Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj chci se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s nechtěným porodem doma?(nestihnete dojet do nemocnice). Nebo jestli nevíte kde se dočíst o první pomoci, když tato situace nastane.
Tady je deníček lacenky, taky nestihla… https://www.emimino.cz/…-porod-6787/
A pokud vím, tak na netu najdeš vše potřebné, stačí heldat
Třeba na BC…
Ahoj, já teda bohužel neporadím, ale vzpomněla jsem si, že tu podobná diskuze nedávno byla : https://www.emimino.cz/…dnice-54510/
Moje teta to také nestihla, ale nestihla rodit ani doma, jelikož si zavolalasanitku bylo to ve středu přišpičce a zasekli se na nuselském mostě a její dcerka má vrodném listě narození Praha-Nusle ![]()
Zavolat záchranku, otevřít dveře nebo zajistit jejich otevření, připravit si ručník, aby bylo dítě do čeho zabalit, buď ho chytat nebo si lehnout na nějakou měkkou plochu, aby miminko nespadlo na tvrdé, třeba pod sebe hodit peřinu, o šňůru se nestarat. Při čekání na záchranku se doporučuje poloha na levém boku.Klidně pravidelně dýchat, pozor na přílišný přísun kyslíku, může vést paradoxně k nedostatku pro miminko, pokud má tělo pocit, že je překysličené, tak se stahují cévy, reguluje se tak přísun kyslíku do tkání a tím by se mohl snížit přísun kyslíku i v pupečníku.
Pokud se miminko nenadechne, tak odsát ústa a nos od hlenů a plodovky - nejlepší tah budou mít ústa jako taková, takže pusou, třít dítěti palcem po páteři od zadečku ke krčku a držet ho tzv. na tygříka, tj.na ruce na bříšku, aby případná plodovka měla šanci vytéct samospádem, pokud se ani pak nenadechne, tak zkontrolovat tep a případně zahájit resuscitaci. První pomoc se novorozenci poskytuje jinak než dospělému, umělé dýchání se provádí ústy přes nos i pusu, hrudníček se stlačuje dvěma prsty v polovině spojnice mezi bradavkami.
Dítě je hlavně potřeba udržovat v teple, hruď matky funguje jako obstojná vyhřívací podložka, takže ideálně strčit na holou hruď, třeba pod triko nebo přikrýt.
Podle mě lepší, pokud už jsou tlaky na konečník mimo kontrakce volat záchranku než se pokoušet dojet do porodnice vzálené déle jak 5min autem, v autě se rodí blbě, v tomhle počasí je v něm zima a záchranka vás na silnici hůř lokalizuje než když zůstanete doma.
Pokud bys byla někde na ulici, tak sloupy veřejného osvětlení mají každý svoje číslo, když ho na lince tísňového volání nahlasíš, měli by být schopni lokalizovat velmi přesně, kde jste ![]()
Já se tak trochu na překotný porod připravuju, první trval 2,5h od prasknutí vody, cca hodinu a něco od nástupu bolestí, teď mám doma prcka, kterýho budu muset po začátku porodu někam upíchnout, než dojede manžel z práce a tak, tak by taky mohlo být po všem. Uvidíme ![]()
Co potřebuješ vědět
Klidně napiš SZ
Ale nepočítej s tím že je to nějaký extra úžasný zážitek, je to „trauma“ na celý život ![]()
lacenka má pravdu ptej se rádi ti odpovíme ale je to trauma a hlavně se na nas spíš teda na mě lidi koukaji jak na blázna co rodil v tomhle století doma nšjak vždy přeslechnou že to bylo nechtěně!Každopádně poslouchej ten tzv.vnitřní hlas pokud budeš mít pocit že už to nevydržíš atd raději volej záchranku tím ic neskazíš. ![]()
Hmm na mě nikdo nekouká jako na blázna
Ze všech kdo měli čest s mým příběhem úplně sálá obdiv a respekt, jako bych se nějak významě přičinila o to že to dobře dopadlo
Ono na tuhle variantu v předporodních kurzech nemyslí, prvničkám radí jak správně vybrat porodnici a co zbalit do kabele, ale já osobně bych klidně do předporodní přípravy zahrnula i osvětu k homeporodům, nikdy totiž člověk neví jak to všechno vlastně dopadne…
Já se totiž rozhodně nepovažuji za lehkomyslnou a nerozvážnou ženskou co situaci podcenila, já jen poslechla svého vlastního lékaře a když jsem pochopila že se spletl už bylo na všechno pozdě ![]()
Lacenko prosím o Tvůj přiběh?
(Chybi mi tady smajlik „prosím, prosím smůtně koukam!“
Já teda proti domácim porodům vůbec nic nemám at' jsou chtěné nebo ne… ![]()
Lena Fesková píše:
Lacenko prosím o Tvůj přiběh?
(Chybi mi tady smajlik „prosím, prosím smůtně koukam!“Já teda proti domácim porodům vůbec nic nemám at' jsou chtěné nebo ne…
Sice nejsem lacenka, ale je to ten odkaz nahoře…
https://www.emimino.cz/…-porod-6787/
Taky jsem rodila doma a je to teprve nedávno. Když mi praskla voda, začaly kontrakce jít rychle po sobě a cítila jsem už velký tlak na konečník. Přítel zavolal záchranku a pani mu říkala co dělat. Malý se narodil těsně po půlnoci, v obýváku a než přijel doktor (bylo spousty sněhu) uplynulo půl hodiny. Těšili jsme se z malého Sebíka spolu s přítelem a jeho synkem sami doma v klidu. Pro mě to tedy nebyl traumatizující zážitek, měla jsem určitě štěstí…mohlo to dopadnout i jinak.
Myško těsně po půlnoci před včerem
Gratuluji k Homeporodu se šťastným koncem ![]()
Děkuji že holky hodily odkaz na deníček za mě, doufám že jste si „pělně“ početli
![]()