Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky, tak obnovuji starší diskuzi, ale vzhledem k tomu, že jsem před porodem, snažím se ještě nasbírat poslední zkušenosti… holky, máte někdo zkušenosti s klešťovým porodem? Mě právě každý z okolí varuje, že nesmím dovolit, aby mi miminko tahali při porodu kleštěma, znám právě dva postižené lidi z okolí, kteří jsou totálně mimo a byli právě rození kleštěma, do té doby byli v bříšku OK, prý mám možnost kleště odmítnout, ale co dělat, když mimi nepoleze ven, nebo jsou nějaké jiné možnosti? Informovat dopředu doktora, nebo PA, že kdyby hrozily kleště, chci císaře, jde to vůbec? Docela se toho děsím ![]()
Ahoj, nechci tě strašit, ale je to dost nebezpečný..doktor nemusí odhadnout svou silu, a muže se stat i to nejhorší, kamradaka rodila kleštěma a když mi popisovala svuj porod, tak mi stoho bylo zle.Mali se taky moc nechtělo ven, ale talčila sem jak jen to šlo, a když mi řekla dokrotrka že vezme kleště tak sem ji seřvala že to teda nechi, nakonec sem malou po 2 hodinach vytlačila ven, a ano bylo to bolestny a vyčerpavajici, ale šlo to, nebo možnost cisaře.
@Radanka25 píše:
Ahojky, tak obnovuji starší diskuzi, ale vzhledem k tomu, že jsem před porodem, snažím se ještě nasbírat poslední zkušenosti… holky, máte někdo zkušenosti s klešťovým porodem? Mě právě každý z okolí varuje, že nesmím dovolit, aby mi miminko tahali při porodu kleštěma, znám právě dva postižené lidi z okolí, kteří jsou totálně mimo a byli právě rození kleštěma, do té doby byli v bříšku OK, prý mám možnost kleště odmítnout, ale co dělat, když mimi nepoleze ven, nebo jsou nějaké jiné možnosti? Informovat dopředu doktora, nebo PA, že kdyby hrozily kleště, chci císaře, jde to vůbec? Docela se toho děsím
Bohužel v momentě, kdy jdou kleště, už nejde císař.
Kleště se berou, když už je mimi sestouplé v porodních cestách a šprajcne se tam.
Odmítnout je teoreticky můžeš, ale jen do momentu, kdy doktor nerozhodne, že jde o život. pak už to není tvoje zodpovědnost, ale jeho. Alternativou kleští je ten porodnický zvon a nebo lze zkusit „skok na břicho“, neboli kristellerovu expresi. obojí má svá rizika.
Věř mi, že porodník kleště dobrovolně do ruky nevezme, udělá to, až když už nebude zbytí. ož se nejspíš nestane a mimi porodíš úplně sama a v pohodě ![]()
@Radanka Info z předporodního kurzu u Apolináře: Pokud už je dítě v porodních cestách, tak už císař nejde udělat. Takže pokud nejde ven, musí se mu pomoct jinak - kleštěma nebo vaxem - záleží na tom, jak daleko je od vchodu. Prý lepší dobře a rychle udělané kleště než přidušené dítě.
Takže ty sama si moc vybírat nemůžeš.