Klimatizace do paneláku

2674
22.7.15 15:01

Klimatizace do paneláku

V těchto vedrech zvažuji koupi klimatizace. Budu ráda za zkušenosti, z jakých vybírat a jakým se naopak vyhnout. Bylo by to do panelákového bytu, nevím jestli by družstvo povolilo nějaké zásahy do fasády, pokud by měla být vyvedena roura ven nebo tak něco, takže radši nějaké mobilní. V bytě mám i přes puštěný větrák min. 30°C a v tom opravdu nejde fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6424
22.7.15 15:21

Máme mobilním klimatizaci, rouru mám z okna (okno máme otevřené a v něm vsazenoé plexisklo s vyříznutou dírou na rouru, je to lepší než bez ní, ale počítejte s tím, že to hlučí a vychladí jen jednu místnost. U klasické klimatizace musíte mít zvenku na baráku klimatizační jednotku, to vám musí družstvo povolit. A navíc kvůli 3 týdnům horka budete mít celý rok bednu na stěně. Ovšem účinek je vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Otakar Z.
22.7.15 15:27

Měli jsme v paneláku split, t. j. tu s bednou venku, chladí to mnohem lépe než přenosné, je to tiché a dnes jsou už jen mírně nad 10 tisíc, jediná nevýhoda je ta bedna venku, což vadí některým společenstvím vlastníků, my to měli ale na svém balkoně takže jsme to s nikým neřešili a v pohodě. Velká spokojenost.

Na značce tolik nezáleží, ve stejné cenové relaci jsou zhruba všechny stejné.

• Citovat
  • Upravit
4278
22.7.15 15:29

My chteli do bytu, byt je nas presto jsme potrebovali povoleni a to nam nedovolili ze jednotka na balkone huci ( sice trochu jo ale ze by nejak extra mi neprijde). Mobilni huci strasne tu mame a navic i vychlazeni trva dele mi prijde. Obcas si rikam ze je mozna lepsi poridit a nikoho se na nic neptat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
22.7.15 15:30

Balkon máme a dost velký, to by nebyl problém tam dát :palec:. To znamená ale asi stejně provrtat díru mezi obývákem a balkonem - to instaluje nějak firma? Nebo si to zajišťuje člověk sám? Nemáte nějaký odkaz na tyto typy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4278
22.7.15 15:32

@Otakar Z. A nikoho jste se neptali? My museli, samozrejme ze nam to nepovolili pritom ta venkovni jednotka huci podle me minimalne (nasi maji ted novou a o te clovek skoro nevi), a ta mobilni mi prijde naprd, trva nez se to vychladi huci to tak ze se u toho neda spat, sedet moc taky ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15431
22.7.15 15:43
@Evka73 píše:
Balkon máme a dost velký, to by nebyl problém tam dát :palec:. To znamená ale asi stejně provrtat díru mezi obývákem a balkonem - to instaluje nějak firma? Nebo si to zajišťuje člověk sám? Nemáte nějaký odkaz na tyto typy?

Asi je lepší nechat si instalovat odbornou firmou, kvůli zárukám.
Jen pozor, aby si sousedi neztěžovali na hlučnost vnější jednotky. Znám případ, kdy společenstvo vlastnictví donutilo majitele klimatizaci odstranit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
22.7.15 16:20

Klimatizace je strašně nezdravá, 2× ročně se musí dezinfikovat, jinak jsou v tom plísně. Lepší těchpár dnů vedra přežít :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2674
22.7.15 16:28

@Hanney - no u nás to není pár dní vedra, ale pár měsíců, jsme pod střechou, okna otočená na západ a sluníčko mi sem pere od 11 hodin do cca 21 hodin. S dezinfekcí bych neměla problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Otakar Z.
22.7.15 19:49
@sonulicka píše:
@Otakar Z. A nikoho jste se neptali? My museli, samozrejme ze nam to nepovolili pritom ta venkovni jednotka huci podle me minimalne (nasi maji ted novou a o te clovek skoro nevi), a ta mobilni mi prijde naprd, trva nez se to vychladi huci to tak ze se u toho neda spat, sedet moc taky ne..

Ne, neptali, a taky do toho nikomu nic není. Nesmíš ven instalovat nic, co by mohlo - tak to říká zákon - obtěžovat sousedy nad míru, v místě obvyklou. Takže klimačku, která má hlasitost vnější jednotky cca 60 dB, rozhodně s nikým řešit nemusíš. To by se člověk taky musel ptát, jestli si může pustit TV nebo vyprat.

• Citovat
  • Upravit
4278
22.7.15 20:10

@Otakar Z. No muj tata je stavar hodne do tohodle dela a prave ze mi rekl ze musim mit souhlas spoluvlastniku a protoze mame sousedy hrozne „mile“ tak klimu samo nemame takze muj bratr uz se taky radeji nikoho neptal. Jenze nam jde na balkon strasne videt holt panelak do U takze vsichni vidi ke vsem no a ti „mili“ sousedi by to zrejme nenechali bez povsimnuti :-(, zeptam se mate v celem byte nebo jen nejaky pokoj? My momentalne mame v obyvaku 34 a mobilni klima to ne a ne vychladit :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Otakar Z.
22.7.15 20:33
@sonulicka píše:
@Otakar Z. No muj tata je stavar hodne do tohodle dela a prave ze mi rekl ze musim mit souhlas spoluvlastniku a protoze mame sousedy hrozne „mile“ tak klimu samo nemame takze muj bratr uz se taky radeji nikoho neptal. Jenze nam jde na balkon strasne videt holt panelak do U takze vsichni vidi ke vsem no a ti „mili“ sousedi by to zrejme nenechali bez povsimnuti :-(, zeptam se mate v celem byte nebo jen nejaky pokoj? My momentalne mame v obyvaku 34 a mobilni klima to ne a ne vychladit :pocitac:

jen v ložnici, na noc. Přes den normálně otevřená okna a když je fakt extrém, tak obyč větrák.

Vychladí to lehce i na 18, ale necháváme spíš tak 22. Dá se tam nastavit že třeba první hodinu je 22, a pak to pomaličku přidává, a ráno třeba ve 3, 4, se to vypne.

• Citovat
  • Upravit
363
23.7.15 00:58

Klimatizaci doporučuji tu s venkovní jednotkou, účinnost je nesrovnatelně větší a místo obrovské díry pro odvod vzduchcu se vrtají dvě malé díry pro chladící kapalinu. Nevím o nikom kdo si jí dal na balkon, že by to hlásil, a nikdo za sousedů to neřešil. Potažmo o ní ani nikdo ani nevěděl.
Montáž jsme prováděli přes firmu, jelikož s tím nemáme zkušenosti. Ohledně zdravotního rizika, je to velmi nezdravá, stejně jako mobily, auta, slunce, většina potravin, elektrárny, mikrovlnky, počítače a v neposlední řadě internet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
23.7.15 04:14

Děkuji za příspěvky, budu ráda za konkrétní nabídky těch klimatizací s venkovní jednotkou, nebo třeba i firmu přes kterou jste to měli. Koukám že těch klimatizací je velká spousta, tak na co se třeba při výběru zaměřit, hlučnost do jakého limitu a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný