Mám strach, že nebudu umět kojit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2858
31.5.10 22:39

Kojení

Maminky a těhulky, chtěla jsem se zeptat,zda-li se dá nějak poznat dřív než po porodu,jestli se mi udělá mléko a budu schopná kojit??? Mám děsnej strach,že nebudu kojit…moje maminka nekojila ani bratra ani mě… 8-o Tak sem se chtěla zeptat,jestli nevíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
343
31.5.10 22:48

Poznat se to podle mě nedá. Mě také strašili, že nebudu mít mlíčko. Nikdo z celého příbuzenstva nevydržel kojit déle než 1 měsíc. Takže když jsem po císaři ještě týden stále neměla mléko, už jsem zoufala. Malá už od třetího dne dostávala bebu, jinak by se uřvala hlady. Pomalu jsem se smiřovala s tím, že MM prostě nebude mít, no a co… A najednou - 8. den mléko vyrazilo a prsa se začala řádně nalévat. Musím se pochlubit, že kojit jsem vydržela do 1,5 roku, malé to děsně chutnalo, ale protože musím brát prášky, bylo nutné ji nyní odstavit. Naštěstí to ve svém věku vzala sportovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
31.5.10 22:49

Klovaso mno asi minimum našich maminek kojilo, dřív prostě nebyla taková osvěta, kojočaje, odsávačky, babský rady a podobně. Mě třeba už tak od 6 měsíce teklo z prsou kolostrum. Ale hlavně vůbec se tím nestresuj, Pokud nebudeš moct kojit svět se nezboří a miminko tě za to nebude nenávidět. Můžeš po porodu udělat všechno proto, aby is kojila(nahřívání prsou, odsávání, pití čajů, melt, černýho piva, fenyklovýho čaje atd.) Najdi si ve svém okolí laktační poradkyni na kterou by ses mohla obrátit, stojí to sice nějaký peníze, ale většinou poradí a pomůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
31.5.10 23:01

Vzhledem k tomu, ze laktace nastupuje 3 az 5 dnu po porodu, tak to nevyvesti nikdo :wink:

1)pokud je dite po porodu neodsate,ani nejak zasadne neblije, tak je jak houba nacucany plodovkou. Tudiz by ty 3 dny melo opravdu vydrzet bez jakychkoli prikrmu, jen s pidimnozstvim toho, co vyteka z prsou pred nastupem laktace.

2)prikladat, prikladat a prikladat. Od toho jsi sestinedelka, jsi v nemocnici, kde nic jineho nemusis, jen se valet s miminem v posteli a nacpat mu prso, kdykoli knikne. Na intervaly, delku kojeni, na chytre rady, ze kojeni neboli, vykasli se na ne. To byl kamen urazu u generace nasich maminke, kojilo se po 3h, presne. To byla fakt zahuba kojeni, protoze se umele vytvarela regulovana poptavka, ktera nepokryvala nabidku. Cim vic se dokrmilo, tim mene se kojilo, az mliko vyschlo

3)hodne pit, dostatecne jist, mliko se musi z neceho tvorit

4)nastup laktace se da nekdy poznat i nekolik hodin predem, ja mela dost psycho stavy, brecela, mela pocit, ze Mates umre, protoze divne dycha, divne kouka… :roll: Takze az si budes pripadat jako naprosty blazen, tak mas jistotu, ze mliko je na ceste :mrgreen:

5)je urcite procento zen, ktere kojit nemuze, z cela realnych fyzickych a hormonalnich duvodu. Zadna laktacni poradkyne to nepozna, protoze jde o veci jako nedovynute mlecne zlazy, prilis vysoka hladina hormonu, ktera brzdi ci uplne zastavuje tvorbu mleka… Takze kdyz to nejde, tak to nejde. Nastesti zijeme v dobe, kdy se da dat UM a ne mliko od kravy s krupickou, jak se to resilo jeste na zacatku minuleho stoleti.

6)kojeni zpocatku boli. je to tak, nemusi to byt nevhodnym prikladanim, plochymi bradavkami ani jinymi duvody, zkratka si bradavky musi zvyknout. Vetsinou bolest poprisati prechazi, takze jde jen o to vydrzet napr prvnich 20s

7)bonding je pro dite a matku velmi dulezity. Pokud se narodi ruzove dychajici dite, neni potreba ho odnaset. Patri k mame, po chvili samo zacne hledat. Bonding nekonci 2h na porodnim sale, mluvi se i o prvnich 12h, pri kterych by matka a dite nemeli byt rozdeleni, pokud k tomu neeistuje opravdu relevantni duvod.
Bonding neni polozeni ditete na minutu na bricho, pak odneseno na blize neurcenou dobu pryc a doneseno zpet alias vanocka. I kontakt kuze na kuzi ovlivnuje hormony, ktere spousti tvorbu mleka a chut ditete sat.

Nenech se vystresnout. Bud to pujde nebo to nepujde, jen se nenech presvedcit, pokud by to neslo, ze je to nedostatkem snahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
31.5.10 23:09

Když jsem šla rodit poprvý, mohla jsem s klidem konkurovat Dolly a i po císaři jsem se okamžitě rozkojila hned druhý den a kojila do roku. Bůh ví, jak dlouho bych kojila, kdybych hned v roce plánovaně zase neotěhotněla. Podruhý jsem šla rodit s rosolem nad pasem a kojila jsem 3měsíce s příkrmem. Takže u mě tvar a kvalita/kvantita mluvily za vše, ale byla to spíš asi náhoda. Takže Ti držím palce, at dopadneš dobře

• Citovat
  • Upravit
171
1.6.10 00:08

Hlavně se nenervuj dopředu. Kojení je přirozená věc, většinou to funguje samo a i když ne, v nemocnici ti sestry poradí, existují laktační poradkyně, knížky, kloboučky, odsávačky, apod. Poradila bych ti
1. nechat se žužlat ve dne v noci, i když to ze začátku bolí jak čert
2. nechodit na rady ke starší generaci, tehdy se kojení bralo uplně jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21991
1.6.10 08:34

Poznat se to určitě nedá… to jsou věci, které teď rozhodně neovlivníš, takže se jimi pokus netrápít předem… Problémy se mají řešit, až nastanou… a obzvlášť v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
1.6.10 08:36

Stoprocentní souhlas s Čiči :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Jo a zkus se na to dívat stylem :„Proč bych nekojila? :nevim: Příroda je chytrá, kojily miliony ženských, tak proč já ne?“
A k té rodině… moje mamka mě kojila 3 měsíce a ségru vůbec. Já kojím bez nejmenšího problému a ségra kojila obě své děti do dvou let. Takže to vůbec není směrodatné :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21991
1.6.10 08:37
Babeta píše:

1. nechat se žužlat ve dne v noci, i když to ze začátku bolí jak čert

To vůbec nemusí být pravda, mě kojení nebolelo nikdy… Záleží na citlivosti bradavek, na tom, jaký máš práh bolesti, je to strašně individuální.
Klovaso, opravdu se tím předem netrap a nijak se toho neboj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16077
1.6.10 09:25

klovaso: čičinka to popsala dokonale :palec:, já ti jen mohu napsat jediné, dřív se k tomu nepřikládala váha, a některé ženy kojili chvilku, neboť si myslely, že mají málo mléka..nebo že nemají mléko vůbec..ale pokud ti dítě přibírá a má žlutou stoličku-neřeš to.. u nás v příbuzenstvu kojili ženy max. 3 měsíce, obě babičky Max. 6 neděl.. já mám z nich nejmenší prsa a kojím už 11měsíců..( O VELIKOSTI TO TÉŽ NENÍ :-))

musíš tomu věřit a pujde to..pokud není žádna fyz. anomálie.. existuje taky pojem-laktační krize..to může nastat během šestinedělí… z ničeho nic ti poklesne tvorba mléka a přestanou se ti tak moc nalévat prsa–stačí víc přikládat a častěji kojit a zase se to rozjede-…podle mě v této fázi přestala většina žen kojit..protože si myslely, že mají málo mléka..já takou menší" laktační krizi" taky měla..ale kojila jsem dál a zase se to rozjelo..držím pěsti a věřím, že si kojení budeš užívat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
1.6.10 11:16

Pravda ,že se to nepozná. Moje mamnka mě kojila krátce asi do 4 měsíců a já kojila obě holky do 2 let a 2 měsíce. Hlavně se nestresovat. Stres je nejhorší mohla bys o mléko příjít. Měla to kamarádka a kojila krátce. Buď pohodě nevím jak Ti líp porádit. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1126
1.6.10 11:48

Ahoj, ja se toho taky bala, po cisari jsem se ale kupodivu pekne rozkojila :potlesk: , prvnich 14 dni mala pribirala, jen me to bolelo k nesneseni, opravdu des :zed: , ale mam citliva prsa i normalne, zkusila jsem na doporuceni kamaradky kloboucky, pomohlo to na bolest, ale najednou bylo mlika min, az mi doktorka rekla, ze mam zacit prikrmovat UM. No a maly jsou 4 mesice a kojim uz jen aby se nereklo, mala je spokojena a ja uz s tim asi nic neudelam. Chci rict ze to stejne neodhadnes a kdyby byl problem, je spousta moznosti jak to resit, jak uz psaly holky a kdyby to nahodou neslo, tak to taky neni konec sveta. Me to dost mrzi, uz jen jak to leze do penez a vsude musime tahat flasku, sterilizacku atd, ale zase jsou dulezitejsi veci. Drzim palce at kojis a netrap se dopredu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
1.6.10 13:27

Děvčátka,tak já Vám děkuji za rady a budu věřit,že budu kojit…proč bych neměla…kojí tisíce jiných :mrgreen: No mám to za pár,tak kdyžtak dám vědět,jak to dopadlo :-) Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
1.6.10 21:08

Hele a teď si vem, že já rodila císařem, malýho odvezli do jiný nemocnice, poprvý mi ho přiložili po 5 dnech a přesto jsem kojila. Kojila bych ještě dneska, ale milostpán už si připadá dospělý a nechce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
2.6.10 12:41
Klovasa píše:
Děvčátka,tak já Vám děkuji za rady a budu věřit,že budu kojit…proč bych neměla…kojí tisíce jiných :mrgreen: No mám to za pár,tak kdyžtak dám vědět,jak to dopadlo :-) Děkuji :kytka:

Budu Ti držet palečky, ať je porod pohodě :palec: .M :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna