Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky.
Už dlouho jsem přemýšlela, že si tady založím profil. Protože upřímně mi chybí někdo, kdo si prošel nebo prochází IVF.
Po delším neúspěšném snažení o miminko jsme začali chodit do CARu. Minulý týden jsem absolvovala svůj první KET v nativu, ET nemohl být z důvodu OHSS.
Než jsem do toho šla tak jsem si namlouvala jak budu celou dobu v klidu, nebudu se stresovat, pozorovat a testovat. Ale bohužel to nevyšlo. Dnes je to 6tý den a test bílý, asi od třetího dne na sobě pociťuji menstruační příznaky, tak se samozřejmě bojím, že to nevyšlo. Budu moc ráda, když tady narazím na někoho s kým si o tom budu moct popovídat a třeba se navzájem na této náročné cestě podpoříme. ![]()
@arielkaa heled chápu tě, taky jsem si prosla ivf… Naštěstí to vyšlo hned, ale popravdě jsem s tím nepocitala a vyloženě se bala negativního testu, takže ani netestovala. První test jsem si udělala až víc jak týden po ET a to jen kvůli tomu, zda mám jít na ockovani. Jinak bych pockala tech 14 dní, jak doporučuji. No a pocit, že dostanu ms jsem mela i tak až do cca 8 týdne, takže to nemusí vůbec nic znamenat ![]()
@Janee19 Děkuji za tvou zprávu.
Moc ráda slyším, že ti to vyšlo napoprvé.
Musím říct trošku jsi mě uklidnila tím, že jsi taky měla pocit, že dostaneš ms. Možná to bude hloupá otázka ale v některých diskusích holky třeba psaly, že ty pocity na ms byly jinačí než obvykle. Myslíš, že je normální, že se cítím snad stejně jako každý měsíc? Je ještě nějaká naděje? ![]()
A není to brzy dělat test šestý den?
Pak to vede k této nejistotě
Já osobně bych počkala na ms.
Je to podle mě lepší než snehobilé testy. Ale chápu, že každý to má jinak
Ovšem CARY většinou doporučuji testovat po 14 dnech. Takže jsi testovala o 8 dní dříve
Já jsem třeba testovala až 17 den po ET
Kazdopadně moc držím palce
Povede se to ![]()
@sarah1618 Ano, nejspíše to opravdu brzy je. Ta má nejistota je tím, jak jsem si projížděla různé diskuse, kde holky psaly, že měly ducha i třeba 4tý nebo 5tý den po embryotransferu, tak jsem začala panikařit, že se to určitě nepovedlo. Ještě k tomu ty ms bolesti.
Ms bych měla pravděpodobně dostat teď ve čtvrtek jenom nevím, jestli se to neposune kvůli tomu, že si každý večer zavádím progesteron? A děkuju, musím doufat.
Tobě se to povedlo napoprvé? ![]()
Najdi si tu nějakou skupinu o ivf. Mne to tehdy zachranilo zdravy rozum, je hrozna uleva pobavit se s nekym, kdo tim prochází ![]()
Na testování je fakt brzo a pocity jako pred MS jsou normální. Na zacatku (a pak méně, ale skoro celý prvni trimestr) jsem si byla temer jista, ze na zachode uvidim krev. Ty pocity byly totožné, priznaky žádné. Nechci Te lakovat, nikdo nevi, zda to vyšlo, ale ztraceno neni nic.
@Ba-stet To byl důvod proč jsem si tady založila profil. Ubíjí mě, když nemám s kým si o tom všem pokecat, kdo tím neprošel/neprochází tak neví.
Zkusím nějakou takovou diskusi najít. Děkuju i za tvůj příspěvek a trochu další podpory. ![]()
@arielkaa Mrkni, fakt. Ja si s Tebou i rada popovidam, moc dobře si ty nervy pamatuju, ale je to jiné, kdyz si tim někdo prochází aktuálně. Ja jsem v nasi skupince nasbirala i nejake dobre rady (přidala jsem se pred ivf), ale hlavně ta podpora byla neuvěřitelna. S holkama jsme v kontaktu porad, jsou to uz kamaradky. Drzim palce, at takove taky najdes. A aby to klaplo…
@arielkaa ja na PMS obecně netrpím, takze těžko porovnat, spis to byla taková tupá bolest břicha, že jsem čekala pokaždé na záchodě krev… Jinak jsem myslím testovala 8. den po transferu a byl tam sotva znatelný duch, i po 14 dnech na kontrole jsem mela hladinu hcg docela nízkou, takže testování tak brzy fakt o ničem nevypovídá
Jinak progesteron by ti obecně měl ms zastavit, takže tam je to buď a nebo, někdo začne krvácet i při brání, někdo az po vysazeni…
@Ba-stet to musela být velká podpora, když sis o tom mohla s někým popovídat. Zkoušela jsem se dívat a nemůžu najít žádnou aktuální diskusi, nebo zkrátka neumím hledat.
Byla bych ráda kdybys měla třeba někdy chvíli času a chuť a napsala mi nějaké rady, které ti na psychiku nejvíce pomohly.
A děkuju, žádná si nepřejeme nic jiného než aby to klaplo. ![]()
@Janee19 děkuju za naději. Ještě tedy není nic ztraceno. Docela mě to uklidnilo. ![]()
@arielkaa Na emiminu se neda nic najit. Nenasla jsem tu ani diskuse, jejichž presny název znam a vim, ze tu jsou
Lepší je hledat pres google, napsat, co hledas a emimino.
Nasla jsem „ivf podzim 2021“ a „listopad 2021“. Obe aktivní. Ještě je „rijen“, na tu jsem uz nekoukala.
Mrkni na to, nemusíš to číst cely, jen abys vedela, jestli jsou Ti holky sympaticky a případně, co resej. A zeptej se, jestli se muzes přidat. Myslim, ze neodmitnou
https://www.emimino.cz/…ankovani/64/
https://www.emimino.cz/…ankovani/92/
Ja Ti klidne napišu, co chces, vedet, ale bude to jak vyprávění dedecka o valce, tady mas holky v prvni linii. A navic, byla jsem na ivf v roce 2019. Ted jsem nekomu psala o MACS a bylo mi receno, ze uz je to zastarale ![]()
@arielkaa Jinak k psychice - to podle mě hodně záleží na povaze a na tom, co máš za sebou, kolik Ti je… Já jsem šla do IVF s pozitivní náladou, byla jsem nadšená, že se konečně po těch letech něco děje. Bála jsem se injekcí a byla jsem pyšná, že jsem to zvládla, stimulace byla ukázková, folikul přesně akorát… a pak se ukázalo, že mám pěkně naprd vajíčka. Z odebraných folikul jich bylo jen 9, oplodnilo se jen 6 a polovina to zabalila do druhého dne. Do našeho caru se nedalo volat každý den, navíc v tom byl víkend, takže na pondělní ET jsem šla, že to bude hop nebo trop. A bylo to trop, nebylo co transferovat. Zůstalo jediný embryo a to bylo opožděný. Samozřejmě jsem věděla, že to nemusí vyjít, že první pokusy vlastně nevycházej často, ale absolutně jsem nepočítala s tím, že žádný pokus nebude…
V caru mi řekli, že mu dají den navíc a kdyžtak ho zamrazí. Druhý den mi volali, že to vypadá dobře, že další měsíc KET. Souhlasila jsem, ale nevěřila jsem, že to může vyjít, takže jsem spíš plánovala další IVF na podzim. Že zkusím hormonální jógu, holky radily nosifol… a pořídili jsme si psa. A KET vyšel ![]()
Před ketem jsem byla na akupunktuře, co car nabízel. Holky si to chválily. Nikdy předtím jsem na ní nebyla, tak nevím, jestli moje reakce byla normání a takhle to funguje, nebo jsem se nějak sama nastavila… Ale byla jsem absolutně v pohodě. Totální zen. Strašně příjemný pocit, který mi pak vydržel snad do 20tt. Předtím jsem se testovala jak šílenec i v úplně jasně marných případech, po ketu jsem si test nedělala. Chtěla jsem si ten pocit udržet co nejdýl a čekala jsem na krev. Doteď to nechápu
Takže kdyby to teď nevyšlo, tak kromě obecných přiblblých rad jako „doufat v nejlepší a počítat s nejhorším“, bych doporučila tu akupunkturu.
@Ba-stet do jedné z těch skupin jsem se přidala moc děkuji za ochotu, že ses podívala.
bohužel jsem spíše stresař, ale šla jsem do toho taky s docela pozitivní náladou, akorát po opu se mi rozjel ohss tak jsem si říkala, že to se snad při mém štěstí může stát jen mě. I když samozřejmě vím, že nejsem jediná. Jen mě to docela semlelo. Máme ještě v záloze 3 embrya ale mám hrozny strach, že ani jeden pokus nevyjde. Je mi 26 let. Mám za tebe radost, že nakonec ti to tak hezky dopadlo a že jsi to zvládla.
Jestli první KET nevyjde tak ta akupunktura nezní špatně. Třeba to vážně člověku po psychické stránce pomůže. ![]()
@arielkaa Tak ať se Ti tam líbí
Já byla stresař dřív, ale pak jsem měla práci, která mě to odnaučila, jinak bych se zbláznila. Takže to prostě můžeš brát jako vedlejší projekt a trochu pracovat na tom, abys brala věci lehčejí. I když zrovna ivf je zátěžovka jako prase, to je jasný. Ale Ty jsi mladá, to je zase o něco nadějnější. OHSS je hnus, to sis teda vyžrala. Ale tři embrya je hezký výsledek, podle mě i lepší, než když je jich podezřele hodně. Mně tehdy i doktorka řekla, že KETy jsou v něčem lepší než ET. Je to další zátěž na embryo, takže to zvládnout jen ta odolná a zase to trochu zvyšuje šance. Budu držet palce.
@Ba-stet tak to ti závidím, že ses to odnaučila. Já s tím pořád bojuju.
No já v to taky doufám i sestřička v CAR mi říkala, že to za to trápení musí vyjít. Ale lehko se to říká no. I já měla ten pocit, že můžu být vděčná ještě za ty další tři, i u nás v CARu doktor říkal, že KET bývá úspěšnější už jen z důvodu, že se žena aspoň trochu vyčistí od všech těch hormonů a stresů. Moc ti děkuji jsi hodná. ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.