Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - mám už asi třetí zánět močového měchýře tento měsíc. Tedy - první byl nedoléčený, slabé antibiotika, okamžitě následoval druhý. Teď mám další, ale doktor už mi ATB napsat nechce (měla jsem dvoje po sobě). Včera byla krev v moči (na toaletním papíře), ale dnes na testech moč v pořádku. Piju brusinkové čaje, ale zřejmě bude trvat dlouho, než zaberou… Nemáte prosím nějaké alternativní řešení? Bolí to a bojím se, že se to zhorší…
Ještě bych dodala - na internetu je psáno, že pokud je zánět virového původu, může být přenášen i pohlavním stykem. Má někdo zkušenost? Zánět dostanu vždy do týdne co s přítelem souložím, během léčby sex neprovozujeme. Děkuji za odpověď.
Blokurima. volne prodejně sáčky D manozy, je u toho i schéma, jak to pít při akutním zánětu, po sexu apod
Opravdu to pomáhá nebo jen zklidní příznaky a „utlumí“ zánět? ![]()
Lichořeřišniceúčinně působí proti všem 46 kmenům stafylokokových bakterií způsobujících zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin.
Pokud nemá někdo v okolí již květy, které se jí, zakoupit kapky.
A moč na bakteriologický rozbor nebral? Ten rozbor trvá ty 3-4 dny, potřebuješ sterilní proud moči po řádným umytí… Jestli bakterie v moči nemáš, tak bych se taky snažila přiklonit k hoooooodně velkýmu prolejvání, rowatinex, lichořeřišnicový kapky, nesouložit apod. a kdyby byl nález bakterií v moči je to doslova hazardování a koledování si o zánět ledvin. Jinak plno ženských bere po styku tabletu ATB, čuurat a mýt se před a po sexu asi nemusim zmiňovat, to jistě víš
@Ela025 vím, vše dodržuji. Řekl mi jen, že krev v moči není. Nechápu. Včera byla krev na toaletním papíře a dnes nic… je to divné. Minule taky nic nenašel a skončila jsem na pohotovosti…
@SannaZ testoval proužkem nebo to poslal do laboratoře? jako v nejhorším je teprve úterý, takže i když se to rozjede, je pořád dost času na to navštívit ho před víkendem znovu no…jiný problémy kromě té krve v moči a bolesti nejsou? Třeba teplota, bolest v zádech?
Třetí zánět močáku během měsíce- to už je na návštěvu urologa…já třeba záněty ledvin a močáku, taky hoooodně častý s praktikem vůbec neřešim, nenabral mi praktik nikdy ani kultivaci, ani žádnou kontrolu moči, nic a 3 záněty v měsíci rozhodně nejsou normální i kdyby to bylo jen z pohlavního styku
@Ela025 nevím, tady to vždy odnesou do vedlejší místnosti, zatímco čekám v čekárně, po asi 20-30 minutách pro mě přijdou. Bolesti v oblasti ledvin jsou, ale ty bych připisovala spíše špatnému spaní, ta část zad mě bolívá často. Mám domluvenou návštěvu u urologa, jen nevím, co od toho očekávat a mám celkem strach. jak to probíhá?
![]()
@SannaZ no každopádně, bakteriologicky, což je to hlavní to vyšetření určitě nebylo, to netrvá pár minut, ale dní…no první návštěva jen moč, prohmátnutí, event.sono ledvin a moč. cest, možná krev…záleží, jestli řekneš, že už bolí i ledviny nebo ne…a každej urolog je jinej, mně tenkrát nechali rovnou v nemocnici na pozorování, léčení zánětu a dovyšetřování, ale většinu co znám pustili s lékama a termínem kontroly domů…až ty další návštěvy se dle nálezů a stavu dělají další vyšetření
Zasla bych na urologii, segru takhle záněty trápili skoro rok a antibiotika nezabiraili. Pomohl až urolog, který udělal podrobnější testy.
Co se týče cévkování - má někdo zkušenost? Z toho mám asi největší strach, kdyby k tomu došlo… ![]()
@SannaZ sestra na urologii má v cévkování praxi nebo by měla mít. když mě cévkovalasestra na dětským, ječim při vzpomínce ještě teď…musíš se uvolnit a nebolí to, to je spíš horší to po cévkování, to pak pálí a řeže trochu…no aspoň pro mě je teda zánět mnohonásobně horší jak cévkování
@SannaZ cevkovani je neprijemne, ale taky jsem jednou musela podstoupit kdyz mi bylo hodne zle, taky jsem curala krev, pichli mi i nejake opiaty a po tech jsem teda zvracela, ale to te urcite neceka, kdyz pujdes vcas na urologii da se tomu predejit
me zanety trapily silene a nekdy v moci taky nic nenasli, trochu mi pomahalo po sexu omyvat chilli intimnim gelem a pojidat pravidelne urinal. Ale zazrak se stal az po porodu kdy uz tri roky mam klid, driv taky zanety nekolikrat do mesice, tak drzim palce aby ti to taky brzo preslo ![]()