Klíště v 9tt

Anonymní
23.3.23 12:19

Klíště v 9tt

Ahoj všem, už asi 4dny si škrábu místo na zádech, nějak mi to nedošlo jak si tam člověk nevidí. Dnes jsem zjistila že tam mám klíště. Takže jestli tam bylo 4-5dní netuším. Hezky na cucaný. Jsem v 9tt takže stále v nejrizikovejším období. Řešili by jste to nějakým způsobem? Nebo čekaly až co bude já vůbec nevím. Po tom co jsem si přečetla na internetu mám akorát depky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35789
23.3.23 12:46

Měla jsem, neřešila jsem to nijak kromě sledování toho místa pár dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
23.3.23 13:12

Jestli jsi ho po vyndání nespálila nebo se ho nezbavila nějak jinak, můžeš ho poslat na hygienickou (?) stanici na rozbor do laboratoře. Je to tuším zdarma. Malý tip od kamarádky: když mají její děti nebo někdo klíště, vyndá ho a zalepí do izolepy. Tu si popíše se jménem člena rodiny a datem. Kdyby se pak následně objevil flek v místě nebo nějaká jiná reakce, pošle ho na rozbor. Mám v plánu na to příště myslet a udělat to taky tak 😁
Jinak jak píše Janča - jen to místo sleduj. Je dost malá šance, že bylo nakažený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
23.3.23 13:44

Já teda jenom doplním, že nemá cenu sledovat to místo teď. To nezjistíš nic. Prvních pár dní se objevuje svědivý červený pupínek, prakticky u všech - a je to normální reakce, netřeba plašit.
Borelióza - se projeví velkým červeným flekem s bílým středem. Nemusí být na místě zakousnutí, klidně může být třeba na břichu. A ten flek se objeví klidně až za 2-3 týdny.
Pokud by se v horizontu 1-3 týdnů objevily horečnaté stavy, bolesti hlavy, nevolnost, apod. - pak bych mazala k lékaři neprodleně a hlásila klíště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22892
23.3.23 13:44

Na to aby to byla borelioza stačí i den, dcerka ve 2letech měla v říjnu klíště na rameni, ještě večer jsme ho našli, byli jsme v lese a flek se objevil mezi svátky v prosinci.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4874
23.3.23 13:56
@papousekkakadu píše:
Jestli jsi ho po vyndání nespálila nebo se ho nezbavila nějak jinak, můžeš ho poslat na hygienickou (?) stanici na rozbor do laboratoře. Je to tuším zdarma. Malý tip od kamarádky: když mají její děti nebo někdo klíště, vyndá ho a zalepí do izolepy. Tu si popíše se jménem člena rodiny a datem. Kdyby se pak následně objevil flek v místě nebo nějaká jiná reakce, pošle ho na rozbor. Mám v plánu na to příště myslet a udělat to taky tak 😁
Jinak jak píše Janča - jen to místo sleduj. Je dost malá šance, že bylo nakažený.

Na rozbor ho sice poslat může, ale že je klíště infikované stejně neznamená, že se od něj dotyčný nakazí. Akorát zbytečný stres.
Zakladatelko, pozoruj místo, kde klíště bylo a kdyby se cokoliv objevilo, navštiv lékaře. Jinak není třeba panikařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
29.3.23 11:25
@Whitedog píše:
Já teda jenom doplním, že nemá cenu sledovat to místo teď. To nezjistíš nic. Prvních pár dní se objevuje svědivý červený pupínek, prakticky u všech - a je to normální reakce, netřeba plašit.
Borelióza - se projeví velkým červeným flekem s bílým středem. Nemusí být na místě zakousnutí, klidně může být třeba na břichu. A ten flek se objeví klidně až za 2-3 týdny.
Pokud by se v horizontu 1-3 týdnů objevily horečnaté stavy, bolesti hlavy, nevolnost, apod. - pak bych mazala k lékaři neprodleně a hlásila klíště.

Souhlasím, navíc pokud sálo déle jak píšete, je riziko přenosu infekce vyšší, takže opravdu každé „nachlazení“ bych řešila s lékařem v souvislosti s klíštětem. Kíště se dá poslat i na rozbor, je to sice dražší, ale za klid v duši to stojí (já využila laboratoř u Českých Budějovic ). Tak držím palce, a´t je vše v pořádku!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí