Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
monicskaa píše:Billi píše:já právě taky trochu myslim, že na tu infuzi to ještě nebylo..byla sem v nemocnici na sále teprve hodinu a bolesti sem měla po 5 minutách..tak mě třeba ještě mohli nechat..ty bolesti po oxytocinu byli horší právě..nekonečné..
Mně by zajímalo, kolika klešťovým/vexovým porodům by se zabránilo, kdyby lékaři nenasazovali ihned medikaci a nechali tělo, aby si s tím poradilo samo…
Mně po oxytocinu přestaly kontrakce. Jen jedna dlouhá tupá bolest.
Tak já jsem měla porod bez zásahů, voda praskla už na začátku, 6 hodin to běželo normálně a oxytocin přišel až při tom závěrečném tlačení. Takže u mě by pomohla nejspíš jen ta změna polohy.
A jinak si taky myslím, že mnohé dramatické konce by být nemusely, kdyby na to lékaři tak nespěchali, nevěřili tolik v moc medicínských zásahů a víc přírodě a hned nedávali všechny ty oxytociny, píchání vody, nedělali některá zbytečná vyvolání příliš brzo apod.
kamarádce ted vyvolávali porod před termínem a to měl malej pod 3 kila,ale má úzkou pánev,tak aby prošlo,ale to podle mě taky riskovali..co kdyby měl malej víc??ale naštěstí to zvládla a porodila normálně..
no já za sebe můžu říct,že na další porod,teda pokud bude vše jak má,tak pojedu do porodky na poslední chvíli,právě aby už do ničeho moc nezasahovali…já na sále měnila polohy dýl jak hodinu,ale po předešlé medikaci to už bylo na nic
Tak mě porod vyvolávali, a byl ukončen Vex,protože malé klesly ozvy na 90. A to předtím jsem už tušila že není neco v pořádku, protože doktorka pořad hledala srdíčko, říkala sem jim že chcu císaře, protože jsem se o malou bála, ale řekli my že to zvládnu, nakonec tam došel další doktor, který mě rodil tím Vexem, a když jsem jemu říkala že chcu císaře,tak řekl že je už pozdě že je už v porodních cestách. Malé se nechtělo ven,tak mě tlačili na břicho. Po porodu mě ji hned ze sálu odnesli na pozorování,že je vyčerpaná,ani neplakala. Donesli mi ji až v 9 večír, narodila se 16.20, a ráno si ji odnesli do inkubátoru,protože jsem jí naměřila nízkou teplotu a vrátili se stím že má křeče, další den se objevili znovu,tak ji převezli do brna a tam je měla eště jednou,ale od té doby naštěstí ne. Chodíme na kotroly na neurologii - eeg a ultrazvuk mozku, zatím je vše v pořadku a berem léky. Jestli ty křeče byli ztoho Vex nebo ne to nikdo neví.
Mně porod nevyvolávali. Rodila jsem ale v den, kdy na to chtěli jít. Malý měl přes 4 kila a nesestupoval. Pak mě sice nutili chodit, ale už jsem se skoro naudržela na nohou… Blila jsem a tak… Pořád mi vsugerovávali pocit na tlačení a ono nic. Když jsem ho měla, tak jsem měla zkázáno tlačit. ![]()
Edit: Jinak malému dělali utz mozku, jinak zatím nic. Narodil se ve 14 hodin a viděla jsem ho krátce na sále a pak až po 6 hodinách. On ok, já ne
Navíc když jsem se po něm ptala, tak mi nikdo nic neřekl.
Hůř se mi rozjížděla laktace a s kojením bojujeme doteď.
vlastulee píše:
Tak mě porod vyvolávali, a byl ukončen Vex,protože malé klesly ozvy na 90. A to předtím jsem už tušila že není neco v pořádku, protože doktorka pořad hledala srdíčko, říkala sem jim že chcu císaře, protože jsem se o malou bála, ale řekli my že to zvládnu, nakonec tam došel další doktor, který mě rodil tím Vexem, a když jsem jemu říkala že chcu císaře,tak řekl že je už pozdě že je už v porodních cestách. Malé se nechtělo ven,tak mě tlačili na břicho. Po porodu mě ji hned ze sálu odnesli na pozorování,že je vyčerpaná,ani neplakala. Donesli mi ji až v 9 večír, narodila se 16.20, a ráno si ji odnesli do inkubátoru,protože jsem jí naměřila nízkou teplotu a vrátili se stím že má křeče, další den se objevili znovu,tak ji převezli do brna a tam je měla eště jednou,ale od té doby naštěstí ne. Chodíme na kotroly na neurologii - eeg a ultrazvuk mozku, zatím je vše v pořadku a berem léky. Jestli ty křeče byli ztoho Vex nebo ne to nikdo neví.
teda to ste si taky užili..
tak hlavně at je malá zdravá,,
taky chdoíme na neuro a tak..ale léky teda žádné neberem..
Billi píše:
Mně porod nevyvolávali. Rodila jsem ale v den, kdy na to chtěli jít. Malý měl přes 4 kila a nesestupoval. Pak mě sice nutili chodit, ale už jsem se skoro naudržela na nohou… Blila jsem a tak… Pořád mi vsugerovávali pocit na tlačení a ono nic. Když jsem ho měla, tak jsem měla zkázáno tlačit.
Edit: Jinak malému dělali utz mozku, jinak zatím nic. Narodil se ve 14 hodin a viděla jsem ho krátce na sále a pak až po 6 hodinách. On ok, já neNavíc když jsem se po něm ptala, tak mi nikdo nic neřekl.
Hůř se mi rozjížděla laktace a s kojením bojujeme doteď.
no já už nekojim..bohužel..přiložili mi jí 5 den po porodu a to sme jí vlastně poprvé viděla..
Tak já jsem i po klešťovém porodu úspěšně kojila přes 2 roky.
Já zase nejsem „alternativní“, kromě ATB, které jsem k vůli své srdeční vadě musela dostat a epiduralu, který jsem si přála, jsem žádné jiné medikamenty nedostala.
Na druhou stranu, jsou ženy, u kterých kdyby lékaři nezasáhli v pravý čas, tak by neporodily,porod nepřežily nebo dítě by nemuselo přežít nebo by porod představoval velké riziko..
Druhý porod jsem měla vyvolávaný o 12 dní, ale rychlý a bez komplikací. Voda praskla spontánně.
Protože jsem musela rodit v porodnici vzdálené 100 km, nešlo čekat, až se porod rozeběhne sám, bych tam nemusela dojet,nestihli by mi dát ATB a mnoho dalších důvodů.
Navíc, před porodem mě pečlivě kontrolovali, stav mě i dítěte a rozhodli se, kdy porod budou vyvolávat. Ten první nešel,tak jsem prostě ležela v nemocnici až do termínu.Nešel vyvolat léky a hmatem, kdyby se mě chtěli zbavit a odrodit, tak by mi dali oxytocinové injekce,kapačky, neudělali to. Měli mě tam a několikrát denně monitorovali,dělali UTZ. U druhého porodu dr. poznal, kdy už se to schyluje a kdy by už nebylo rozumné setrvávat doma. Byla jsem domluvená, že kdyby to nešlo vyvolat, že pár dní počkáme, ale vyvolat šel a bez problémů..
Myslím, že je to případ od případu. Někdy se stane situace, kterou nemůžeme vysvětlit. Nemůžeme říct přesně, proč se to stalo. Ne vše bych sváděla na léky a zásahy lékařů. Jsem ráda, že žijeme v dnešní době a že nerodím někdy před 50. lety.
Jana206
Já si taky myslím, že za to určitě vždycky nemůžou lékaři a jejich medicínské postupy a nikde to tu ani nepadlo, že to tak je vždycky. Někdy se to prostě tak stane, porod se zastaví a nepostupuje, dítě špatně rotuje nebo je ve špatné poloze apod, těch důvodů může být určitě víc.
Ale zase na druhou stranu, když si čtu ty zkušenosti žen a příběhy porodů, tak v některých případech k tomu ti doktoři nejspíš přispějou, nebo to přímo způsobí. Oni by asi měli „léčit“ ty komplikované případy, jako je tvůj a nechat běžet ty porody, které postupují samy, i když třeba ne tak rychle, jak by oni zrovna chtěli. A pokud si žena medikaci nepřeje a vše je ok, tak to respektovat, což se u nás mnohde ještě neděje.
Mě se malá narodila plánovaným císařem,ale taky použily Vex ač to teda nechápu a nikdo mi to nevysvětlil,proč i při císaři se ta pumpa musí použít
Nějak jsem to pobrala až doma,že jsem se vlastně nezeptala.Měla otlačenou hlavičku v zadu jako papež vypadala
ale za pár hodin to zmizelo,apgar si nejsme jistá pořadím ale tuším 9-10-9
byla chvíli v inkubátoru na zahřátí,kojit jsem prakticky nekojila 2.měsíce,ale od začátku byla i na Um. Nevíte někdo proč i při císaři se používá vex,přeci se dobře vytáhnout dá když je břicho otevřené ![]()
petka86 píše:
Mě se malá narodila plánovaným císařem,ale taky použily Vex ač to teda nechápu a nikdo mi to nevysvětlil,proč i při císaři se ta pumpa musí použítNějak jsem to pobrala až doma,že jsem se vlastně nezeptala.Měla otlačenou hlavičku v zadu jako papež vypadala
ale za pár hodin to zmizelo,apgar si nejsme jistá pořadím ale tuším 9-10-9
byla chvíli v inkubátoru na zahřátí,kojit jsem prakticky nekojila 2.měsíce,ale od začátku byla i na Um. Nevíte někdo proč i při císaři se používá vex,přeci se dobře vytáhnout dá když je břicho otevřené
tak to slyším poprvé,to nevím
hlavně, že jste v pořádku..
já určitě nejsem proti lékům, jen nechápu proč mi ten porod tak chtěli popohnat..vyčerpaná sem ještě nebyla a bolesti se dali unýst..ale to je už jen coby kdyby..a hlavně když ta doktorka řekla mě se ta malá nějak nezdá s těmi ozvy,tak proč mě teda řekla at začnu tlačit,když mohli jít pro jistiu na císaře..myslim, že v našem případě by byl císař lepší než ty kleště..
Právě. Já musela ležet kvůli monitoru, pak mi nacpali co mohli, rupli vodu a nakonec, když to nešlo, přišel na řadu vex …