Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mně teda hlavně zaráží že jste si nechali zamrazit moruly, když nejvíc embryí odpadá mezi 4. a 5. dnem, a je pak vcelku irelevantní, že morula má „výbornou“ kvalitu
Další věc je, proč jste raději nevolili hormonálně podpořený KET, když muselo být jasné, že máš krátký cyklus
S morulami už nic nenaděláš, s tím dalším pro další KET ano, prober to s doktorem. Hodně štěstí.
Ja v tomto nejsem odborník, ale myslím, že to embryo se zavrta hned po vloženi, že by na to melo čekat 4 dny, to se mi nezdá.
ale počkám na odpovědi.
Děkuji za odpověď. Nikdo mi nedal možnost nechat embrya vyvíjet déle a zamrazit až starší, i když jsem měla zaplacenou prodlouženou kultivaci. Já se spoléhala na doktory, a tak jsem věřila tomu, že morula je super stádium, i když pak jsem se také dočetla něco jiného… Hormonálně podpořený cyklus prý v mém případě nebyl nutný. Minulý měsíc jsem byla na biopsii děložní sliznice, která dopadla v pořádku. A tento měsíc 10. den na ultrazvuku, kde to vypadalo, že je vše v pořádku a ovulace bude.
Ve chvíli, kdy je cyklus takto uměle hormonálně řízený, se člověk bohužel nemůže moc ohlížet na to, jak mu tělo funguje v přirozeném cyklu… Pokud byla Ovitrelle 13DC, tak KET 20 DC je podle mě v pořádku. Bylas asi na nějakém kontrolním ultrazvuku, kde ti podle velikosti folikulů stanovili termín píchnutí Ovitrelle? A na podporu uhnízdění ti dali něco něco typu Utrogestan a Estrofem? Jinak po ET nebo KET pětidenních embryí se ta embryjka mají zahnízdit prý do dvou dnů, takže čas embryo mělo
Asi kdyby se chytlo, tak by se ta MS nespustila… Ale určitě se zeptej v CARu, jak je to možné, protože třeba mně se MS po transferu samostatně spustila pouze jednou, a to jsem měla dohromady 10 transferů. Jinak vždy až po vysazení léků, ty totiž mají tu hormonální hladinu držet na takové výši, že se červená nespustí… Takhle mi to vysvětlovali, když jsem se ptala, jak to, že mám vždy z krve negativní test, ale menstruace nikde…
Edit: Jo tak teď čtu, že hormonálně podporovaný cyklus nebyl nutný?
Ty jo, s takto krátkou luteální fází bych řekla, že to je snad přímo indikace k hormonální podpoře zahnízdění, to jsem fakt překvapená
Občas ty doktory nechápu…
Příspěvek upraven 25.09.19 v 14:01
Moruly se zamrazují snad jedině pro to, že jsou špatne kvality a do stadia blastocyst by to vůbec nedotahly. Jde jen o to, aby car dostal zaplaceno za ket. Jinak nechápu, proč by mrazili tak brzy.
Ahoj, mám teď za sebou po sobě dva KETy. Oba načasované perfektně, obě embrya ve stadiu kvalitní blastocysty a v den transferu připravené se uchytit. U mě též žádný problém. A stejně to nevyšlo.
Někdy to tak prostě je.
Byla jsem na ultrazvuku 10. DC, pak už ne. 13. DC Ovitrelle a 20. KET. Utrogestan jsem ale brala (asi to předtím vyznělo tak, že jsem nebrala ani to) 2-2-2 od 17. DC. Myslela jsem to tak, že jsem nebrala od začátku Estrofem, což vím, že některé ženy berou.
Příspěvek upraven 25.09.19 v 14:17
No, s tím mražením bych to právě docela viděla tak, že mělo proběhnout v neděli, kdy v CARu nejsou. Takže proběhlo dříve a mám moruly.. Ale nechci na někoho svádět vinu, jen mám ze všeho docela špatný pocit, a tak jsem chtěla názor někoho jiného.
Ach tak, jasné
Ale Utrogestan ti dali, už jsem se lekla, že by někoho nechali takhle jen tak s vloženým embryem a nepomohli tomu
Každopádně to načasování mi asi přijde v pořádku, tam tu „ovulaci“ jakoby pojistili a načasovali tou Ovitrelle a odpočítali datum pro KET. Ale chápu tvoje překvapení, když po čtyřech dnech dorazila MS, já jsem taky koukala jak puk, když se mi to jednou samo spustilo, aniž bych ty léky vysadila. Při těch druhých dvou pokusech jsi to dostala až po vysazení?
A ještě mě napadá, jestli to třeba nemohlo být nidační špinění - mělo to opravdu intenzitu a délku menstruace, prostě regulérní krvácení?
Já jsem to dostala přes Utrogestan vždycky
. Jen prostě o několik dní později. Nidační asi ne, byla to vážně menstruace. Na krev mám teprve jít, ale test je naprosto negativní. Tak prostě asi náhoda ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem to dostala přes Utrogestan vždycky. Jen prostě o několik dní později. Nidační asi ne, byla to vážně menstruace. Na krev mám teprve jít, ale test je naprosto negativní. Tak prostě asi náhoda
Ano i ja to dostala vzdy pres ultros..
Tak to buďte holky ale vlastně rády, že to i přes ty léky dostanete, protože čekat jak pitomec 14 dní po transferu na potvrzení z krve je pěkný opruz… ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj,
v květnu jsem byla na IVF, získalo se pět vajíček, čtyři se podařilo oplodnit. Embrya jsou čtyřdenní, stádium moruly, kvalita výborná. První ET byl hned po odběru vajíček a nevyšel. Potom KET v červenci a také to nevyšlo.
Na IVF jsme šli kvůli problému na straně manžela, já byla na mnoha vyšetřeních a nic se nenašlo. Mám však krátký cyklus, 26 dní a ovulaci mám až 16. nebo 17. den (dlouho jsem si měřila bazální teplotu). Nicméně tento měsíc jsme šli na další KET - injekci Ovitrelle jsem si píchla 13. den cyklu a na KET jsem šla až 20. den. Nevím, zda to mohlo být tím, že se mi zkrátil cyklus tím, že jsem měla takto načasovanou ovulaci dřív, než mám přirozeně, ale dostala jsem menstruaci už 24. den cyklu, i když slabší než obvykle. Takže embryo opravdu nemělo moc času na uhnízdění. Jinak funguji jako hodinky, každý měsíc 26 dní.
Myslíte, že načasování transferu bylo správné a prostě jen u mě došlo zrovna k nějaké nepravidelnosti? Nebo jsem měla jít na transfer dříve? Moc děkuji.