Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem milovnicím koček ![]()
Máme doma čtyřletou nalezenkyni. Nikdy neměla žádný zdravotní problém. Je tři roky kastrovaná. Chováme jí jen v bytě. Od včerejška chodí čůrat snad každou půlhodinu. Dokonce si čůrala i do pelíšku. Dneska odpoledne až se přítel vrátí z práce s ní pojedeme k veterináři, ale chtěla bych vědět dopředu na co se mám připravit a co by to mohlo být. Děkuji
Můž mít zánět močák, naše kočka měla. Jen po nás chtěli vzorek moči… tak pokud jedeš na veterinu, rovnou bych se pokusila něco získat a vzít s sebou.
@Andýsek92 noo, těžko
jsme jí nejprve dali na záchodek igelit, to neprošlo, tak pak chlap čekal a jakmile zasedla utíkal s víčkem od zavařovačky a dal ho pod ní. Taky zkoukni jestli má moč čistou.. my jsme na to přišli, protože začla chodit i do vany a měla v tom trochu krev.
Pravděpodobně zánět močových cest, močové kameny, změna chování v důsledku stresu…Veterináře neodkládejte, sami si neporadíte. Moč určitě vezměte s sebou. Vyhnete se tak např. odběru vycévkováním nebo odběru přes břišní stěnu. A jak na to? Např zkusit vysypat kočkolit, důkladně vydrhnout bedýnku. Kdyby to nevyhovovalo, tak na veterině se prodávají takové nevstřebávací kuličky(cca 100 Kč) - těmi se nahradí kočkolit, aby měla kočička pocit, že může zahrabávat a že je všechno jako obvykle. Pokud se potvrdí zánět močových cest nebo kameny, čekají Vás antibiotika a asi i speciální dieta. Určitě to ale během pár dní až týdnů zvládnete. Kočky chované výhradně doma na to trpí, zvláště pak ty při těle a pak taky vykastrovaní kocouři
At jste brzy fit ![]()
@haslerkasladka jo jo pravdu díš
atb jsme do ní cpali tak, že jí chlap držel, otevřel tlamičku, já do ní prášek hodila, on zavřel a držel
U dr jsme koupili nějaký spešl granule. Po té zkušenosti jsem pečlivě bádala a zkoumala složení všech granulí
až jsme našli asi lepší. každopádně od té doby je kočka o. k.
na veterině jim stačilo tý moči fakt pár kapek.
Pak jí ještě dělala UZ a musela jí oholit pupek
chuděře zrzavý
.
Antibiotikama jste mě teda nepotěšily :-/ já jsem do ní nenacpala ani odčervení a to jsem jí fakt tu tlamičku držela zavřenou
no, uvidíme. Každopádně děkuji za rady ![]()
@Andýsek92 no jestli na to dojde, budeš muset
nic jiného se nedá dělat. U nás je to o to horší, že kočka žere jen ty granule. Takže propašovat prášek do masa nebo salámu nešlo. A konzervy jí nedáváme, bo jsem zjistila že kolem masa jen prošly, a ještě po nich smrdí po celým bytě ![]()
@Andýsek92 Je možné využít atb v injekční formě. Drží cca 10-14 dní. nevýhodou je, že pokud se stav nezlepší do 3-4 dnů, veterinář bude chtít atb změnit za jiná a investice do injekce bude fuč. Ale za sebe můžu říct, že bych byla pro injekci i s tímhle rizikem, protože našeho kocoura taky odčervuju tak, že u toho oba bojujeme o život ![]()
@jalemina Ještě na doplnění… k těm speciálním dietám se vyrábějí přímo i konzervičky a kapsičky. Takže třeba by to pak s těma tabletama šlo.
Takhle jsme to presne meli my.. nakonec z toho byly struvity a dieta na Hillskach.. ![]()
@haslerkasladka tak to nevím, te´d je to už jedno že. ta naše čubinka to stejně pořádně nežere
. Jediný na co letí je šunčička ![]()
@jalemina píše:
Po té zkušenosti jsem pečlivě bádala a zkoumala složení všech granulíaž jsme našli asi lepší. každopádně od té doby je kočka o. k.
A jaké kupujete teď?
Jinak ahojky jak píšou holky bude to nejspíš něco s močákem. Naše to měla taky čůrala i krev, byla na atb (dávala jsem jí je rozdrcené a smíchané s vodou přes stříkačku) ale po nějaké době už jsem se naučila jí dát i tu tabletu dozadu do krku a ona ji spolkla.
Samozřejmě jsme museli přejít na veterinární stravu proti struvitům (na veterině celkem drahý, levněji mě to vyšlo přes net) kterou máme dodnes, ale už máme udržovací.
Moč jsem odebírla tak, že jsem celou krabici na čůrání vyčistila a dala jí ji jen tak prázdnou. Někdy se tam vyčůrala, ale někdy taky ne a skončilo to jinde ![]()
Tak jsem jí pak na odebrání moči zavřela v koupleně a buď to udělala do krabice anebo do vany ( se špuntem a z tama jsem si to odsála další stříkačkou).
O těch spešl nevstřebávacích kuličkách jsem nevěděla a vet. mi o nich ani nic neříkala, teď bych si je asi vzala, aby to nebyl takovej bojovej úkol ![]()
@Mona.M bereme tuším purinu ONE?? Je to zelenej pytel. Kočce asi vyhovujou.
Ahoj, tak naše číča má zánět močáku. Dostala antibiotika které vydrží 14 dní a příští týden když se to nezlepší máme přijet. Stravu zatím měnit nemusíme ![]()