Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
zeptám se - není tu někdo, kdo má jako já rád knížky Zdeňka Šmída??? Teď jsem po dlouhé době prohraboval svou domácí knihovnu a na pár z nich jsem zase narazil…
Je mně jasné, že je to spíš literatura těch, co vyrůstali na přelomu osmdesátých a devadesátých let, ale - co kdyby… ![]()
Ja se hlasim. „Proc bychom se netopili“ byla uzasna, cetla jsem nekolikrat.
bubli - a dokonce natočená jako televizní seriál… Pokud si vzpomínám,hrál tam třeba Lukáš Vaculík; i když mně přišla lepší spíš jeho role ve „Strážci duší“ - a pak kdysi dávno v „Lásce z pasáže“… ![]()
Já se taky přidávám.
Mám jich doma několik, strašně mě baví, můžu je číst znovu a znovu a vždycky se u nich zasměju… ![]()
To je neco pro me, mam doma snad vsechny!
Vcetne tech prvnich, ktere jeste nebyly tak ctive, i tech poslednich, ktere uz na muj vkus byly trochu moc nabite fakty… Stejne jsem je vsechny precetla a spoustu z nich vickrat. ![]()
Nejlepsi jsou stejne ty vodacke a horalske - Proc bychom se netopili, Proc bychom se nepotili a Proc bychom se netesili. ![]()
Tak jsem si zagooglila a koukam, ze zdaleka nemam vsechny.
To se bude muset napravit!
Rodinka bude mit radost, budou mit snadne vybirani darku k svatku a mozna i k vanocum. ![]()
Píseň pochází z dob, kdy v kaňonech řek, hluboko pod hladinami dnešních přehradních nádrží, tepal čilý trempský život. Bylo to tak dávno, že se muži ještě nestyděli za dojetí, klidně si vytahovali osadní vlajky na stožár…
Z čehopak to je???
Knížky Zdeňka Šmída mám ráda, do července se mi nejvíc líbila Za písní severu. Četla jsem ho prostě pro pobavení. V červenci jsem od něj četla knížku Cejch a jsem ohromená. Neskutečně silný čtivý příběh o Sudetech (Krušnohoří),navíc mě tohle téma zajímá, bydlím poblíž oblasti o které píše. Opravdu doporučuji.
Jojo, Cejch je dobrý, i když pro mě poněkud drsnější - jsem holt měkká povaha…
Tak to uz je uplne nostalgie, jak to tady prohlizim - Babinec, Miss Porta… kde je mych sladkych 16 let, kdyz jsem to cetla poprve? ![]()
A jeste k tem nejnovejsim knizkam - Starci na Aljasce uz jsou zase o poznani ctivejsi, asi to panu Smidovi nekdo rekl, ze par tech knizek uz bylo moc ucebnicovitych. ![]()
Juro, nech si to, nebo misto prochazky s kocarkem pujdu rabovat knihovnu a hledat citaty… ![]()
Taky se hlásím..měla jsem to kdysi od mého nejlepšího kamaráda jako povinnou četbu, abych mohla jet na vodu. ![]()
Znám jen ty vodácké, nicméně mě tahle diskuze přivedla na myšlenku trochu si rozšířit záběr..
Tak osobně mám nejradši Proč bychom se nepotili, páč jsem bývala horák a Tatry mám prolezlý a úplně to živě při čtení vidím. ![]()
Rodičům jsem před lety koupila Za písní seveu, protože byli na dovolené ve Skandinávii, ale nějak zůstala nepochopena. ![]()
Jak tak čtu, je jich celkem dost, co ještě neznám, tak to musím napravit…někdy…až mrně povyroste… ![]()
Ještě jsem si k tématu vzpomněl:
Knížka „Proč bychom se netopili“ neinspirovala jenom scénáristy České televize, ale taky trampskou skupinu HOP TROP k natočení cédéčka se stejným názvem - „proč bychom se netopili“. Je to už pár let, co vyšlo, ale možná se ještě někde sežene…