Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám holčičku, které budou za 14 dnů 2 roky. Trápí mě, že se ji nechce moc mluvit, nebo chce, ale říká jen první slabiku slova. Celých slov umí par a jsou to máma, táta, bába, auto. Pak te je teda, dě je děda atd. Snaží se po mně opakovat, ale řekne vždy jen první slabiku. Řekne dohromady cca 70 slov/slabik. Jak na tom byly vaše děti ve 2 letech? Kdy začaly mluvit? Myslim opravdu slovní spojeni a věty. Děkuji.
Tak opravdu věty začala dcera říkat tak ve 2,5 letech.
Ale celá slova říkala už od 1,5 roku a ve 2 letech už uměla pojmenovat vše a hezky artikulovat.
Zvládla i těžší slova, jako třeba : jablíčko, deštník atd….
Mám děti tři, dva nejstarší jsou už puberťáci, ale nejmladší má něco přes dva roky. Právě jeho mluvení (nebo spíš nemluvení) je momentálně téma
. Všechno je teda u nás ještě zesíleno tím, že vyrůstá v trojjazyčném prostředí.
Mluví nějak podobně jako Tvoje dítě, tedy spíš používá podstatná a hlavně osobní jména, ale spíše jen v jednom jazyce (mém), sem tam nějaké slovo z některého z ostatních dvou jazyků. Nepočítala jsem tedy, kolik přesně slov používá, ale moc jich teda není
a rozhodně netvoří věty, ani dvouslovné. Rozumí podle všeho celkem dobře bez ohledu na jazyk, jakým se na něj nebo kolem něj mluví.
Pokud jde o ty starší dva, tak první moc nemluvilo ani krátce před třetími narozeninami. To si pamatuju celkem přesně, protože jsme tehdy řešili, co bude dělat ve školce, jak to zvládne, jak se domluví. Neschopnost vyjádřit se měla bohužel za následek zvýšenou „vztekavost“ jako reakci na frustraci z toho, že se nedovede vymáčknout. Ve školce se rozmluvilo, ale výslovnost teda otřesná, museli jsme pak chodit dost dlouho na logopedii.
Prostřední mluvilo ve dvou letech podstatně lépe než ostatní dva, myslím, že tvořilo už jednoduché věty. Ani s výslovností nebyly větší problémy.
Nebudu psát o svém dítěti to by ti moc nepomohlo.. Budu mluvit obecně co jsem viděla.
Jsou děti, které poměrně dlouho mluví velmi málo spíše gestikulují vystačí si s máma, ham, všem zvířatům říkají třeba čiči. Obvykle se to pak láme před třetím rokem a rozmluví se s nástupem do školky.
Ao je obvyklé že právě ve 2 letech jsou mezi dětmi obrovské rozdíly. V motorickém vývoji, v jemné motorice a co je nejvíce vidět v tom mluvení. Jsou děti co mluví ve větách samozřejmě neumí naprosto všechny písmenka a jsou děti co právě nemluví respektive říkají pár slov. Ono se to bude zlepšovat pkud je vše v pořádku. Vzhledem k tomu, že nějaká slova říká nemyslím si že je v tom vývojová dysfázie, ale nejsem odborník.
Mám tři děti. První začala chvíli po druhých narozeninách. Druhý měl svou řeč tak do 3.5 roku kdy mu bylo rozumět tak jedno slovo z celé věty. Teď má 4,5 a už mluví docela pěkně. Třetí začala pěkně mluvit asi v roce a 9 měsících.
Každý dítě je jiný.
Mluvit ve větách, tak aby to bylo správně bylo u mladšího syna kolem 2 a 3/4 a pořádně se rozmluvil po 3. roce díky školce.
U druhého syna to trochu déle trvalo, byl v ČJ/AJ prostředí a nemluvil skoro vůbec do 3 let. Uměl znakovat, to tehdy dost v Kanadě frčelo. Rozmluvil se po 4. roce v češtině.
Syn ve 2 letech, dcera ve 2,5. Hlavně u dcery to bylo v podstatě ze dne na den, kdy dělala zvuky a používala jednpduchá jednoslabičná slova (ham, bác..) a pak najednou jak mávnutím proutku začala mluvit ve větách ![]()
Synovci budou dva teď v létě a rozhodně nemluví tolik jako tvoje dcera (říká máma, táta, děda, čau a pak asi padesát věcí je bááá). Každé dítě je jiné
Synovec dlouho mluvil jednoslovně. Ve větách začal mluvit krátce před třetími narozeninami.
Dcera má 2 a půl roku a je na tom jako ta tvoje, umí par slov a u zbytku říká jen první slabiku. Je čas, nejstarsi syn se rozmluvil az ve 3 a půl roce.
Starší ve třech letech, mladší ve čtyřech. Rovnou ve větách.
Moje 3 děti mluvily ve dvou letech ve větách, i básničky a písničky typu Prší prší a Skákal pes, uměly. Ale nepopírám, že mezi vrstevníky byly jak bílé vrány…
@jenonka Jedna dcera na tom byla podobně jako tvoje, po druhem roce velký pokrok. Druhá dcera se opravdu rozmluvila až kolem třetího roku, do té doby si vystačila s par slovy..
@jenonka Syn byl na tom úplně stejně, do 2 let říkal jen určitá krátká slova a jinak jen první slabiky. Celá slova začal říkat až po tom 2. roce. Ve 2,5 letech už jakžtakž mluvil ve větách. V necelých 3 letech šel do školky a to už mluvil pěkně.