Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky holky!chtela jsme se zeptat jak je to s kojenim novorozence.Mame 4dny a chtela bych si upresnit po jake dobe ma mimi kojit a kolik by toho mel tak zhruba vypit?mam vahu tak ho pred a po vazim.Nekdy vypije 30-40ml a nekdy az 70-100ml.dekuji za rady
Kojila jsem po 2 - 3 hodinách. Pod dvě bych nešla, pokud to jde, mimi pak může mít bolesti bříška.
A k tomu vážení. Pokud je mimi donošené a přibírá, tak bych ho nevážila. Jen se tím stresuješ, taky nesníš pokaždé stejnou porci, ani mimi nemá pokaždé stejný hlad. Pokud ti na jedno kojení vypije i 100 ml, tak má nejspíš dost, na 4denní mimčo je to výkon ![]()
Nazory na cetnost kojeni se ruzni. Mne dr. v porodnici rikala, ze nejdriv po 1,5hodine a nase pediatricka zas minimalne 2hodiny a kdyz by byl maly nevrly, tak mu dat cajik
Mary mi pres den basti co tri hodiny, po koupani teda uz driv, protoze jinak haleka. A pres noc ho nechavam, jak se vzbudi.
To, ze mimco vypije jendou min a jindy vic, je taky normalni. Dulezite je, aby celkove pribiralo a za den bylo dost pocuranych plinek a u takhle maleho mimi aspon 3 kakani za den ![]()
A taky si myslim, ze vazeni doma, pokud neni opravdu duvod, je zbytecny stres pro maminu..
Já jsem taky kojila po 2-3 hodinách,ale když třeba brečel bez příčiny,tak jsem mu dala napít,a uklidnil se ![]()
myslim,ze to zalezi na potrebach miminka. Urcite bych v noci nebudila kvuli kojeni, teda pokud je vse ok a mimco pribyra. Nikdy jsem doma nevazila,jen u doktota.Kdyz mimco neplaka,je spokojene,jiste mu staci to co vypije a je jedno kolik. ![]()
Kojit tehdy, když si miminko řekne, většinou to bývá tak po dvou třech hodinách.
Neustále převažovat zdravé, donošené a spokojené miminko mi nepřipadá smysluplné. A například v porodnici na Bulovce mne od toho u obou dětí výslovně odrazovali.
Ahoj, nám Mudr. řekla kojit nejdřív po 1,5h, to se stihne strávit mlíčko. Ale naše mimi stejně dřív než po dvou hodinách nechtělo. Ze začátku jsme měli žloutenku a to jsme měli budit po třech. Ta množství vypitého mlíčka jsou určitě v pohodě, za den by mělo mimi vypít asi 1/6 své váhy, jestli si to dobře pamatuju. Ale každopádně vím, že malá pila takhle po porodu kolem 40-50ml na jedno krmení a pak to rostlo k té stovce plus mínus. JO a v noci jsme napřed budili po těch 3-4, pak už byla větší (asi po 14 dnech) a budila se sama, jak potřebovala. HOdně štěstí
tak mě říkali kojit po třech hodinách (pokud možno přesně na minutu
). Kojila jsem často, malý byl nenasyta, tak jsem měla co dělat, abych ho udržela od prsa aspoň tu hoďku a půl. Kamarádka má zase holčinu, co jí papala po 4 hodinách, dřív nechtěla. Takže bych se řídila mimčem, pokud má chuť k jídlu a má dost pročůraných plínek, tak váhu schovej a važ max. jednou týdně. Já mám váhu také doma (kupovali mi jí rodiče jako dárek za narození Lukáška) a vážila jsem také jednou týdně. Těch stresů s malým miminkem jsem měla dost i bez toho bláznivého vážení ![]()
Kojila jsem vždycky tak, jak měla malá chuť. Někdy to je po třech hodinách, zezačátku to někdy bylo i po hodině. Pokud mimčo přibývá na váze, tak bych to neřešila.
holky tak moc dekuji!no ja to vazeni zkousle ajen deska abych mela urcitou predsatvu urcite nebudu vazit porad
no jen jesm chtal po kolika by se melo jako ze cca ty 3h atd.ona nekdy u toho kojeni usne a dokaze spat az 4-5h nekdy ale zase se probere po tech 2-3 a v nemocnici prave rikaly ze by to tak nejak melo byt a vypit by mela cca 40ml ale nejak to zas mega neresim verim ze si ten svuj rytmus casem udelame.