Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi taky záleží, jak daleko jsou od sebe ty stupně…
takže na střed jsem dala postýlku nějak jak se začal otáčet a víc se pohybovat, což bylo v necelých 7M, teď i když už chodí, mám stále na střed - okraj má na prsíčka, nemá vůbec žádnou potřebu z postýlky vylejzat, i když je vzhůru, tak v ní sedí a hraje si. Spodní polohu mám sotva 20cm od země, bydlíme v baráku se zimou od podlahy, mám strach, aby mu tam nebyla kosa…
Dokud se jen přetáčel na bříško, nechávali jsme ji nahoře. Dolů jsme ji dávali tehdy, když si malej začal klekat a pak samozřejmě stoupat a lézt. Máme jen dva „stupně“ - nahoře a dole, žádný střed, u nás to vyšlo na nějakých 8-9 měsíců. To ale poznáš sama, kdy je potřeba. Zkrátka tehdy, až přestane být pro dítě bezpečná a může z ní vypadnout.
Postýlku jsem snižovala teď v osmi měsících. Malý si sice zatím nestoupá, ale už se zdatně přetáčí a různě dělá kravinky… Máme na postýlce jenom 2 stupně, takže šel rovnou dolů.
Já ji snižovala postupně - jak se o ni zvedala, jak sedla, stoupala. Máme na ní 4 polohy. Vždycky jsem čekala co nejdýl, ještě ve 13 měsícíh jsem 3× za noc kojila, tak abych šetřila záda ![]()
My snižovali postýlku když se malý dostal na kolínka..a to bylo asi někdy kolem 8 měsíce..
Dceři je půl roku a zatím jsem nesnižovala. Kdy snížím, nevim.
Dceři je půl roku a zatím jsem nesnižovala. Kdy snížím, nevim.
Myslím si, že snížení je správné přesně tehdy, kdy si nejsme jistí, zda je poloha postýlky bezpečná. Typický příklad u mě. Dnes jsem o tom začala přemýšlet a schválně vyhledala tuhle diskuzi zda má intuice je správná. Když váháme jestli jo nebo ne je to ta správná chvíle. Vždycky lepší dřív než pozdě a být v klidu. Přesně jak se viz. výše někdo zminoval, mimča jsou rychlý a když si poprvé nestoupnou nebo nekleknou na zemi je možné, že to právě můžou udělat poprvé v postýlce, když u toho nebudete a hrozí, že se přitáhnou a přepadnou. Malému je něco přes 8 měsíců. Sice ještě neleze ale blbne na čtyřech (znáte to: to kymácení dopředu a dozadu) a v postýlce se začal chytal okraje postýlky a přitahovat se tak že je celý prohnutý. Děti jsou rychlý a jak už jsem psala, to co neudělá na zemi, může poprvé udělat v postýlce aniž by jsme to postřehli. Takže jdu snižovat pro můj klid a pro malýho bezpečí. Také mám jen dva stupně, holt ho více obleču, aby mu u země nebyla zima broučkovi ![]()
My jsme ještě nesnížili, kleká si, ale zatím je to bezpečné, záleží asi na typu postýlky, my máme celkem velkou ![]()