Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chci se zeptat, v kolika letech se tak děti začínají učit hodiny? Začínám se pomaličku rozhlížet po dárcích k vánocům a narozeninám (rozmezí asi 16 dnů) pro našeho mladýho a napadlo mě, že bych mu koupila dřevěné cvičné hodiny. Ale nevím jestli 5 let je ten správný věk.
Baví ho všeobecně čísla, umí je hezky číst, ale nevím, jestli jsou v 5 letech děti schopné pojmout měření času a čtení hodin.
Poradí mi někdo zkušenější?
Děkuju
Tereza
Sama můžu soudit zatím jen podle neteře a synovců, ale než šli do školy, vždycky hodiny uměli. Myslím, že právě kolem 5ti let začínali…
Ahoj,
já jen přidám své zkušenosti, když jsem byla malá, ale záleží samozřejmě na každém dítěti. Já jsem v 5 letech hodiny už uměla. Synovi jsou 3 roky a už umí z hodin odečítat celé hodiny (tj. co ukazuje malá ručička, aby věděl, že např. vyspinkaný po obědě je až ve 3 hodiny a ne 10 minut po uložení, že ráno vstává v 7 nebo v 8 hodin apod.). Akorát se ptá i na minuty, a to ho učit ještě nechci …
Holky, děkuju za odpovědi. Aspoň mám tip na jeden z dárků
Matyáše čísla strašně baví, tak snad i ty hodiny nějak v pohodě zvládnem.
Tereza
Z hodin nás zkoušeli v první třídě, ještě teď si to pamatuju
. Já je určitě uměla, když jsem šla do školky jako předškolák. Pokud umí nějaké číslice a je zvídavý, tak proč nezačít už teď
.
Ahoj,
našemu mladýmu je 5,5, hodiny ho zkouším učit už dlouho a bez úspěchu ![]()
Jeho oblíbený údaj je „hodina a půl“ - to když něco trvá moc dlouho ![]()
Jediný, co umí, pozná, když jsou na digitálních hodinách čísla 1-8-4-něco, že brzo bude večerníček…
Takže za nás nevím, myslím, že to je těžce individuální ![]()
Bráchovo děti 15 a 14 let hodiny neumí dodnes. ![]()
Já jako dítě pamatuju, že jsem neuměla vyloženě hodiny, ale věděla jsem, v kolik se vstává, v kolik je večerníček a hlásila jsem našim, kde je malá a velká ručička. V první třídě jsem se to v pohodě naučila.
A náš starší synek je trošku k hodinám veden. Je děsně živej a brzo vstává. Tak má třeba nakázáno, že vstáváme v 7h a do tý doby si má hrát sám. - Zlatý voči. Ví, jak dlouho trvá jídlo (- řeknu třeba v kolik končí), protože jinak by jedl půl rohlíku 2h. Ví, kdy bude večerníček a tak. Pozná celou a že bude celá a půl.
Nechci, aby byl digizabedněnec.
My jsme to měli ve školních osnovách ( nově ve vzdělávacím programu) takto:
1. tř. zvládnout pojmenovat části dne
2. tř. poznávání hodin
Můžete klidně formou hry začít, ale pro děti je to velmi těžké, času je dost
. Pokud je to zajímá, ano, jinak bych nespěchala.
Já si ani nemyslím, že děti běžně umí hodiny před školou. Pravda, že Vítka to málo, co mu říkáme, baví. A co nechce, to se nenaučí. ![]()
Ahojky,
být tebou, tak zbytečně neinvestiji do cvičných hodin, ale pořídím ručičkový budík či hodiny, máte-li doma jen digitální..
Dcera (nyní 5 let a 1 měsíc) hodiny umí dlouho, netuším přesně odkdy. Jak se to naučila? Např. jeden čas nám budík v koupelně ukazoval, kolik je hodin = kolik zbývá do začátku Večerníčku = dcera věděla, že ve třičtvrtě = až bude velká na 9, tak to začíná… sama si pak mohla event. za to, když to nestihla…
Nebo že Kouzelná školka začíná o půl páté = když je velké na.. a malá na… Nebo jsem jí oznamovala, v kolik se odchází… nebo když měla něco udělat, tak jsem jí netlačila hned, ale mohla to udělat za chvíli, přičemž se dohodlo, kdy to bude hotovo (až bude 6 = velká bude na 12 a malá na 6) ap..
Cílené učení nad knížkou či s „modelem“ by ji nebavilo (jeden model dostala a hrála si s ním asi 2×)… takto to vstřebal nějak přirozeně ![]()
Jo a také dostala asi ve 3 letech po neteři náramkové ručičkové hodinky, tak to také myslím dětem pomáhá, se o to zajímat.. a vědět, k čemu to je…
Tak učení zdar,
nepřihlášená Efina
Máte nějaký geniální děti můj syn jde do třetí a stále hodiny neumí nechápe moc ani rozdíl tři hodiny nebo půl hodiny a to neni žádnej hlupák Dělí a násobí atd už od pěti let.Dceři bude pět a ani mě nenapadlo že bych jí učila hodiny počkám až do školy.
ZUZAN
Moji rodiče mě hodiny znát neučili, asi si taky mysleli že je to brzo. No a naučila mne to chytrá kamarádka ve školce
![]()
Zuzan, pojem o tom, jak dlouho trvá půl hodiny versus tři hodiny dcera určo také ještě nemá, jen ví, žej edno je více a jedno méně..
Něco jiného je, že na hodinách pozná, kolik je.. že vidí a vnímá, že už se schyluje k času, kdy začíná pohádka apod..
Kdy dítě získá pojem o čase jako takovém netuším, podle mne to přijde samo… Jak bude slýchávat, jak co dlouho trvalo, trvá… (Jezdíš na kole již dvě hodiny… čekáme tu čtvrt hodiny… ap.)
E.