Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, vím že toto není server o zvířatech, ale zvířatomilek je tu mraky a tak se na vás zkusím obrátit o radu či názor. Třeba mi pomůžete vyřešit dilema.
Už dlouho s manželem přemýšlíme, že dceři pořídíme zvířátko. Máme sice dvě morčata a hada, ale ani jedno není tak mazlivé a hravé, aby s tím mohla holka řádit. U svého taťky má psa, ohařku, kterou zbožňuje už od narození a dokáže si s ní hrát hodiny (někdy bohužel pro psa
). Na chatě k nám zase chodí sousedův kocour a je skvělé malou pozorovat, jak je s těmi zvířaty šťastná a veselá. (A ani si nevzpomene na televizi nebo na pohádky.)
Už dva roky prosí Ježíška, aby jí přinesl pod stromeček pejska nebo kočičku. My teď vážně přemýšlíme nad tím, že bychom jí přání splnili. Ale..
Bydlíme v bytě 3kk ve 4 lidech. Manžel je věčně v tahu, takže se s ním nedá počítat při venčení či starání se o zvíře. Já jsem lenoch líná a odmítám prostě v zimě v létě běžet před barák se psem ještě před tím, než začnou děcka vstávat do školky, aby se tu chudák nezvencnul, než se vypravíme a vyrazíme ven. Dá se malý pejsek naučit na domácí wc? Taky bych nerada, aby pak pejsek trpěl, až začnu po RD chodit do práce a on tu bude celé dny sám. Takže toto jsou 3 argumenty proti psovi. Zbývala by kočka. Tam se zase ale bojím, abychom nenarazili na nějaký tvrdohlavý kousek, co bude čůrat do postele a na miminove hračky, trhat gauč a prskat a škrábat, kdykoli ho bude chtít Linda vzít do náruče, pohrát si nebo pomazlit.
Taky kočku můžu třeba na víkend nechat doma, když ji někam nebudeme moct vzít s sebou, ale psa ne… Hlídání pro něj bychom popř. občas měli, to by snad až takový problém nebyl..
Takže co mám dělat, pro co se rozhodnout?? Pro malého psa typu toy pudl např. nebo nějakou „lepší“ kočku, gaučovou, co má v povaze radost ze hry a mazlení?
Nechci být zlá, ale tvoje argumenty na mě působí tak, že zvířátko nechceš. nechala bych to tak, že malá si pohraje tam, kde zvířátko mají a domů bych nepořizovala. a mluvím i z vlastní zkušenosti. psa jsme měli a když se narodilo mimino, bylo to hooodně složité. prostě vždycky jsi uvázaná a musíš se postarat. a psa na domácí záchod? to jsem ještě neslyšela.
Fííha, zvíře bych na hraní pro dítě rozhodně nepořizovala. Z toho co píšeš je zřejmé, že jde především o to zabavit dceru. Už dopředu víš, že odmítáš chodit psa venčit, a taky že kočku necháš klíďo přes víkend doma.. já tě prosím, nepořizuj si zvíře tohoto typu.. Co třeba králíčka, kterého nemusíš venčit, nebude Ti čůrat na gauč (což u kočky hrozí), když pojedeš pryč můžeš ho v kleci dovézt někomu na hlídání… V tvém případě bych do psa ani kočky nešla - nejsou to hračky..
V prve rade si uvedom, ze pes neni hracka pro deti, ale pravoplatny clen rodiny - kor, kdyz jej poridite do bytu!
Psa nikdy nekupujes diteti, protoze dite neni schopno se o nej dlouhodobe a dostatecne postarat!
Muj nazor je ten, ze kocka do bytu nepatri.
Pokud ty osobne jsi opravdu vnitrne rozhodnuta, koupila bych psa - male plemeno, ktere je schopno chodit na domaci WC (saci podlozka) - treba krysarik, Civava, Pinc nebo Yorksir. My mame Yorksira a ten, kdyz je hnusne, ven vubec nemusi, proste to udela na podlozku v koupelne. nenech se ale mylit, i male pes potrebuje HODNE pece.
Potom mame jeste jednoho „vorecha“… ten ven potrebuje, ale mame barak - to je ale uz jina kapitola.
Pes neni jen hra a radost, ale predevsim zavazek a starost! Vezmi to v porizovani pejska v uvahu! ![]()
Ahoj,
tak z tvého pohledu a z argumentů, ani jedno z jmenovaných si nepořizuj. Ten králík je dobrý nápad, toho nemusíš venčit a nečůrá po bytě. Je v kleci a vytáhneš ho, jen když se ti chce. O psa i kočku by ses musela starat a ještě by chtěli, aby ses jim věnovala. A hlavně ta péče o zvíře je stejně vždy na ženě, takže ne, nekupuj psa ani kočku. Akorát by trpěli a ty očividně taky.
Pokud se netěšíš na každodenní venčení a kočka drásající křeslo ti nepřijde roztomilá, nechala bych to být.
Psí záchod doma není moc dobrý nápad. Psi nejsou až tak čistotní (jako kočky) - a když ho naučíš dejme tomu na plínku, může se stát, že nebude rozlišovat mezi plínkou a kobercem - obojí je měkké, látkové…
Ale většina je čistotných v tom směru, že si nenadělá „do pelíšku“, takže je pro ně přirozené naučit se venčit venku.
S kočkama je to těžké, mají svou hlavu. Mám dva kocoury, jeden je pometlo ztřeštěné, skáče na nohy, žere, kouše, drápe, nejradši lítá venku.
Druhý je „pan“ kocour, jeho nejoblíbenější činností je spát vyvalený na zádech uprostřed obýváku, doma prakticky nic nezničil (samo nějaké menší škody vždycky budou, naposled sežral roh knížky
), ven nechodí - bojí se.
Ahoj, my máme pejska-jorkšíra a když zůstane doma sám tak smutní. Nebylo by dobré když by byl zvyklí, že je s tebou doma a pak najednou sám když pujdeš do práce. Jinak pejsek se dá naučit na plenku-vypadá to jak podložka na přebalování pro dítě. Zabere ti hodně času a úsilí než pejska vychováš aby nebral hračky a nedělal neplechu. Teď v létě jsme pořídili kočičku, té nevadí když bude sama doma a pokud se bojíš povahy tak doporučuji si vzít kotě z rodiny kde mají malé dítě-my si tak vzali tu naši. Malá má 16M a natahuje ji a kočka ji nedrápla a ani neprskala-byla na tahání zvyklá od malička. Měli jsme ji i venku tak se bohužel před týdnem stratila. Tak ať dobře vyberete ![]()
Zvíře si pořizuje celá rodina. Trošku mi přijde, že se ti do toho moc nechce a děláš to jen kvůli dceři ![]()
Nejsem odborník ani na psy ani na kočky. Ale vyrůstala jsem jak se psem, tak s kočičkou, tak hodím pár věcí.
Pes: počítám, že byste vzali štěně, které ti bude nejdřív dělat všude možně loužičky, zezačátku s ním budete běhat hodně ven, než se naučí dělat potřebu tam. Existují podložky, které se nalepí na podlahu a zvíře může vykonat potřebu tam, dá se naučit. Akorát jak moc je příjemný čuchat psí hovínko doma nechám na tobě. S pejskem musíš několikrát denně ven, za každého počasí, i když bude naučený na doma, prostě potřebuje pohyb, jakákoliv rasa. A z vlastní zkušenosti vím, že i toho největšího dětského psíkomila tohle časem omrzí a bude to na tobě. Hodně času strávíte i výcvikem alespoň těch základních povelů. Není nic horšího, než nevycválaný čoklík, kterej neposlouchá. Musíš počítat i s tím, že nemůžeš nechat psa doma, pokud pojedete na dovolenou.
Kočka: jsou čistotné, na záchod se naučí i hodně malinké kotě, nepotřebuje chodit na procházky, přežije i celý den sama doma, nemusíš se věnovat výcviku. Na druhou stranu kočka je „svá“ takže se nepřijde pomazlit kdy budeš chtít ty, i s občasným drápancem bych raději počítala.
Jinak ti tu určitě někdo poradí, jaká rasa ať už pejska nebo kočičky se hodí k malým dětem
Nenapsalas jednu podstatnou informaci - jak stará je dcera? Podle fotky vypadá ještě docela malá. Na tom dost záleží, jak velký díl péče o zvíře zvládne obstarat sama a kolik toho bude na vás. A jak velká je pravděpodobnost, že ji zvíře za pár týdnů až měsíců neomrzí, když nebude jen na občasnou zábavu, ale bude to trvalá povinost. Musíš počítat s tím, že dcera z toho ještě nemá takový rozum, abys jí mohla říct „chtělas to, tak se starej“, ona si nejspíš neumí ještě úplně představit, co to všechno obnáší, vidí jen hru a zábavu. Tohle musíte zvážit vy rodiče a počítat s tím.
Hlavně si uvědom, že žádné zvíře se nikdy nekupuje „dítěti“ (i když ho najde pod stromečkem), ale vždycky do celé rodiny. A jak kočka tak pes jsou zodpovědnost na 10-20 let. Jste připraveni se o zvíře starat i až dcera odroste, přijde do puberty, začne mít jiné zájmy, odstěhuje se třeba na internát, kam si ho nebude moct vzít s sebou? Jste připravení platit pravidelně za veterináře a investovat do kvalitního krmiva? Nebo budeš za pár let zoufale shánět nové páníčky a řešit, jestli dát zvíře do útulku, protože na něj nemáte čas/peníze/náladu???
Malého pejska určitě můžeš naučit na domácí WC, prodávají se i speciální pro psy, ale pes potřebuje chodit ven nejen kvůli vykonání potřeby, ale taky kvůli pohybu, podnětům, socializaci… A to od malinka a aspoň jednou denně. Pokud budeš psa držet pořád v bytě a maximálně o víkendu vyrazíš na krátkou procházku, vychováš z něj s největší pravděpodobností nesocializovaného deprivovaného rapla nabitého takovým množstvím energie, že vám bude skákat po hlavách a ty budeš řešit „co s nevychovaným psem, bojím se, že ublíží miminu“. Další věc je výchova a výcvik. Jak psa tak kočku je potřeba aspoň v základě vychovat, psa pokud možno i trochu vycvičit, aby soužití s nimi bylo příjemné a bezproblémové. To je zase věc, kterou malé dítě nezvládne, kterou budete muset vzít do rukou vy rodiče a je to soustavná práce vyžadující důslednost a čas. Nechci tě za každou cenu odrazovat, já mám sama psa a zvířata obecně mám moc ráda a život bez nich by mi připadal smutný, ale právě proto radím, dobře zvaž všechny okolnosti, nejen to jestli kočka škrábe a kde pes čůrá.
Z toho, cos napsala, mi plyne, že pes pro vás moc vhodný není, dobře vybraná kočka po důkladném zvážení možná.
Já jsem pro kočku. Podle mého názoru pes do bytu nepatří ( za psi nepovažuji to, co je menší než moje sedmi kilová kočka
) Ale ne jako hračku pro dítě, jsou to taky živé bytosti. Můj malý si teda s kocourem hodně vyhraje a kocour si to i užívá a když má dost, tak si vyleze do výšin a má klid
A odpadá i venčení ![]()
Jinak já měla potkánky a teda můžu říct, že je to taková zmenšenina pejska
Jsou hodně mazlící, dokonce se dají i naučit na zavolání. Odpadá veškerá práce s venčením atd. Navíc se dožívají v průměru dvou let, takže se nemusíš bát, že ti zůstanou na krku x let, až malou omrzí
No do kočky bych určite nešla. Co já vidím co to je za ničivý čuňata, tak ani omylem. Kočka neposlechne. Já bych do kočky už nešla. Když si dovede nasrat do pelechu, tak tím pro mě ztrácí pojem čistotny zvíře. Fuj. Nehledě na to, že vleze kamkoli. Pes na linku nevyskočí. Za sebe říkám malýho psa, když už zvíře. Třeba bišonci jsou úžasní, malí, i k dětem ok. To u kočky předem nevíš, jestli nebude agresivní, škrábat atd. Psa v tomhle výchovaš líp. Ale uvědom si, jak už tu padlo, že dítě si se psem sice pohraje, ale venčit, chodit k vetovi, platit mu žrádlo, hračky, péči atd., budeš ty. Na wc záchod si zvykne, ale nedělejte z nej kočku a chodte venčit HLAVNĚ ven, doma ať to má pro případ nouze. My máme russela, ačkoli je to 1.pes, doma nic neničí, nečůrá, nekadi, respektuje hranice, ví, co může a nesmí. Doma je sama i třeba 10 hodin. Od asi půl roku se nestala doma žádná nehoda, vydrží. A když nežere vepřový ucho v posteli, tak ani neznečišťuje.
Kup psa nebo kočku, co se dá čuflikem zapnout a vypnout, jsou krásně huňatí a mzlící, nepotřebují se venčit, nemusí je nikdo hlídat a vychází o hodně levněji ![]()
Vážně, pes ani kočka se nedají pořídit jako zábava pro dítě, obě zvířata vyžadují dost péče, kterou malé dítě nezvládne, a pokud už předem víš, že se ti nebude chtít jim věnovat čas, tak je nepořizuj. Za zvíře budeš zodpovědná především ty, takže se řiď rozumem, ne přáním dítěte. Já taky věčně prosila o pejska a bylo mi vyhověno až v šestnácti ![]()
Kup si plyšáka. Mám kočky, psa jsem měla. Zvíře není hračka!!!
Pes je narocny na cas, kocka ani tak ne, ale ja je treba nechavam i dva dny samotne, ale mam dve..
Byt tebou, asi nic, zvire neni hracka pro dite. Treba zrovna kocka se nemazli kdyz chces ty, ale ona. A to ze budes mit plnej byt chlupu a obcas neco zvire znicic, s tim se holt musi pocitat.