Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,máme poloangorského vykastrovaného kocourka.Není to přímo pokojový kocour.Když chce být venku, tak ho pustíme nebo,když jdeme do práce a venku zrovna nemrzne je venku.Problém jsou sousedi, kteří jsou v důchodu a jsou doma.Naučili našeho kocoura chodit k nim domů. To znamená, že se činďák u nich vyspal najedl a my jsme ho třeba i 3 dny nevyděli, protože on chtěl potom na špacír. Když se nám ho povedlo nalákat domů byl nervózní, samozřejmě nechtěl jíst a chtěl ven. Manžel sousedy upozornil ať kocoura k nim domů nepouštějí, ale nebylo to nic platné. Dělají si dál,co chtějí. Já se prostě nechci se sousedama přetahovat o vlastní zvířátko,ať si pořídí svoje. Já mám našeho kocourka ráda a tohle mě strašně moc nelíbí. Dokonce jsem se včera dozvěděla od jedné paní, která k sousedům chodí, že prý oni našeho kocoura strašně zbožňují a že by si ho nejradši nechali. Že prý u nich spává na křesle.
Dopadlo to tak, že kocoura pořád zavíráme, jenom,aby nebyl u sousedů. Což není řešení.A hlavně,kocour je rád venku. Ale nehodlám se se sousedy přetahovat o vlastní zvířátko a strašně mě štve,jak si to vůbec mohli dovolit, přesto,že věděli,že kocour je náš si ho naučit pouštět domů.
No snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně.
Nevidím prostě východisko a potřebuji poradit, jak toto řešit.
Předem děkuji za odpovědi.
Mirka
A nebylo by řešení jim sehnat koťátko a dát jim ho? Nemyslím zrovna s rodokmenem, určo se dá sehnat i zadarmo, je spousta koťat pro hodné lidi. Jsou evidentně opuštění a zlobit se na ně je v tomhle případě těžké, zkrátka jim kočičák přirostl k srdci. Já bych sehnala kotě, donesla jim ho s tím, že je to teď jejich mazlíček, prostě nechceš jim dát svého kocoura, ale dáváš jim „náhradního“. Nešlo by to?
To je fakt, ať už je kocour jakkoli krásnej, kotě je furt roztomilejší.
Bohužel každý, kdo pouští kočky ven, musí počítat s tím, že se může stát, že už se nevrátí. Toto by nebyl nejsmutnější případ, kocour by stále žil spokojený, ale někde jinde. Co dělat? Starší lidi těžko přesvědčíš, že mají kocoura odmítat. Zvlášť, když si ho to už naučili a on jim u těch dveří stopro stepuje a čeká, kdy ho pustí. Pořídit jim jiné kotě asi taky nezabere, stejně jako by pro tebe nebyla útěcha jiná kočka za tohoto kocourka.
Rada? Nepouštět ven (kocour už je jistě zvyklý, takže to bude o nervy), nebo vybudovat venkovní voliéru. Popř. zabezpěčit pozemek, aby z něj kocour nemohl uniknout, ale to je mnohem složitější na vymýšlení, než voliera. Bohužel, žádná jiná možnost mě fakt nenapadá. Sousedům to sice zakazovat můžeš, ale bude ti to houby platné. Ty, jako majitel zvířete, si ho musíš zajistit tak, aby se na cizí zahradu ani nedostával. Fakt vtipné, když se jedná o kočku, viď? ![]()
Já bych jim pořídila kotě. Že jim moc děkuji, jak se o našeho starají atd a dala jim prcka. Třeba podobného tomu vašemu - v útulkách jich je. A kocoura přes zimu nepouštěla ven. Trochu ho to zbrzdí a stejně mají být mrazy.
Navíc když by bylo u sousedů kotě, tak by tam už podle mého kocour tak netíhnul, přece jen to najednou bude území cizáka ![]()
Vypadá to že kocourek je tam spokojenější než u vás.
Já bych nezakazovala.Hold je mu samotnému smutno a to že chodí jen k sousedum je vcelku fajn,horší by bylo kdyby ho chytil někdo kdo mu ublíží.
Kdyby mi sousedka řekla nepouštějte k sobě naší kočku a kočka na mě koukala přes okno tak bych taky neposlechla a pouštěla dál.
Asi to vyzní hrozně,ale co nechat rozhodnout zvíře?
Jinak nám taky takhle kocoura někdo ukradl. Dokonce mu i sundal antibleší obojek a dal mu mašličku, začali ho česat…
A už se nevrátil. No, snad mu tam je líp
Taky byl poloangorák, zrzavej.
Je to urcite neprijemne, take by se mi nelibilo, kdyby si nekdo privlastnoval naseho pejska. Pokud s nimi neni rozumna domluva, nenapada me nic, jak to resit.
Jinak ja nejsem milovnik kocek, prave z tohoto duvodu. Pokud maji moznost byt venku, musi se pocitat s tim, ze se proste nekdy ze spaciru nevrati. Tohle je jeste ten lepsi pripad, v tom horsim je nekdo zastreli, nebo se nekde otravi. U babicky jedne pani nekdo permanentne strilel kocky.
Me osobne vadi, kdyz nam cizi kocky chodi na zahradku, delaji nam tady smradlave bobky a lovi rybicky z jezirka. Ja si po svem psovi venku vzdy uklidim a po kockach na nasi zahradce si majitele neuklidi a ja trnu, kdy mi syn dloubne do nejakeho kocicince plneho parazitu a nemoci.
I kdyz kocky nemam v oblibe a dost me stve, ze si k nam chodi na zahradku na zahradku a za zabavou, chapu, ze mas sveho kocourka rada a jednani sousedu je ti neprijemne.
Ted me napadlo, jeste se s nimi pokusit domluvit, nebo jim nejake kote donest. Kdyby meli vlastni, treba by vaseho kocourka domu nebrali. Ono je to tezke, kdyz ma nekdo rad zviratka a nejake mu prijde az k domu, tak se s nim potesi.
Ahoj myšičko, no, dát jim koťátko, by bylo řešení. I když jedna otázka je, jestli by to nepochopili jako „útok“, pak nevím, co bys dělala, kdyby kotě nechtěli - zůstalo by Tobě, a za třetí: je blbé, abys Ty lítala, sháněla atd., když je to pro nějaké sousedy - Tobě jde o Tvého kocoura, ne o jejich blaho. Jinak třeba by to vyšlo, těžko říct
Otázka je, kde je líp kocourovi, a kde se cítí víc doma. Nebo mu takové stěhování z rodiny do rodiny vyhovuje? Když je kastrovaný, tak není problém nechávat jej doma. Měl by si po čase zvyknout. Je to podobné jako kdybyste se náhle museli přestěhovat do panelového bytu. Taky by kocourek musel přijmout to, že je jen doma. Je pravda, že ve svém původním prostředí se hůř odvyká něčemu, na co je zvyklý. Další možností je vystavět na zahradě kotec. Kocourek by měl možnost být venku, a nemohl by utéct. Není to žádné týrání, neboj, pokud je kotec prostorný, kočička v něm má nějaké škrabadlo (třeba kmínek stromu) a nějaký pelíšek (+ krmení a misku s vodou), pak je vše v pořádku. Samozřejmě není dobré nechávat kočku venku v kotci celodenně (zvlášť v těchto nízkých teplotách), pustit jej třeba na hodinku a pak zase domů. I některé chovy umisťují své kočky do kotců, pro kočičky je to příjemný způsob, jak pobýt venku a zároveň možnost, jak předejít ztrátě nebo nákaze kočky, která stojí třeba dvacet tisíc…
Ahoj, náš kocour taky chodí k sousedce i domů, ona ho má ráda, dokonce ho i krmí, vždy mu nese vařené kůže z kuřete a dá mu to. Mě to nevadí
Chodí i k druhým sousedům, tam mají kočku, tak má kamarádku
I tam se občas nají. Neřeš to tolik. Bud ráda za hodné sousedy,co mají zvířata rádi,lepší než nějací prudi, co by jim třeba vadil ![]()
No, a co kocour? Říkáš, že je u vás nervózní, chce pryč, u nich chrní na křesle… Není to zkrátka tak, že si vybral?
Vím, že je to strašně těžké, ale kocoura mít doma zavřeného, když je zvyklý na ven, to by bylo hnusné, plus je asi zvyklý i na sousedy.
Jak píše Stepik, když už tam bude jiná kočka, tak už tam možná nebude chtít být. Ale předem bych se sousedy domluvila, protože oni třeba nechtějí koťátko, které jim tam bude dělat loužičky, bobečky, drápat koberce a tak, třeba jim právě vyhovuje už starší zvíře, které má rádo svůj klid.
Mám doma kocoura a psa. Kocour ven nechodí, ale kdyby chodil a kdyby byl raději u svých „pěstounů“ zvažovala bych, zda si já nepořídím koťátko a kocoura sousedům nepřenechám. Asi jsem divná ![]()
Gladys píše:
No, a co kocour? Říkáš, že je u vás nervózní, chce pryč, u nich chrní na křesle… Není to zkrátka tak, že si vybral?
Vím, že je to strašně těžké, ale kocoura mít doma zavřeného, když je zvyklý na ven, to by bylo hnusné, plus je asi zvyklý i na sousedy.Jak píše Stepik, když už tam bude jiná kočka, tak už tam možná nebude chtít být. Ale předem bych se sousedy domluvila, protože oni třeba nechtějí koťátko, které jim tam bude dělat loužičky, bobečky, drápat koberce a tak, třeba jim právě vyhovuje už starší zvíře, které má rádo svůj klid.
Mám doma kocoura a psa. Kocour ven nechodí, ale kdyby chodil a kdyby byl raději u svých „pěstounů“ zvažovala bych, zda si já nepořídím koťátko a kocoura sousedům nepřenechám. Asi jsem divná
Nejsi já to mám stejně.Vždycky spíš přihlídnu na dobro zvířete než na to své.
No je fakt, že možná kotě by je štvalo, nemyslím že by dělalo bobky a loužičky, kočka se na záchůdek naučí okamžitě (aspoň náš kočičák byl vzornej), ale to drápání, hopsání, než se drobet zklidní..ale řešením by pak byla větší kočka z útulku, nějaká podobná, klidná, mírná - asi by fakt bylo na místě se ale s nimi domluvit, že se ti to nelíbí, že svého kocourka chcešmít doma a že tě napadlo tohle řešení, jestli by na to nepřistoupili…no je to složitý, já bych svého kocoura taky nedala, i když je někdy k zastřelení
![]()