

Ahoj,
pred casem jsem zakladala podobnou diskuzi.:-) Ja mam rozdil 1,5 roku a je to ve vysledku fajn,ale strasnej zahul. Kocarek mame Phil&Teds, bez kocarku bychom to fakt nezvladali, bydlime ve meste a nez bychom dojeli na hriste, tak by byl cas jit zpet. A to nemluvim o presunech MHD.Nektere maminky tvrdi,ze vystaci jen se satkem,ale to si neumim predstavit- kdyz nekam jdu, je potreba i mladsiho nakrmit, pak kam dat veci, ktere normalne mam v batohu na zadech, na hristi ho neni kde odlozit, respektive je,ale to uz mi starsi utika na skluzavku, takhle s kocarem aspon mimi je v kocare a nemusim ho tolik hlidat nebo s nim manipulovat.

Jinak spani v noci je u nas bohuzel problem, protoze mame maly byt a hlasite miminko:-), takze mimi spi v obyvaku a my ostatni v loznici, a i tak dceru budi, hlaven k ranu. Pres den to celkem jde, i nekdy se podari,ze spi oba (jako ted ;-))
Jinak dcera je hodnoucka a sikovna, ji sama, ale prece jenom nekdy potrebuje pomoci s nabiranim, do toho krmit mimi, ktere si v momente, kdy nema v puse lzicku, strci do pusy celou ruku a mrkev je vsude, a jeste se nejak najist, je fakt orisek. Ale bude lip. Kdybychom meli zahradu, vetsi byt a ne 2. patro bez vytahu v rusnem meste, tak je to pohoda.;-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
4.5.10 15:05

Mame dve holcicky s petiletym vekovym rozdilem a nemuzu si to vynachvalit :-) Starsi samostatna jednotka - predskolak a ja si jeste uzila triletou pracovni „pauzu“ mezi materskyma.

• Citovat
  • Upravit
2069
4.5.10 15:20

ja jsem urcite pro maly vekovy rozdil - deti jsou presne po dvou letech, bylo to hodne narocny a obcas porad je, ale nemenila bych.
Deti bavi a budou bavit podobny veci, budou si bliz… Jsou uzasny, maji se moc radi, zacinaji si spolu hrat, no milacci. Kdyby nebyli porad nemocny a tim padem napruzeny, tak by to bylo asi idealni. Leto nadhera, zima nemoci = krize.
Kamaradka mi radila, at mame deti brzo po sobe, ze az bude miminko, tak starsi jeste nebude ve skolce a nebude mu nosit nemoci, tak to nejak nevyslo - z cviceni a ze skolicky mame porad neco :-(
Ale zase mi bylo lito, kdyz jsem videla u kamaradek, ktery nemaji druhy mimi tak brzo, ze pro ne bylo to 2,5 - 3.lety dite takovej spravnej partak, mely cas se mu hodne venovat, ucit na nocnik, oblikat…, kdezto ja za sebou vlaceje dva vrestouny, se kteryma se nemuzu poradne dohodnout - ne to je jen vtip.
Zase cim mladsi je to starsi dite, tim da najevo, ze je nastvane, ze zarli na sourozence… Triletak a starsi uz rozumove vi, ze zarlit nema a muze se to v nem kumulovat… - rodic si mysli, jak se deti nemaji radi a pak je prekvapeny, kdyz starsi vybuchne…, ale to je taky jen mozna teorie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
4.5.10 17:06

Mě přijdou optimální taky tak ty 2 roky, i když asi je to ovlivněno tím, že máme stejný rozdíl s bráchou a bylo to fajn. Zpočátku to musí být náročné, ale ráda bych, aby mi to taky takhle vyšlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin