Když rodiče nahrazují učitele...

18305
29.8.10 22:39

Když rodiče nahrazují učitele...

Ahoj všichni,
protože je neděle večer a mně zase před začátkem pracovního týdne vrtají hlavou různé nemístné nápady, chci se vás všech zeptat: setkali jste se vy nebo vaši blízcí se situací, kdy bylo na dětech vidět, že jim učitel/učitelka nedokážou látku vysvětlit? Ujali se rodiče role vyučujích, nechali to být nebo se to řešilo ještě jinak…?
Já jen, že za pár dní začne škola, tak mě napadlo takové téma „ze života“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2118
29.8.10 22:52

Ahoj Juro tak já Ti nevím, ale já mám děti co přijdou ze školy a neví ani co měli k obědu natož co jim tam celý den vštěpovali paní učitelky :lol: :lol: Ale ted když popřemýšlím tak synovi nešla v 5třídě angličtina, já se učila rusky a pak německy tak jsem mu neuměla poradit, no a tak jsme se domluvili s uč n :wink: na doučování a docela mu to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.8.10 22:59

Na dětech ne, ale na sobě jo :lol: Na odpověď já to nechápu jsem dostávala odpovědi typu „propočítej si to doma“, „co na tom nechápeš, na tom není, co chápat“ apod. :lol: :lol: :lol: V některých předmětech jsem raději rezignovala.

Znám osobně jednoho SŠ a VŠ učitele, který nedokáže vysvětlit vůbec nic. Katastrofa :cert: A ani to o sobě neví :roll:

Dodávám - jednalo se o věci, které už mi naši vysvětlit nedokázali, takže buď mi to vysvětlil někdo jiný, pochopila jsem to sama z učebnice, pochopila jsem to časem, když se to bralo jakoby znovu ve vyšším ročníku nebo to nevím dodnes :mrgreen:

Naopak já, když jsem něco pochopila, mívala jsem s vysvětlováním spolužákům dobré výsledky - dokážu to zřejmě podat tak, aby to pochopil i debil :lol: Šroubované výklady, stylizované tak, aby dotyčný vypadal moc moc chytrý mi jaksi nepřijdou příliš smysluplné :roll: :nevim: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.8.10 23:11

Juro, tebe teda berou v neděli večer opravdu podivné věci.
Moje holky jsou zatím předškolandy, ale jejich vzdělá(vá)ní mi opravdu leží na srdci. Takže už pár let sleduju co se v okolí šustne, jaké jsou reference a taky jaké mají školy výsledky. V globále musím říct:

• ve Frýdku-Místku je z čeho vybírat už v předškolním vzdělávání, základní a střední školy jsou také k výběru
  • lze poměrně jednoduše vybrat dobrou státní základní školu (takovou co má vizi, plán, osnovy, a statistiky přijetí na elitní státní střední školy v regionu) a dítě směřovat tudy
  • podezřele mnoho rodičů upřednostňuje „umetání cestičky“ zápisem do školy kde „toho moc nechtějí“ a „nenutí děti makat“, pro nás naštěstí, moje děti jsou nadané a zápřah jim sedí
  • jsem docela nadšená tím, že si celé vzdělání zopáknu s dětma, a nikdy by mně ani nenapadlo, že bych je měla soustavně vzdělávat já (a zkušenost s plaváním starší dcery mi dává za pravdu, profík a vnější autorita to je něco jiného než vždy subjektivně motivovaný rodič)
  • moji úlohu vidím hlavně v osnování hodnotových žebříčků, jsem na dnešní poměry poněkud konzervativní, přísně analytický typ osobnosti a hodlám své postoje předat mým potomkům včetně „manuálu“ (proč je lepší být v něčem mimo a mít to hlavně dobře „sám se sebou“)
  • i vlivem tohoto fóra jsem si pročetla metodické pokyny pro základní vzdělávání generace našich dětí a jsem spokojena s jejich úrovní
  • mám pár kamarádů „učitelů od boha“ a ty používám jako konzultanzy
  • máme nastaveno splácení dluhů (hypotéky) tak, aby i při nejhorším scénáři skončilo dříve než holky půjdou na univerzitu.

Díky za téma, zajímá mě to o moc víc než nemoce, emoce a atopický ekzém dokupy.
PS: pro Juru: byly u nás teď dva dny „Rytířské slavnosti“ viz. www.veseleto.cz. Bylo to super, letos zaměřeno na třicetiletou válku, spousta střílení a dokonce rekonstrukce bitvy ve městě. A na mých maluchách to nechalo následky, od včerejška diskutujeme pojmy válka, voják, bezpečnost, obrana, zbraně…a to je taky můj osobní příspěvek ke vzdělání mých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.10 23:14

Nu, zažila jsem jako učitelka x-krát, že přišel student, že nechápe učivo (matematika) - a na můj dotaz, který krok mu není jasný, odpověděl že žádný. Po požádání, aby ukázal, který příklad zkoušel počítat, bývá obvykle vidět, že nezkusil ani jeden, dokonce že neotevřel ani sešit ani učebnici…

Přesto vím, jak celou situaci podává dál - já nic nevysvětlím, děcka nic nechápou…

Přitom ráda vysvětlím, ukážu, ale kurňa, dělám to ve svém čase, takže vyžaduji alespoň minimální snahu i na druhé straně.

• Citovat
  • Upravit
50725
29.8.10 23:18
Anonymní píše:
Nu, zažila jsem jako učitelka x-krát, že přišel student, že nechápe učivo (matematika) - a na můj dotaz, který krok mu není jasný, odpověděl že žádný. Po požádání, aby ukázal, který příklad zkoušel počítat, bývá obvykle vidět, že nezkusil ani jeden, dokonce že neotevřel ani sešit ani učebnici…

Přesto vím, jak celou situaci podává dál - já nic nevysvětlím, děcka nic nechápou…

Přitom ráda vysvětlím, ukážu, ale kurňa, dělám to ve svém čase, takže vyžaduji alespoň minimální snahu i na druhé straně.

Když já jsem se fakt snažila :lol: Já mám asi nějakou vadu, i když to chápu, vypočítám správně desítky příkladů, tak v písemce mi to prostě nevyjde :nevim: :think: :lol: :lol: :lol:

Druhá věc teda je, že si těžko můžu propočítávat doma příklad, když netuším, co mám dělat :lol:

Příspěvek upraven 29.08.10 v 23:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.8.10 23:19

Anonymní - dobrý… :palec: Vím, že jsou i výborní učitelé, no člověk si holt spíš pamatuje ty odstrašující příklady… :nevim:
BaraF: tak to ti v dobrém slova smyslu závidím… :palec: Potřeboval bych ve svém okolí najít víc takto orientovaných lidí. Tak snad časem… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.10 23:21
Angua píše:
Anonymní píše:

Když já jsem se fakt snažila :lol: Já mám asi nějakou vadu, i když to chápu, vypočítám správně desítky příkladů, tak v písemce mi to prostě nevyjde :nevim: :think: :lol: :lol: :lol:

To je jiná - snaha se cení a dá se korigovat ústním zkoušením (tam obvykle stačí naťuknout). Vadí mi fakt házení všeho zlého na kantory - a nejlépe na kantorky.

Ach ta hrůza, naše feminizované školství… Grrrr!

Své děti se snažím motivovat ke vzdělání, ale nikdy je nehodlám učit. Doučit ano, ale učit ne.

• Citovat
  • Upravit
11530
29.8.10 23:29

Baro díky, tak koukám, že jsme slavnosti opět prošvihli :think:
Vidím, že máš přehled. Je ve FM nějaký kroužek zaměřený na tanec mimo Ostravičky? Spíše nějaká moderna? Zvažuju umístit někam pětiletou dceru, ale nejsme přímo z FM, tak se v tom ztrácím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.8.10 23:29

BaroF: Ještě mě tak napadlo - až budete s dětma probírat v těch vojenských tématech, co se odehrávalo ve střední Evropě v letech 1918 až 1965, tak si mě k tomu klidně můžeš přizvat. Nechci se moc chlubit, ale jsem tom, řekněme, nadprůměrný. A co vím, tak i dneska se učitelé dějepisu radši vyhýbají období po roce 1945 nebo spíš čtou učebnici před tabulí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.8.10 23:34
Anonymní píše:
Angua píše:
Anonymní píše:

Když já jsem se fakt snažila :lol: Já mám asi nějakou vadu, i když to chápu, vypočítám správně desítky příkladů, tak v písemce mi to prostě nevyjde :nevim: :think: :lol: :lol: :lol:

To je jiná - snaha se cení a dá se korigovat ústním zkoušením (tam obvykle stačí naťuknout). Vadí mi fakt házení všeho zlého na kantory - a nejlépe na kantorky.

Ach ta hrůza, naše feminizované školství… Grrrr!

Své děti se snažím motivovat ke vzdělání, ale nikdy je nehodlám učit. Doučit ano, ale učit ne.

Jj, ústní zkoušení jsem měla vždycky radši :mrgreen:

Ve škole, kde dělá můj muž mají chlapů hodně (obchodní akademie), ale je to spíš výjimka… (a zrovna ten jeden kolega chlap neumí totálně vysvětlovat :roll: )

Je jasné, že zdaleka za všechno kantoři nemůžou, když děcka nechcou, nenadělá nic. Na druhou stranu na některých ta nechuť vidět je, nestojí se moc o to, aby žáci přemýšleli, nedejbože si sami přišli na vlastní postup nebo měli vlastní názor :roll: Aspoň u nás to tak hodně bylo. Naštěstí jsou i výjimky - kéž by jich bylo čím dál tím víc… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.8.10 23:37
Sati píše:
Baro díky, tak koukám, že jsme slavnosti opět prošvihli :think:
Vidím, že máš přehled. Je ve FM nějaký kroužek zaměřený na tanec mimo Ostravičky? Spíše nějaká moderna? Zvažuju umístit někam pětiletou dceru, ale nejsme přímo z FM, tak se v tom ztrácím.

S tanečkama je problém, chtějí na ně všichni. Ostravička je super výběrová instituce, v naší školce Beruška trénuje Ondrášek (každou středu od 16:00), samozřejmě kluky berou… Pak ještě kroužek při 8.ZŠ, na GPB taky jednou ročně náborují malé talenty…víc nevím, není to můj „šálek kávy“ (ne ,že by holky nechtěly, ale nechci jim hned v pěti letech ukazovat pozadí těchle spolků, raději to naše plavání. A na tancování není nikdy pozdě, čím později začnou, tím později si odrovnají klouby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
29.8.10 23:44

Mi ani tak nejde o to , aby to dělala vrcholově, spíše o vybití přemíry energie, a krutit dupou ji baví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.8.10 23:46
Jura007 píše:
BaroF: Ještě mě tak napadlo - až budete s dětma probírat v těch vojenských tématech, co se odehrávalo ve střední Evropě v letech 1918 až 1965, tak si mě k tomu klidně můžeš přizvat. Nechci se moc chlubit, ale jsem tom, řekněme, nadprůměrný. A co vím, tak i dneska se učitelé dějepisu radši vyhýbají období po roce 1945 nebo spíš čtou učebnici před tabulí…

Juro díky, na války obecně máme rodinně dohodnutý názor (jsme pacifisti, já každému nadšenému zvervobanci doporučuju Čapkovu Matku a návštěvu např. Mauthausenu).
Na dějiny 20. století mám taky kvalitní průpravu (opravdu, jsem rodinně typická česko-německo-židovsko-všelijaká konstalace a máme k tomu vlastní postoj) a taky už jsem ledacos sama zažila. Bůh zaplať za přírodní vědy!
PS 2: Dnes na HBO dávali premiérově Protektora, povedené, obyčejné, hluboké, tragické, nádherné, poučné…

Příspěvek upraven 29.08.10 v 23:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
29.8.10 23:47
Sati píše:
Mi ani tak nejde o to , aby to dělala vrcholově, spíše o vybití přemíry energie, a krutit dupou ji baví :mrgreen:

Pátrej po školkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati