Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, můžete mi prosím poradit nějakou dobrou knížku pro syna? Potřebuji s ním o prázdninách procvičovat čtení a tak hledám nějakou zábavnou, aby ho to čtení aspoň trošku bavilo a vůbec žádný titul mě nenapadá. Děkuji moc
Naše kluky v tomto věku bavil Deník malého poseroutky. Čtou ho vlastně dodnes.
Přesně tak / Buď Deník malého poseroutky nebo Barry Trappney - to je na tento věk možná ještě lepší volba.
@Zdenuli Určitě se nespleteš, kdy koupíš „Nezbedníky“, je to druhé čtení od Albatrosu, o zlobivých dětech, hodně legrační. A má to dost krátké věty, takže se to dobře čte. O zlobivých holkách jsou zase „Zlobilky“, taky se čtou hezky.
Deník malého poseroutky není pro sedmileté děcko, to není ještě schopné to správně pochopit. I v knihovně říkali, že je to tak od 10 let.Je vhodné vybrat něco, kde jsou krátké kapitoly, které na sebe sice navazují, ale jednoduše, žádný složitý příběh, velká písmena.
Syn má čerstvě 9,poslední rok čte detektivky z řady Klub Tygrů.
Mne Deníkmmalého poseroutky přijde taky složitýna 7letyho kluka. Mam taky doma takovýho, zatim čte knížky, který zná, kter jsme mu dřív četli my, aby se nemusel tolik soustředit na dej. Takžeu nnás v pposlední době proběhl neotesanek a Kosprd a Telecí.
Budu trapná, ale můj syn si za vysvědčení v první třídě vybral notoricky známou Martínkovu čítanku od Petišky s ilustracemi od Zmatlíkové a čte se mu moc dobře, už ji skoro přečetl. Jinak leží ustavičně ve Čtyřlístkách.
Čtyřlístek se u nás čte už od školky.
Nejdříve jsem bubliny četla klukům já a potom už si četli sami. Čtyřlístek u nás je asi opravdu nej!
@Len-til-kah Martínkova a Alenčina čítanka je fajn, i Honzíkova cesta. Jenže já jsem to synovi předčítala už někdy ve 4 letech, dávno to znal a potom na tom „stavěl“,nechtělo se mu číst něco, co už zná a pamatuje si.
@Jana206 píše:
@Len-til-kah Martínkova a Alenčina čítanka je fajn, i Honzíkova cesta. Jenže já jsem to synovi předčítala už někdy ve 4 letech, dávno to znal a potom na tom „stavěl“,nechtělo se mu číst něco, co už zná a pamatuje si.
Náš sedmiletý je druhorozený, takže tomu jsem tyhle jednoduché knížky četla velice dávno, podle mě si třeba Honzíkovu cestu už ani pamatovat nemůže, ale to je beztak pár stráneček. Z Martínkovy čítanky jsme měli doma jen výňatky jako leporelo Kam se schoval nůž. Jinak s klukama čtu spíš takové jako Děti z Bullerbynu (to už je ale taky dávno, ty si stihl starší sám přečíst ještě 3×, než to četli ve škole - kupodivu ho furt baví, mmch to je samozřejmě taky Zmatlíkajda
a já mám vždycky radost, když i ty obrázky v knížce za něco stojí), Mezi brášky (Nesvadba), Bořík (Born), Alenka z planety Země a přidružené knížky (můj srdeční ilustrátor Jaroslav Malák - kéž by v těch Čtyřlístkách bylo něco jako Polda a Olda, jako to bylo ještě za nás - já tám miluju akorát fantasticky kreslenou Morgavsu a Morganu, ale to tuším teď končí), manžel s nimi přečetl nějaké pověstí jak slovanské, tak antické, to jsem někdy nestíhala ani já, ale kluky to bavilo, nebo teď např. čtou Lichožrouty. Čili společně už dlouho čteme daleko složitější knížky, ale na samostatné čtení mi ty čítanky pro prvňáky přijdou fajn, zvlášť když byl dotaz na dítě, které to čtení potřebuje procvičovat.
Jinak se mi to ale odhaduje blbě, protože já mám poměrně atypické děti a pro ně opravdu platí to okřídlené „Kniha - nejlepší přítel člověka“, zrovna včera prvňák radši celé odpoledne ležel v těch Čtyřlístkách, ani nešel ven. A to bych řekla, že už je musí umět všecky zpaměti. Máme je doma všude
.
Jo a starší toho Poseroutku intezivně mastí tak rok (dokola dokola
), teď mu bude devět, takže mi nepřijde, že je to od deseti let. Chtěl to i za vysvědčení, ale nakonec jsem mu to koupila jen jako knížku navíc, protože to má celé přečtené za dva až tři dny, ono tam toho textu je dost pomálu. No a ty ilustrace, ty jako moc e-e
.
Ahojte, ja bych doporucila od E. Petisky Birlibana a potom Vitka. Nas syn (6,5) ma obe rad, zatim teda necte sam, ale strasne ho bavi (Birlibana monetalne ctou uz po teti
). Zrovna premyslim, co podobneho jim na cteni domu koupit. Myslite, ze od V. Steklace Pekelna trida a cela tady ta serie o Borikovi apod. je uz vhodna pro takto stare deti? Ze to pochopi? Ja to jako decko cetla, hrozne jsem se u toho nasmala, ale bylo mi tak deset myslim. Aby to uz chapal ![]()
Mě ještě napadlo Z deníku kocoura Modroočka (se z té Zmatlíkové nevyhrabu). My ho máme moc rádi, umíme nazpaměť i cédéčko, a ještě se na něj chystáme do divadla.
@AvajBr - Boříka jsem četla kvůli staršímu, ale taky se mi to zdá spíš pro větší, šestileťák je na to ještě malý.
@Len-til-kah Diky. Ja na nej koukala v knihkupectvi a je u nej napasano od 9 let. Takze si na nej pockame ![]()
Tak u nás nakonec zvítězila knížka Z deníku kocoura Modroočka, chystáme se na Nezbedníky a Deník malého poseroutky
Děkuji všem ![]()