Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám třináctiletou a má ráda knížky princezna v nesnázích a princezna v utajení. Teď začala koukat na trilogii rudá jako rubín, zelená jako smaragd a modrá jako safír. Je to i v knižní podobě, na tu se chystám já. Neteř stejně stará přečetla jedním dechem Twilight ságu.
@kamila44455 píše:
Ahoj holky, mohu prosim se zeptat jestlu neznáte nejakou knížku, ktera by mohla bavit pubertacku v 15-tiletecj?
Jake knizky čtou vase pubertaci?
To je úplně strašně rozdílný. Vůbec bych si netroufla koupit knížku někomu, u koho neví, co čte a co má doma. Puberťáky znám takový, pro který je knížka za trest, přes ty propadlý fantasy, přes další, co čtou jen populárně naučnou, jiný, co hltají cestopisy, fanoušky pokleslých žánrů - červená knihovna, horory ap., až po mladé inteletuály, kteří čtou klasiku nebo modernu, a exoty, co sáhnou rádi i po poezii.
Můj puberťák leží ve fantasy, sleduje několik řad, nejvíc Percy Jackson, ale hodně dalších, sci-fi, teď čte druhý díl Stopařova průvodce (mně se to zdálo nečitelné), Mechanický pomeranč, je neskutečný čtenář od raného dětství. Dcera v tom věku četla třeba Čapkova Povětroně, Shakespearovy hry, antická dramata, fakt dobrovolně. Na ZŠ taková čtenářka nebyla, ale dospěla si k dost náročné literatuře sama. Čte teda i třeba Sirotčinec slečny P. ![]()
Nevím, zda jsem poradila. Podle mě ji musíš znát, abys vybrala dobře. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit jinému.
Mam doma 15-tiletou dceru a ta cte knizky Hry o truny a nebo treba knizky od spisovatele JohnaGreena(napr, Papírová města, Jedna želva za druhou, Hvezdy nam nepraly..)
Ale treba ty Hvezdy nam nepraly, tak tam je hrozne smutny dej..
Příspěvek upraven 08.07.19 v 15:18
@Dina31 Lanczovou jsem taky milovala. Posledních pár let píše o 30 letých a vdaných ženách. To by ji nebavilo. Za mých mladých let psala o holkách 13 - 16 let. Většinou končily základku nebo krátce na střední, ale to ještě nebyl fb a celkově jiná doba, tak jestli by ji to bavilo. Těžko říct.
Twilight sága, Percy Jackson jsem hltala v té době. Je to těžké poradit, koupila bych v knihkupectví poukázku na třeba 200 Kč ať si vybere.
Já jsem hltala takové ty holčičí jako Šíleně nadutá Ráchel nebo Na každym prstu jeden
Bylo to přečtené za pár hodin, vždycky jsem si jich naobjednala hromadu z katalogu přes školu, nevím, jestli se to dnes dělá. Ale jako žádná kvalitní literatura to teda není no.
@kaja00 píše:
Twilight sága, Percy Jackson jsem hltala v té době. Je to těžké poradit, koupila bych v knihkupectví poukázku na třeba 200 Kč ať si vybere.
Hele byla jsi v poslední době v knihkupectví? Za 200 tam koupíš maximálně časopis pro dítě s hračkou, ale ani jednu knížku.
@nozu píše:
Hele byla jsi v poslední době v knihkupectví? Za 200 tam koupíš maximálně časopis pro dítě s hračkou, ale ani jednu knížku.
To nee, my teda ty knizky stahujeme z internetu na čtečku nebo ma iPad za par korun, ale jednou za cas zajdu do knihkupectvi a v pohode tam maji normalni knížky za 200 Kc ![]()
Je to hrozně individuální, hlavně z hlediska toho, jak vyspělý je čtenář. Jestli potřebuješ nějakou „tutovku“, kterou dotáhneš ke čtení i holku, která jinak otevře maximálně dívčí časopis, nebo jestli sama čte a chceš ji potěšit něčím zajímavým.
Pokud to čtenářka je, je 15 let super věk - to mě ještě nepřestaly bavit ty „dětštější“ knihy, které jsem už ale četla s určitým nadhledem, ale současně už jsem si dokázala užít i ty dospělé knihy. Četla jsem v té době fantasy jako Eragona, T. Pratchetta, Harryho Pottera, Pána prstenů, Letopisy z hlubin věků, Hermuxe Tantamoqa, Bradburyho, Stopařova průvodce, ale i třeba Fulguma, Hrabala, Agathu Christie, Sherlocka Holmese, Loukotkovou, Čapka, Dumase, Márqueze, Orwella, Kafku… ![]()
V tomhle věku nejspíš čtou hodně Young adult.
https://www.google.com/search?…
Já to čtu kolikrát i teď
@Netopirek píše:
@kamila44455V tomhle věku nejspíš čtou hodně Young adult.
Já to čtu kolikrát i teď
https://www.google.com/search?…
@klamonožka píše:úplně souhlasím, akorát podle mě neexistuje nějaká „tutovka“.
Je to hrozně individuální, hlavně z hlediska toho, jak vyspělý je čtenář. Jestli potřebuješ nějakou „tutovku“, kterou dotáhneš ke čtení i holku, která jinak otevře maximálně dívčí časopis, nebo jestli sama čte a chceš ji potěšit něčím zajímavým.Pokud to čtenářka je, je 15 let super věk - to mě ještě nepřestaly bavit ty „dětštější“ knihy, které jsem už ale četla s určitým nadhledem, ale současně už jsem si dokázala užít i ty dospělé knihy. Četla jsem v té době fantasy jako Eragona, T. Pratchetta, Harryho Pottera, Pána prstenů, Letopisy z hlubin věků, Hermuxe Tantamoqa, Bradburyho, Stopařova průvodce, ale i třeba Fulguma, Hrabala, Agathu Christie, Sherlocka Holmese, Loukotkovou, Čapka, Dumase, Márqueze, Orwella, Kafku…
@kamila44455 píše:
Ahoj holky, mohu prosim se zeptat jestlu neznáte nejakou knížku, ktera by mohla bavit pubertacku v 15-tiletecj?
Máš možnost kouknout na její noční stolek, do její knihovny? Od toho bych se odpíchla, zjistíš tak alespoň žánr. Případně bych si s ní pokecala, co čte, co se chystá číst atd. Navíc pokud chodí do knihovny, je možné že knížku, kterou vybereš, už četla.