Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobré ráno holky
letím k Vám pro radu a možná i pro uklidnění nebo se vykecat ![]()
Před 10 lety jsem prodělala konizaci a re - konizaci děložního čípku ťuk ťuk vše v pořádku
, ale letos mě našli něco co spadá do Prekanceróz ( leukoplakie ) a já se nemohu zbavit pocitu že ta potvora Rakovina zase vytáhla drápky
. Napadají mně myšlenky jako že vznikne nádor, metastáze, a smrt a mé děti budou vyrůstat bez mámy
. Je to dost hloupé, ale nemohu se toho zbavit a dost mě to trápí. Snažím se uklidnit tím že kontrola je za půl roku a kdyby to bylo vážné nedostanu jen mastičku a kontrola za 6 měsíců
. Je před námi dovolená a já si ji chci užit, ale místo toho pořád sleduji spodek jestli tam něco je. Nechci jít k Dr jelikož by mi stejně nic neřekl a vypadala bych jako šílená a i když asi už mě straší v hlavě
Jsem naštvaná proč musím zase já něčím takovým procházet
. Mohu poprosit jak to zvládnout? Holky mocinky děkuji
![]()
Ahoj pokud potřebuješ víc zklidnit, být si jistá zkus ještě jiného odborníka. Ale pokud u stávajícího vždy bylo vše ok, zkusila bych mu důvěřovat. Tvé obavy jsou na místě, máš rodinu, děti. Co zkusit psychologa, prostě se vymluvit slyšet názor z druhé strany. Někdy stačí jen jedno sezení. Držím palce ať se vše uklidní…
@katern píše:
Dobré ráno holky![]()
![]()
letím k Vám pro radu a možná i pro uklidnění nebo se vykecat
Před 10 lety jsem prodělala konizaci a re - konizaci děložního čípku ťuk ťuk vše v pořádku, ale letos mě našli něco co spadá do Prekanceróz ( leukoplakie ) a já se nemohu zbavit pocitu že ta potvora Rakovina zase vytáhla drápky
![]()
. Napadají mně myšlenky jako že vznikne nádor, metastáze, a smrt a mé děti budou vyrůstat bez mámy
. Je to dost hloupé, ale nemohu se toho zbavit a dost mě to trápí. Snažím se uklidnit tím že kontrola je za půl roku a kdyby to bylo vážné nedostanu jen mastičku a kontrola za 6 měsíců
. Je před námi dovolená a já si ji chci užit, ale místo toho pořád sleduji spodek jestli tam něco je. Nechci jít k Dr jelikož by mi stejně nic neřekl a vypadala bych jako šílená a i když asi už mě straší v hlavě
Jsem naštvaná proč musím zase já něčím takovým procházet
. Mohu poprosit jak to zvládnout? Holky mocinky děkuji
![]()
Taky bych šla k jinému doktorovi, aby mě ujistil. Jinak ty myšlenky jsou asi normální, ale neměly by ti kazit to hezké, co tě čeká. Děláš maximum, chodíš na pravidelné kontroly, tak se pokus uklidnit.
Děkuji za reakci
zkusila jsem napsat e-mail Panu Doktorovy ( Onkologická klinika ) do Brna kde mně kdysi provedli zákroky a vše jsem popsala dostala jsem i odpověď a asi by mě měla uklidnit vložím ji sem jestli mě tedy už haraší že se pořád bojím. Možná je to tím že na tuhle nemoc nebo jak to mám nazvat není žádná Diskuze, zkušenosti, léčba. a nebo neumím hledat
.
Dobrý den, paní Heleno,
tyto nálezy většinou vznikají v místech se zapářkou, může se vyskytovat i u žen mladších, častěji u těch s citlivější kůží. Důvodem může být nevhodné oblékání a hygiena genitálu nebo chronický výtok.
Doporučuji nosit volné vzdušné bavlněné spodní prádlo, nebo pokud možno zcela „naostro“, nenosit obtažené přiléhavé kalhoty - rifle, leginy, ale nejlépe sukni. Nepoužívat (slipové) vložky mimo období menstruace. K hygieně genitálu používat šetrné čistící pěny - např. Gynexid. Po umytí prostor mezi stydkými pysky důkladně osušit měkkým ručníkem nebo i fénem a vyvětrat. Postup opakovat i několikrát denně - zvlášť pokud děláte sedavou práci nebo se více potíte. Do pochvy každý den zavádět probiotika (jsou k dispozici volně v lékárně výrobky určené k vaginální aplikaci). Pokud je genitál naopak i suchý a kůže praská, pak je třeba jej i promazávat, například obyčejnou bílou vazelínou v tenké vrstvě.
Nález většinou při důsledném dodržování výše uvedených doporučení sám po nějakém čase mizí nebo se nezhoršuje.
Je možné se objednat do mé ambulance ke kontrolnímu vyšetření a posouzení nálezu.
S pozdravem
MUDr. Jakub Texl
Děkuji snad to bude dobré manžel mně pořád uklidňuje že kdyby to bylo vážné tak by to byl jiný fofr, ale já pořád nevím. ![]()
To jsou jen uzkosti. Musis se prestat kontrolovat a nezivit tim ten strach. Rekni si, ze do dalsi kontroly u doktora s tim nic neudelas.
@katern kdyby něco hrozilo, neobjednají tě za půl roku, ale mnohem mnohem dřív, pro klid se objednej k tomu Mudr. Texlovi a přestaň myslet na špatné
@Emimin7 píše:
To jsou jen uzkosti. Musis se prestat kontrolovat a nezivit tim ten strach. Rekni si, ze do dalsi kontroly u doktora s tim nic neudelas.
Máš pravdu, kontroluji se pořád
dokonce když se tam kouknu pořád vidím bílé flíčky
. Poprosila jsem manžela jestli se může podívat on… překonala jsem stud
nic tam nevidí takže nevím
. Je to mnou přece karcinom se nevytvoří během takové chvíle až do stádia kdy by hrozili metastáze atd.
@stinga píše:
@katern kdyby něco hrozilo, neobjednají tě za půl roku, ale mnohem mnohem dřív, pro klid se objednej k tomu Mudr. Texlovi a přestaň myslet na špatné
Právě že už to teď nestihnu. Volný termín má až začátkem srpna a to už mně čeká kontrola u mého Doktora. Počkám tedy jak to dopadne u mého a následně zajedu ještě k tomu Texlovi. Napadlo mně totiž až po 3 měsících že bych mu mohla zkusit napsat.
@katern píše:
Máš pravdu, kontroluji se pořáddokonce když se tam kouknu pořád vidím bílé flíčky
. Poprosila jsem manžela jestli se může podívat on… překonala jsem stud
nic tam nevidí takže nevím
. Je to mnou přece karcinom se nevytvoří během takové chvíle až do stádia kdy by hrozili metastáze atd.
Pokud se budeš kontrolovat dál, bude to horší. Ovšem když přestaneš, bude to lepší. Je to na tobě. Musíš se naučit ovládnout a přijmout strach z nejistoty.
@Emimin7 píše:
Pokud se budeš kontrolovat dál, bude to horší. Ovšem když přestaneš, bude to lepší. Je to na tobě. Musíš se naučit ovládnout a přijmout strach z nejistoty.
Máš pravdu a moc ti děkuji že si se mnou píšeš
Něco málo jsem o tom četla a dokonce i na této stránce jsem našla příspěvky, ale Leukoplakie na močovém měchýři a leukoplakie na děložním čípku. Něco málo tam je o tom napsané. Ono je pravda že z toho může vniknout karcinom, ale nemusí a jestli to dobře chápu a Dr mně i tenkrát řekl že by se provedl zákrok obřízka. Je to možná něco podobného jako změny na děložním čípku asi? Nic méně tobě děkuji
![]()
@katern píše:
Máš pravdu a moc ti děkuji že si se mnou píšešNěco málo jsem o tom četla a dokonce i na této stránce jsem našla příspěvky, ale Leukoplakie na močovém měchýři a leukoplakie na děložním čípku. Něco málo tam je o tom napsané. Ono je pravda že z toho může vniknout karcinom, ale nemusí a jestli to dobře chápu a Dr mně i tenkrát řekl že by se provedl zákrok obřízka. Je to možná něco podobného jako změny na děložním čípku asi? Nic méně tobě děkuji
![]()
@Emimin7 píše:
Musíš si ale uvědomit, co s tím sama zmůžeš? Když už, tak jedině doktor. Do návštěvy doktora můžeš buď zatnout zuby, nebo se kontrolovat do zbláznění a nemyslet na nic jiného.
Nekotrolovat se zní možná jako něco nemožného, ale čím dýl to vydržíš, tím to bude snazší a ty budeš z dlouhodobého hlediska šťastnější. Ono právě tohle časté kontrolování bývá spouštěčem úzkostných poruch.
Máš pravdu
pokusím se a dám na tvoje rady
Je fakt že chodím poctivě každý rok na kontroly a proto je fakt že dělám asi maximum pro prevenci a zatím se nic neděje a kdyby tak to pak budu řešit a přeci každá rakovina která je v začátku se dá léčit že? Moc děkuji pomohla jsi mi ![]()
Ani močový měchýř ani děložní čípek se přeci neobřezávají. Že by nějaký nový Dr Baker Brown.
@gin 124 píše:
Ani močový měchýř ani děložní čípek se přeci neobřezávají. Že by nějaký nový Dr Baker Brown.
No právě to je to co mě zarazilo když lékař prohlásil že by se provedlo obřízka ![]()