Kdy učit zavazovat tkaničky?

15319
9.9.09 12:04

Kdy učit zavazovat tkaničky?

Ahoj, dcerka bude mít v prosinci pět a mé okolí (babičky, jak jinak :lol: ) se začíná dost divit, že ještě neučíme zavazovat tkaničky. Zaspala jsem? Měla by to už umět? Kdy jste začínali učit a za jak dlouho to vaše děti zvládli?
Máme dvoje polobotky (jedny s tkaničkama, jedny na suché zipy) a do školky nosí se sucháčama, aby nepotřebovala pomoct. Máme zakoupenou cvičnou botku - dřevěnou, ale nepřijde mi zrovna ideální, tkanička tenká, botka malá, kupovaná přes net, no nebyl to šťastný kup, tak ještě druhý dotaz - máte nějakou osvědčenou pomůcku? Nebo prostě botu a hotovo? Říkala mi moje teta, že učila děcka vázat tkaničku na koleně (přes koleno).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5021
9.9.09 12:08

Ahoj, syn se to naučil okolo toho pátého roku, ale on je na tyhle věci dost levý (jinak je teda šikovný, ale motorika prostě není jeho silná stránka), trvalo mu to celkem dlouho…
Učila jsem ho to tak, že jsem udělala v kartonu dírky a zašněrovala do nich tkaničku…jako do boty…
Moc to nepoužívá, boty má většinou na suchý zip, tak to zapomíná a občas to musí zase natrénovat…
Takže to klidně pomalu zkuste… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
9.9.09 12:09

Už si přesně nepamatuju, kdy mě to učili, ale určitě v předškolním věku. dostala jsem nový kecky a hezky se to nauč, at je můžeš nosit.

Akorát teda vážu kličku pořád po „dětském“ způsobu, že oba konce přeložím a zavážu, jinak to neumím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
9.9.09 12:44
čičinka píše:
Akorát teda vážu kličku pořád po „dětském“ způsobu, že oba konce přeložím a zavážu, jinak to neumím :oops:

:lol::lol::lol: celá moje švagrová

eviah - myslím, že je tak akorát čas začít, ale není potřeba spěchat
Já si pamatuju, že kličku jsem uměla, když jsem byla v poslední třídě ve školce

Dcera má dřevěnou destičku s obrázkem a jsou tam díry a tkanička, už jsem jí na tom kličku několikrát ukazovala, i jsme to zkoušely společně, ale zatím to je nad její síly (je jí 4,5r tak má času ještě habaděj)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
9.9.09 12:47

Naše malá se to naučila ve 4 a něco. Předtím to nechtěla ani zkusit, přitom je dost šikovná. Tak jsem si ji jeden den po:,–(ila na klín, vzala moji skoro novou botasku a zkoušeli jsme, až to šlo. Pak ji to začalo bavit, ale jen když si hrála. Když si měla zavázat vlastní boty, tak kňučela, že to neumí. Spíš jí ale asi vadilo, že přichází o další servis :wink: . Dnes (5 let) si boty automaticky zaváže sama, ale pořádně je neutáhne, takže je po nějaké době stejně musíme převázat, aby se jí tkaničky pořád nerozvazovaly. Nijak bych to nehrotila, díte musí samo chtít a projevit zájem, pak to určitě půjde rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
9.9.09 13:40

Ona chce, ale ještě jí to nejde, hlavně nemá trpělivost nechat si to pořádně ukázat, snaží se to hned nějak zašmodrchat a prohlašuje „hele, mami, jak už to umím“. :lol: A vzteká se, když jí to chci opravdu zavázat.
Jen bych nerada, aby to bylo jako s chlapečkem od známých, který je na ZŠ (třetí třída) a nosí jen sucháče, ono se dnes dá tkaničkám u dětí vyhnout. Proto kupuju jedny s tkaničkama, aby měla důvod se učit a přitom jí to nekomplikovala zbytečně brzo ve školce.
Do pátých narozenin jí chybí bez pár dní 4 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
9.9.09 13:49

My jsme to Elišku učili v 5 letech, naučila se rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
9.9.09 13:49
čičinka píše:
Už si přesně nepamatuju, kdy mě to učili, ale určitě v předškolním věku. dostala jsem nový kecky a hezky se to nauč, at je můžeš nosit.Akorát teda vážu kličku pořád po „dětském“ způsobu, že oba konce přeložím a zavážu, jinak to neumím :oops:

Víš, kolik vás takových je? Můj chlap třeba. Já to nechápu!!! Měla jsem spolužačku, a ta taky nebyla schopna jinak. JAKTO????!!!! :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
9.9.09 13:53

Ahoj,
já jsem tomu u dcery nechala volný průběh. Ráda si hrávala s panenkou a měla na ni klasickou zavinovačku, která se musí vázat na mašličku.
Pravdou je, že sama někdy kolem pátého roku, jak se to vždycky snažila nějak zamotat, tak přišla na to, jak se udělá počáteční jednoduchý uzel a pak docela rychle ode mě pochopila, jak se dělá zbytek, doma říkáme:
smyčka, klička, zatočit, prostrčit a už je mašlička. :D
Tento nácvik jsme taky zkoušeli na jejím stehně nebo ještě lépe se jí to učilo na opěradle židle - bylo ve výšce, která jí nejvíce vyhovovala. Když se to naučila, tak jsme měli uvázané mašličky snad po celém bytě.
Zajímavé je, že když ty mašličky dělala na svých vlasních botách, které měla zrovna na noze, tak je docela dlouho neuměla pořádně dotáhnout tak, aby se jí po chvíli nepovolily. Mašličky všude jinde držely a pokud bych je neodvázala, tak je máme po bytě dodnes :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
9.9.09 13:58

Ahoj,
pamatuji si, že jsem se učila vázat tkaničky ve školce, ale už nevím, kolik mi bylo, řekla bych tak 5 nebo jsem byla předškolák.
Osobně jsem se setkala se třemi způsoby vázání tkaniček, ale ten třetí už jsem zapomněla.

• Citovat
  • Upravit
15319
9.9.09 14:09

Maya - opěradlo židle, to je dobrý nápad, dobře na to uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
9.9.09 15:09

Ahoj,

taky to zrovna řeším, jestli začnem. Matyáš je teda na podobný věci dost levej, tak si nedělám iluze, že bychom se to nějak extrarychle naučili :D , ale začnem to zkoušet. Viděla jsem v hračkářství takový pěnový modely bot (jako jsou pěnový puzzle) s tkaničkou, tak to asi dostane od ježíška a budeme trénovat :-)

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
9.9.09 17:09

Holky jenom klid můj manžel uměl zavázat tkaničku až v 21 letech, učila jsem jej to já, takže klid

ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
9.9.09 19:58
Len-til-kah píše:
čičinka píše:
Už si přesně nepamatuju, kdy mě to učili, ale určitě v předškolním věku. dostala jsem nový kecky a hezky se to nauč, at je můžeš nosit.Akorát teda vážu kličku pořád po „dětském“ způsobu, že oba konce přeložím a zavážu, jinak to neumím :oops:
Víš, kolik vás takových je? Můj chlap třeba. Já to nechápu!!! Měla jsem spolužačku, a ta taky nebyla schopna jinak. JAKTO????!!!! :lol: :lol: :lol:

Jako když se pekelně soustředím, tak to tak napotřetí dám, ale stejně se za chvíli rozváže…
No každý máme něco. A to jsem schopná uvázat Matese do šátku. Ve světle těchto okolností docela zázrak, co? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
10.9.09 01:25

My ukázali ve 4 letech na nových botach, respektive manžel, já měla za to, že jí to nějak víc učil, on měl zas za to, že jsem jí to učila já a oba jsme se divili, že to umí, včetně utáhnutí. Zřejmě jí to nadchlo, že má botky jako maminka. Umí to klasicky, jednu tkaničku přehnout, druhou obtočit atd. . .
Osobně si myslím, že než jdou do školy, měli by to umět. U nás ve školce to mají letos v programu, tak to bude naše malá už machrovat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí