Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím maminky ![]()
Už tady to téma padlo,ale snad se nezlobíte,že zas začínám..
V září 2011 sem rodila holčičku,kterou na konec bohužel vytahávali kleštěma..NEbyla jsem spokojená i proto , že malá byla ihned převezena do jiné nemocnice a byla držená v umělém spánku..byla přidušená..apgar měla 6-8-9..nebylo to co jsem si představovala,ikdyž zapomenu na moje poranění,malá to nesla těžce..dnes je musim zaklepat zdravá..Chodíme pravidelně na cvičení a do neurologické poradny..dnes jsme byly znovu cvičit a paní doktorka se mě právě na ten porod ptala,tak sme se o tom bavili,že prej oni to tam nemaj rádi, že většina je ,,zrasovaná,,možná přehnaně řečeno..a že v mém případě nechápe proč nepřistoupili k císaři..kamarádka rodila ted a měla podobný průběh,jen se jí nakonec podařilo porodit normoš bez kleští..a řikali jí zkuste naposled zatlačit a když to nepůjde jdme na sál a vyšlo jí to
tak nevim proč mě taky tohle nenabídli..přítel mi říkal, že mudr tam pžřemýšlela jak ty kleště sestavit,prý jí to vůbec nešlo..
Omlouvám se za dlouhý příspěvěk
muselo to ven..
Zajímaj mě i jiné příběhy kleštových porodů,tak budu ráda,když si o tom popovídáme
Docházíte na nějaké speciální vyšetření??
Ono záleží, v jaké fázi se ty kleště dělají, někdy už to nejde řešit císařem (když už je dítě moc hluboko v pánvi)… Naopak čím je dítě „výš“, tím jsou kleště náročnější na provedení a riskantnější z hlediska poranení dítěte, takže tam je zas lepší dělat císaře. Taky je potřeba vzít v potaz urgentnost situace, když už je dítě „skoro venku“, tak jsou kleště rychlejší, než císař i za cenu poranění… Spíš mě překvapuje, že se u nás pořád relativně málo používá VEX, který by měl být právě v těchto situacích bezpečnější…
No prostě těžko soudit, i vzhledem k tomu, že nepíšeš, proč byly kleště použity, kde přesně byl problém (abnormální postavení či rotace, hraniční nepoměr pánve/hlavičky, nedostatečná síla břišního lisu…) a tudíž jestli se to vůbec dalo předvídat nějak předem nebo se to skutečně projevilo až když bylo pozdě na CS.
Taky jsem měla klešťový porod, ale malá je až na malinkou jizvičku v pořádku. Byla asi půl dne na vyhřívanym lůžku. K žádným doktorům jsme pak docházet nemuseli ani jsme nemuseli cvičit. Myslím si, že ke klešťovým porodům dochází, když už není možný udělat císaře, ale nevím
. Doktor mi pak akorát řekl, že jsem měla moc pevnou branku a malá se nemohla dostat ven, popravdě tomu moc nerozumím
. Teď mám strach, aby se to neopakovalo…
Ahojky, porod mého syna byl také zakončen kleštěma. Padaly mu ozvy a já ho nemohla vytlačit. Syn byl v pořádku, byl hned s náma. K žádnému speciálnímu Dr. jsme nechodili. Jen v porodnici mu dělali UTZ hlavy. Druhé dítě jsem porodila už normálně bez kleští.
Tak hlavně ,že ja mala v pořadku
Ja si prožila něco podobného před šesti lety mala šla 2× zvonem a pak kleštěma
Bylo to hrozny ,ale nakonec to taky dobře dopadlo byla jen přes noc v inkubatoru,měla pořadnou modřinu na hlavičce a otlačky od kleští.Ja byla taky pořadně zrasovana ,ale vše se zahojilo a bylo fajn mala nikdy neměla ,žadne nasledky snad jen špatně spala
Před měsícem jsem rodila svoji druhou dceru a to jsem si z celeho
přala cisaře hrozně jsem se toho porodu bala
Dr. mě přemlouval ať jdem rodit normalně tak jsem mu řekla jak z čeho mam strach a proč se tak porodu bojim a usoudil ,že cisař bude lepší a měl pravdu. Bylo to super byla jsem klidna a mala taky akorat dyl trvalo než jsem se rozkojila,ale jinak parada.
mě pořádně neřekli proč to bylo..až dýl mi řekli, že prý nedýchala,ale podle mě měli jít na císaře už na začátku ..začala sem tlačit někdy ve 4 a malá se narodila v 6..a v ty 4 hodiny se jim ozvy nezdáli..Je jasné,že když je mimi už hodně dole,tak císař nejde..Já jsme se moc nerozkojila bohužel..už na konci šestinedělí byla na UM..
JK Klára:já se taky ted bojim druhého právě..zatim teda neplánuji..ale časem byla chtěla pro malou sourozence,ale budu chtít císař,ketrý se ale na přání nedělá no..
já rodila v červnu 2011 a taky zakončeno kleštěma,prý se malému nechtělo ven,tak mu pomohli…snad nepostupující porod či co? Apgar 5-7-10.Snad bez následků akorát kvůli tomu chodíme do poradny pro rizikové děti
Můj první porod taky skončil kleštěma. Běžel bezproblémově a vcelku rychle až do doby, než jsem vlezla na kozu s nohama nahoře. Přestaly mi úplně kontrakce a nedařilo se mi miminko vytlačit. Tlačili mi na břicho a podobně, oči jsem pak měla z toho marného tlačení rudý jak upír a důvod kleští byl ten, že se jim nezdály ozvy. K porodu přišel primář, který to naštěstí dost umí, takže to byl jen mžik a syn byl venku. Měla jsem jen pár stehů z nástřihu a byla jem hned fit, syn měl apgar 10/10/9 a byl v pořádku až na malou jizvu na hlavě, kde ho drápli při nástřihu.
Pro mě ten porod nebyl nějaký špatný zážitek, i když jsem se o syna bála, když mi vysvětlovat doktor, že budou muset použít kleště. Syn byl „zdravý“ a čilý a já v poporodní eufórii, že to máme za sebou. Jen kojení se rozběhlo až po 14 dnech, skoro ho nepřiložili a odnesli na novorozenecké, podruhé už jsem si to ohlídala líp.
Nikam jsme na sledování nedocházeli, sama jsem si zašla na jeho půlroce k neurologovi, když se mi zdál pomalejší a ukňouraný. Diagnoza byla centrální hypotonie a chvilku jsme cvičili vojtovku, rychle se to srovnalo. Dnes je mu přes 4, je zdravý, jen je méně soustředěný a u ničeho moc nevydrží. Je možné, že ta nesoustředěnost a to, že jako malý nevydržel moc v klidu je z důvodu kleští, ale třeba taky vůbec ne. Dnes už zpomaluje a vydrží třeba u čtení a pod. ![]()
Druhý porod proběhl už úplně ukázkově, byl překotný, úžasný zážitek, trval jen 2 hodiny a dcerku jsem vytlačila docela v pohodě.
Takže se to ani u tebe vůbec nemusí opakovat a porod může proběhnout bezproblémově.
U mě se teda opakovala ta situace z prvního porodu, po „vyskočení“ na kozu mi zas ustaly kontrakce, tak jsem si říkala, že jestli se dcerka brzo nenarodí, budu chtít změnit polohu.
Podle mého názoru by místo kleští a nebezpečného skákání na břicho stačilo změnit polohu a možná by se syn narodil normálně s pomocí gravitace. Bohužel tohle v mnohých porodnicích zatím moc neumožňují.
monicskaa píše:
JK Klára:já se taky ted bojim druhého právě..zatim teda neplánuji..ale časem byla chtěla pro malou sourozence,ale budu chtít císař,ketrý se ale na přání nedělá no..
To je jasny ,že na přaní ne ,ale když je fajn Dr. tak to jde ja jsem příklad a to nejsem žadna protekce
Prostě jsem si sním o tom všem popovídala a řekla čeho se bojím. Je dobre když ten porodník je na to připraven ,že to muže jit zase špatne a pak možna nebudou tak tlačit na ten porod a při prvním nezdaru udělají cisaře
My jsme nakonec taky skončili klešťovým porodem. Synovi padaly ozvy, tak to bylo všechno honem honem. Ani mě na to nikdo neupozornil - jednali rychle. Malej měl jenom modřinu okolo pusy, ale ta se rychle ztratila. Nejhůř to nesl manžel, který byl u toho - vzpamatovával se z toho docela dlouho. Jinak jsme absolvovali utz mozku hned v porodnici - jinou speciální péči jsme neměli - malý byl pořád se mnou.
Já jsem měla klešťový porod, ale bez jakýchkoliv následků na dítěti, nebylo přidušené, narodilo se při vědomí s plným Apgarem. Hned druhý den po porodu dělaly UTZ mozku,jestli to nenechalo nějaké následky, neměla ani otoky,modrou hlavu, nic.
Dnes má 5,je to inteligentní dítě. Z tohoto důvodu jsem nikde nikdy na žádné prohlídce nebyli, je nadprůměrně inteligentní(dokázáno psychotesty),po všech stránkách se vyvíjí přiměřeně.
Kleště byly pro počínající hypoxii plodu a já jsem byla tak silně stresovaná, neměla jsem už sílu tlačit.
Já musím zaklepat, klešťový porod mi dělal lékař, odborník, který s tím má velké zkušenosti.Bylo to přede 6 ráno,končila mu směna,vypadal,jakoby ho právě probudili po noční službě, ale reagoval bravurně.Fakt byl pochválen i mým gynekologem, když viděl na prohlídce po šestinedělí, že nejsem nepřiměřeně potrhaná a „pěkně“ zašitá.
Druhý porod jsem měla rychlý a bez problémů. A to jsem rodila dítě menší jen o 200 gramů a 2 centimetry.
Co jsem si tak zjišťovala, v některých porodnicích nemají dostatečné zkušenosti s vedením porodu kleštěmi, někde to vůbec nevyužívají,raději použijí vex,který je pro rodičku namáhavější,ale nehrozí takové poranění a komplikace jak rodičce,tak dítěti.
I to může být důvod, proč dochází ke komplikacím po kleštích.
Já jsem rodila v Brně - Bohunicích,jsem kardiak,tak byly připraveni na komplikace.Ale porod nakonec plánovaný nebyl, před plánovaným datem se v noci rozeběhl sám. Ty kleště byly z jiné příčiny,ne z kardiologické. Prostě museli jednat a zvládli to.
Mně by zajímalo, kolika klešťovým/vexovým porodům by se zabránilo, kdyby lékaři nenasazovali ihned medikaci a nechali tělo, aby si s tím poradilo samo… ![]()
Billi píše:
Mně by zajímalo, kolika klešťovým/vexovým porodům by se zabránilo, kdyby lékaři nenasazovali ihned medikaci a nechali tělo, aby si s tím poradilo samo…
já právě taky trochu myslim, že na tu infuzi to ještě nebylo..byla sem v nemocnici na sále teprve hodinu a bolesti sem měla po 5 minutách..tak mě třeba ještě mohli nechat..ty bolesti po oxytocinu byli horší právě..nekonečné..
Billi píše:
Mně by zajímalo, kolika klešťovým/vexovým porodům by se zabránilo, kdyby lékaři nenasazovali ihned medikaci a nechali tělo, aby si s tím poradilo samo…
Ona by podle mě kolikrát stačila změna polohy rodičky…