Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, dnes mam za sebou hrozny den.pred 3 mesicema jsem si poridila morcatko peruana jako mazlicka, dcerka z neho mela ohromnou radost. Jenze pred vic nez tyden zacal hozne pit tak 4 az 5 lahvicek. Zdrovna jsem tu mela znameho, ktery je chovatel tez morcatek mi neustale uklidnoval, že je to v poradku.Pak se to nejak urovnalo a zas pak prestal zrat a pit, jen trosku a byl hrozne unaveni, rikala jsem si jeste zda to tak bude pokracovat tri dny tak jdu k veterinari. Jenze pozde dnes jsem ho rano nasla uplne ztuhleho nedychal, nevedela jsem v tu ranu co delat jeste ze tu byla ma matka ktera me zastavila prtz ja furt jenom Edo Edo a hroznej plac, vubec jsem nemohla uverit, že vcera tu byl a dnes neni.Co me zarazi, že jsem jela s jednim zbnamim, kteremu taky dekui že mi pomohl udelat mu hrobecek zatim co on vykopaval tak ja se snim jeste loucila co jen mi furt zarazelo že byl teply ztuhly furt jsem se ptala zda je mrtvi, nejhorsi bylo jak to rict 4,5lete dcerce ktera na nom byla zavisla stejne jako ja. Jsme buleli spolu a jeste to mam v sobe. Spis jsem se chtela zeptat jak se pozna stari u morcat? Prtz ja ho dostala uz dospeleho chovatelka mi tvrdila tak 8 az 12 mesicu že mu je, taky by me zajimalo co kde jsem udelala chybu, co si vycitam že jsem nesla hned k veterinari jeste tu treba mohl byt broucek malej
.
Já tu četla diskuzi, že může morče i „omdlít“
https://www.emimino.cz/…mdlit-81389/
bylo fakt mrtvé? Když bylo teplé
Jinak ve stáří morčat se nevyznám, takže to nevím..
Dobrý den,
doporučuji stránku www.kralici.cz/morcata - jsou tam chovatelé morčátek, kteří by Vám mohli poradit nejen s tím, na co morčátko zemřelo, ale i jak se případné chyby příště vyvarovat.
Mně vždycky poradili, takže mohu jedině doporučit
asi jedna z nejlepších stránek co se malých píšťalek týče ![]()
Taky doporucuji zeptat se v diskuzi na kralikach.cz/morcata, nemusís byt registrovana..a je mi to líto, já jsem mela asi 15 morcat a ted jsem na kralikach, ale moc ti neporadim, u nas se hodne umiralo na bodnuti hmyzu, nebo spatnou stravu(zeli atd.)..Dcerce bych hned koupila nové zvíratko ![]()
No, já dám radu z jiného soudku…taky jsem si nedovedla představit, že bych si pořídila zvířátko, a ono mi za pár let umřelo, jako většina zvířat, od křečka po psa, je to na 3.max. 15, výjimečně 20 let…tak jsem si pořídila suchozemskou želvu, která se dožívá okolo 50 let…nechcete to zkusit taky? ![]()
@slavuska1
to bych nechtela, nejde ochocit a moc se s tím nepomazlís..ale jinak mas pravdu, ja jsem hrozne citliva a pak to taky nakonec hrozne prozivam ![]()
Já jako malá vystřídala hodně zvířátek. Někdy hlodavci umřou na šok. M2 se jeden prostě zbláznil v nevhodné přepravce. Jednou jsem měla dva samici a samce. Samec byl mladší, starší samice ho nepustila ke žrádlu a pití a tak umřel. Pokud takhle umře domácí mazlíček. Čapnout vyhodit. Dítěti říct že utekl a co nejdříve pořídit nového. Třeba hodně podobného a tvrdit že se zase našel. Králík je asi nejvhodnější dá se vycvičit, dlouho žije a hlavně je tichý! Já si dodneška pamatuji jak ty moje morčata pořád hvízdala.
Morčátku mohlo být cokoliv. dávali jste mu jako doplněk stravy dost vitamínu C? morče si ho neumí vyrobit samo a mívají s tím dost velké problémy. jinak se dožívají minimálně 4let, ale většinou daleko víc, klidně 7. kamarádka měla 12ti leté morče. tam bude spíš problém v nemoci, pokud hodně pilo, tak bych to viděla na zdravotní problém. radím si co nejrychleji pořídit zvířátko jiné, zažene tu bolest ze ztráty mazlíčka.
No chybu jsi jednoznačně udělala v tom, že jsi nešla se zvířátkem k veterináři. Vůbec nechápu na co jsi čekala.
Tak on byl dost zvlastni ja furt myslela ze se z toho nejak dostane vitaminy jsem mu davala ovoce zeleninu taky.Byl to mamanek, ktery byl taky rozmazleny, jakmile nemel vycistenou klec prestal zrat a pit jak nebyl vykoupani totez. To uz byl tak zvykli od te pani ze kterou byl predtim. jakmile byla okurka ci jablicko okorala uz to nejedl. Takze byl dost zvlastni takovy morcata neznam, piskalo to malo spis pomalu vubec jenom si neco stale povidal pod vousy. a byl to mazel jak rikam takovy mamanek.Pred dcerou se drzim, protoze mysli na nej a jsem tam ukapne slza.Ale pro me to byl sok.Je fakt ze ja jsem na tohle vubec slaboch.
A proč jsi do toho zatahovala dceru? Mohlas rict, že utekl a potom koupit podobného ![]()
Mame maly byt tak me videla ze tu klec odnasim na chodbu. Ptala se mi, jenze ja jsem ji pak ze znamim vysvetlili, že je v nebicku a že se ted na nas uz jen diva. Vzala to dost dobre. je velmy chapava a svedomita. Takze to že by uteklo by mi ani stejne u ni neproslo. Jinak tenhle tyden si jdeme pro noveho mazlika ![]()
Ahoj taky jsme měli morčátku. Bylo s námi 6 let. Přestalo jíst a pít, ale bylo vidět že by chtělo se najíst. Vzali jsme ho na veterinu tam mu dali nějakou injekci na podporu chutí a dali nám instantní kaši pro morčata který jsme mu museli rozředit ve vodě a dávat mu to do tlamičky. Nikdo nám nebyl schopný říct co mu je. Vydrželo to takhle asi tři týdny. Takže rychle nahradit jiným zvířátkem nebo jiným morčetem. Jo a né vždycky ti na veterině řeknou co se děje.
Já měla kdysi tři morčátka a taky mi vždycky umřeli, když jsem to nejmín čekala. Jedno umřelo bez předešlých potíží během noci, bylo mu 5 let. Druhé morče se dožila jen 3 let, bylo nemocné a ani veterinář už nepomohl a to třetí se dožilo 6 let a na to se nepřišlo, co mu je, nežralo, nepilo a po týdnu uhynulo.Ted už hlodavce nemám, ale plánuju ho pořídit dcerce ke 4 narozkám v létě. Moc mě to mrzí s tvým morčátkem ![]()