Koeficient měrné jednotky

105
30.8.14 22:14

Koeficient měrné jednotky...pomoc

Dobrý den, prosím je tady někdo, kdo by mi poradil s koeficientem měrné jednotky? Pracuji v obchodě a přecházíme z klasické pokladny na počítač, děláme ke každému zboží cedulky s potřebnými informacemi o zboží, jen mi nějak uniká koeficient měrné jednotky, když zakládám novou kartu. Mám třeba víno 700ml, kolik je měrná jednotka nebo mám zboží 45g, měrná jednotka je kolik? Prosím, kdo ví, atˇ poradí, hlavně nějaký návod, jak to vypočítat…už mi z toho docela hrabe :oops: :dance: :nevim: Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
30.8.14 22:21

To se nedá vypočítat, to musí být stanoveno. Někdo prostě musí rozhodnout, že měrná jednotka je ta a ta… Zkus si představit cibuli. Dá se prodávat na kila, dá se prodávat na kusy… Pořád je to cibule. No a mladá cibulka, ze které konzumuješ nať, ta se zase prodává na svazky… Čili měrnou jednotku musí stanovit buď dodavatel zboží anebo člověk, který je k tomu u vás určený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
30.8.14 22:22

@mallenka - no počkej, to přeci nebudeš u každého zboží počítat? v počítači, v tom vašem programu zaručeně bude výpočet obsažen.
měrná jednotka u vína je 1l, stejně tak u olejů. u mouky a třeba luštěnin je to 1 kg, u sýrů atd. co se prodává po menším množství je to 100g.

ten koeficient, kterým vynásobíš cenu, aby ti z ceny za původní množství vyšla cena za měrnou jednotku by se počítal prachobyčejnou trojčlenkou, ale to je fakt absurdní abys to vypočítávala ty.

Příspěvek upraven 30.08.14 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.8.14 22:23

Nejsem prodavač, ale měrná jednotka jsou ty mililitry nebo litry, gramy (kilogramy), kusy a tak, ne? Prostě to, v čem se udává množství.
Tedy víno 700 ml (tj. 0,7 l) stojí například 50 Kč, měrná jednotka bude litr.

Na výpočet mám ráda zlomky (jsem trojčlenkový primitiv):
Napíšu si
1 litr…? Kč 0,7 litru…50 Kč

doplním to do formy zlomku, tj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.8.14 22:27

Pak obě strany vynásobím těmi 50 Kč, tj. zmizí mi ze spodní části zlomku vpravo a objeví se jako násobitel vlevo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.8.14 22:29

@Knihomyš No vzhledem k tomu, že podle pokynu ČOI musí být uváděna jednotková cena (třeba u vína cena za litr) a balení málokdy obsahuje tuto měrnou jednotku celou, tak se cena za jednotku musí přepočítávat tam nebo zpátky… Tak to aspoň chápu já. Původní dotaz nebyl asi mířený na měrnou jednotku, ale na ten koeficient. A ten by měl být na balení vyznačený… Chápu to dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.8.14 22:29

@harpyje Ony existují i blbé programy. Případně programy bez rozumného návodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.8.14 22:32

@Jura007 Jako že koeficient je množství zboží v dané měrné jednotce? Vzala jsem to dle zákaznického selského rozumu :think:

Edit: Jo, koukám, že jsem se upnula na ten dotaz „Kolik je měrná jednotka?“
V každém případě bych si to jednou vzorově spočítala v ruce a pak experimentovala s programem. Případně bych se obrátila na tvůrce programu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
30.8.14 22:35

Tak třeba na plínách je cena v ks… máslo na 100g… atd Tesco většinou na etiketách je cena v ks,100ml, 100g

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.8.14 22:37

@mallenka Nechceš sem hodit název toho programu, ve kterém to děláš? Třeba se toho nějaká prodavačka nebo vedoucí chytne, jestli je rozšířenější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.8.14 22:38
@Knihomyš píše:
@harpyje Ony existují i blbé programy. Případně programy bez rozumného návodu.

Tak pod tohle se podepíšu. Pár jsem jich už v ruce měl - třeba když na superchytrý NAVISION udělá někdo zákaznickou nadstavbu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.8.14 23:02

@Jura007 Viděla jsem účetní program, po kterém se musely přepočítávat mzdy :zed: Ale byl finančně výhodný, tak se ho pan majitel nechtěl vzdát…
Co se týká dotazu zakladatelky, tak se z popisu kloním k názoru, že mezi programátorem a koncovým uživatelem by měl tvrdě a nekompromisně stát betatester a dohlédnout na to, aby byl program uživatelsky přívětivý pro uživatele a ne jen pro programátory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová