Od kdy děti učit hodiny?

5044
24.8.09 13:57

Od kdy děti učit hodiny?

Ahoj,

chci se zeptat, v kolika letech se tak děti začínají učit hodiny? Začínám se pomaličku rozhlížet po dárcích k vánocům a narozeninám (rozmezí asi 16 dnů) pro našeho mladýho a napadlo mě, že bych mu koupila dřevěné cvičné hodiny. Ale nevím jestli 5 let je ten správný věk.
Baví ho všeobecně čísla, umí je hezky číst, ale nevím, jestli jsou v 5 letech děti schopné pojmout měření času a čtení hodin.

Poradí mi někdo zkušenější?

Děkuju
Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24016
24.8.09 14:08

Sama můžu soudit zatím jen podle neteře a synovců, ale než šli do školy, vždycky hodiny uměli. Myslím, že právě kolem 5ti let začínali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
24.8.09 14:11

Ahoj,
já jen přidám své zkušenosti, když jsem byla malá, ale záleží samozřejmě na každém dítěti. Já jsem v 5 letech hodiny už uměla. Synovi jsou 3 roky a už umí z hodin odečítat celé hodiny (tj. co ukazuje malá ručička, aby věděl, že např. vyspinkaný po obědě je až ve 3 hodiny a ne 10 minut po uložení, že ráno vstává v 7 nebo v 8 hodin apod.). Akorát se ptá i na minuty, a to ho učit ještě nechci …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
24.8.09 15:04

Holky, děkuju za odpovědi. Aspoň mám tip na jeden z dárků :-) Matyáše čísla strašně baví, tak snad i ty hodiny nějak v pohodě zvládnem.

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11332
24.8.09 16:02

Z hodin nás zkoušeli v první třídě, ještě teď si to pamatuju :D. Já je určitě uměla, když jsem šla do školky jako předškolák. Pokud umí nějaké číslice a je zvídavý, tak proč nezačít už teď 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
24.8.09 19:45

Ahoj,
našemu mladýmu je 5,5, hodiny ho zkouším učit už dlouho a bez úspěchu :?
Jeho oblíbený údaj je „hodina a půl“ - to když něco trvá moc dlouho :roll:
Jediný, co umí, pozná, když jsou na digitálních hodinách čísla 1-8-4-něco, že brzo bude večerníček…

Takže za nás nevím, myslím, že to je těžce individuální :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
24.8.09 19:55

Bráchovo děti 15 a 14 let hodiny neumí dodnes. :-(
Já jako dítě pamatuju, že jsem neuměla vyloženě hodiny, ale věděla jsem, v kolik se vstává, v kolik je večerníček a hlásila jsem našim, kde je malá a velká ručička. V první třídě jsem se to v pohodě naučila.

A náš starší synek je trošku k hodinám veden. Je děsně živej a brzo vstává. Tak má třeba nakázáno, že vstáváme v 7h a do tý doby si má hrát sám. - Zlatý voči. Ví, jak dlouho trvá jídlo (- řeknu třeba v kolik končí), protože jinak by jedl půl rohlíku 2h. Ví, kdy bude večerníček a tak. Pozná celou a že bude celá a půl.
Nechci, aby byl digizabedněnec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
24.8.09 20:29

My jsme to měli ve školních osnovách ( nově ve vzdělávacím programu) takto:

1. tř. zvládnout pojmenovat části dne
2. tř. poznávání hodin

Můžete klidně formou hry začít, ale pro děti je to velmi těžké, času je dost :wink: . Pokud je to zajímá, ano, jinak bych nespěchala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
24.8.09 20:33

Já si ani nemyslím, že děti běžně umí hodiny před školou. Pravda, že Vítka to málo, co mu říkáme, baví. A co nechce, to se nenaučí. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.8.09 22:07

Ahojky,

být tebou, tak zbytečně neinvestiji do cvičných hodin, ale pořídím ručičkový budík či hodiny, máte-li doma jen digitální..

Dcera (nyní 5 let a 1 měsíc) hodiny umí dlouho, netuším přesně odkdy. Jak se to naučila? Např. jeden čas nám budík v koupelně ukazoval, kolik je hodin = kolik zbývá do začátku Večerníčku = dcera věděla, že ve třičtvrtě = až bude velká na 9, tak to začíná… sama si pak mohla event. za to, když to nestihla… :D Nebo že Kouzelná školka začíná o půl páté = když je velké na.. a malá na… Nebo jsem jí oznamovala, v kolik se odchází… nebo když měla něco udělat, tak jsem jí netlačila hned, ale mohla to udělat za chvíli, přičemž se dohodlo, kdy to bude hotovo (až bude 6 = velká bude na 12 a malá na 6) ap..
Cílené učení nad knížkou či s „modelem“ by ji nebavilo (jeden model dostala a hrála si s ním asi 2×)… takto to vstřebal nějak přirozeně :-)

Jo a také dostala asi ve 3 letech po neteři náramkové ručičkové hodinky, tak to také myslím dětem pomáhá, se o to zajímat.. a vědět, k čemu to je…

Tak učení zdar,
nepřihlášená Efina

• Citovat
  • Upravit
2596
24.8.09 23:40

Máte nějaký geniální děti můj syn jde do třetí a stále hodiny neumí nechápe moc ani rozdíl tři hodiny nebo půl hodiny a to neni žádnej hlupák Dělí a násobí atd už od pěti let.Dceři bude pět a ani mě nenapadlo že bych jí učila hodiny počkám až do školy.
 ZUZAN

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
24.8.09 23:48

Moji rodiče mě hodiny znát neučili, asi si taky mysleli že je to brzo. No a naučila mne to chytrá kamarádka ve školce :wink: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.8.09 20:27

Zuzan, pojem o tom, jak dlouho trvá půl hodiny versus tři hodiny dcera určo také ještě nemá, jen ví, žej edno je více a jedno méně..

Něco jiného je, že na hodinách pozná, kolik je.. že vidí a vnímá, že už se schyluje k času, kdy začíná pohádka apod..

Kdy dítě získá pojem o čase jako takovém netuším, podle mne to přijde samo… Jak bude slýchávat, jak co dlouho trvalo, trvá… (Jezdíš na kole již dvě hodiny… čekáme tu čtvrt hodiny… ap.)

E.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí