Klíšťata - otázky

Anonymní
15.7.20 18:49

Klíšťata - otázky

Ahoj, chci se zeptat. Jak dlouho musí být klíště přisáté, aby došlo k případnému infikování? Přišli jsme z lesa a děti jich na sobě měli několik, přisáté tedy vlastně ani nejspíš nebyly, jen přichycené nožičkami nebo jak to napsat. Mám z toho ale opravdu respekt.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14637
15.7.20 18:55

U boreliózy se udává 24 hodin. Do těla se sice dostane případně už dřív, ale je pro nás ještě neinfekční. Jak je to s encefalitidou, to nevím. (Edit: Tak u ní asi dvě hodiny. :think: ) Pokud ale navíc nebylo zakouslé, tak se neboj, jen se dobře překontrolujte. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
15.7.20 18:59

Měla jsem miniaturní klíště přisáté jen pár hodin a boreliozu jsem dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2044
15.7.20 19:02

Ještě dodám, že klíště musí být infikované, a to každé není. Obě moje děti měli boreliózu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
15.7.20 19:03

Staci kratka doba, i hodina.24 hodin uz davno neplati.
Edit: nevim, co myslis tim prichycene za nozicky. Jestli jeste kliste lezlo, tak je to ok, jestli uz bylo prichycene, pak tam riziko prenosu je. samozrejme, cim delsi doba prisati, tim vic patogenu se do tela dostane

Příspěvek upraven 15.07.20 v 19:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8474
15.7.20 19:03

Uvadi se 24 hodin u boreliozy a 2 hodiny u encefalitidy. Pokud vytahujes pinzetou - nesmi se mordovat pri vytahovani „vytacenim“ stetickou, aby „nevyvrhly“ obsah dovnitr (infikace driv). Pred a po vytaceni postrikat desinfekci.

Bohuzel ale nekteri lide byli infikovani i jen po kousnuti nymfou, ta se ani neprisava, takze ty casove intervaly prisati nejsou spolehlive.

U malych deti miva encefalitida mirny prubeh a borelioza je v prvnich stadiich dobre lecitelna antibiotiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11712
15.7.20 19:30

Jak je psáno, záleží jestli je nakažené. Často jsem v oblasti, kde je klíšťat plno, zejména těch nejmenších, které kolikrát nevidím ani po dvou dnech po přisátí - poznám to jen dle červeného svědivého flíčku a v něm lupou hledám klíště. Za rok mám několik klíšťat přisátých min.1,5 dne (po této době mně místo začne svědit) a zatím jsem boreliozu neměla (na klíšťovku jsem očkovaná).
Jen podotknu, že kolikrát pokud jsem v trávě celý den, tak nemám klíště ani jedno a pak se projdu tou samou trávou 10m a mám jich několik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
15.7.20 19:34
@elpiska píše:
Měla jsem miniaturní klíště přisáté jen pár hodin a boreliozu jsem dostala.

A tos ho snad viděla, jak se přisálo? Jak můžeš vědět, že tam bylo jen pár hodin. Mohlas mít i jiné, o kterém si ani nevěděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová