Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím. Od začátku řeším kojeni. Nejdřív jsem mela mlika dost, ale postupem se to „srovnalo“ ze jsem kojila po 1,5-2 h cca 100ml. Kojila jse casto i v noci. Miminu je ted 5 mesicu. Minuly měsíc jsem začala menstruovat. Prvni dva dny jsem musela tampon sychrovat vložkou, pac to vypadalo, ze se vykrvacim z podoby. Samozřejmě mi pokleslo mleko. Po týdnu se to srovnalo. Ted jsem v prostred cyklu. Mam pro změnu ovulační hlen já slimák 😂 a jsem zase bez mleka. Nakojim tak 60 po dvou hodinách 🤦 snazim se prikladat a stridat prsa behem kojeni, piju caje. Delam vsechny zaručeně věci nicméně jsem musela sahnout po dokrmu, pac mimino zacalo ubývat. S prikrmy mam v planu zacit za 14 dní ( dovolená mezi tim). Mate nekdo zkusenost? Vratila se vam ještě laktace alespoň na úroveň bez dokrmu pres den nebo se mam smirit s tim, ze zacnu vsude tahat flašku ![]()
@Alojska píše: Více
A to vážíš po každém kojení, že to víš tak přesně? Já kojila podle potřeby a nic jsem neřešila. Někdy pil více někdy méně ![]()
Ale predpokladam, ze ti dite přibývalo na váze. Teď vazim po každém kojení. První dítě mi totiž přestalo přibývat ve třetím mesici. Tak jsme poridili na radu mudr váhu a začali s dokrmem. Ale to jsem nemenstruovala dokud jsem kojila.
Ted jsem zacala vážit, kdyz zacal méně curat, stolice jsou husté kaše jednou týdně.. Spis mi jde o zkušenost. Jestli se to vrátí do naseho normalu a nebo prostě vysycham, abych odtekla jinudy 😅
Popravdě, já vůbec nevím, kolik jsem nakojila při kojení. To vážíš po každém kojení?
A to někdo říkal, že při menstruaci se tvoří méně mléka?
@citlivaduse Vazila jsem jednou tydne, abych vedela, ze pribral. Dodneska mam vycitky, ze jsem u prvniho nevěděla, ze trpi hlady. Ale bylo to zlate miminko, vubec si nestezevalo, jen nepribiralo. No a po pridani prikrmu to byl otesanek 😂 Takze kdyz jsem zjistila, ze si ted ubyl tak jsem z toho zase nervózní. Pri Ms jsem davala dokrm jen na noc, protože se budil ještě pred pulnoci. No a ted jsem zjila, ze ubyl tak me zajimalo jak moc nakojim - no a ono toho moc není 🤦
@Dahlia0409 par clanku jsem na tohle téma cetla. Nejsou to sice vědecké pojednani, ale uz se na tohle tema nekdo zamyslel, tak na tom nejspus neco bude…
http://www.kojeni.net/…ategory.html?…
https://www.nutriklub.cz/…struace.html
https://motherclub.cz/…-pri-kojeni/
Vím, ze se řešilo už kdysi, že může mít mléko v tu dobu jinou chuť. Ale že by ho bylo méně, o tom nevím. U nás to třeba bylo jedno a syn pil stále podle potřeby ![]()
@Dahlia0409 tak to jste měli dobré ☺️ jak rikam ja s oběma detma tohle resim. Nebo spis ted to resim. s Prvnim to bylo vyřešeno hned. Mleka neni dost bez ohledu na cyklus a tak se proste doji ještě z flasky a je klid. Ale ted jsem chtěla ještě jiskricku nadeje, ze to ustojime max s flaskou na noc..
Při ubývání bych teda nečekala s příkrmy za čtrnáct dní, ale začala hned.
Tak uvidíš. Pokud jde jinak ještě kojit, je to fajn, kdyžtak v případě potřeby dokrmíš ![]()
@Janli jedeme do ciziny a vubec nevim jak bych to tam řešila
Ono totiž během intenzivního a hlavně nočního kojení se tvoří větší množství prolaktinu, hormonu, který jednak stimuluje tvorbu mléka, ale současně inhibuje cyklus. Jednoduše: čím víc kojíš a to i v noci, tím víc mléka a současně zastavená menstruace. Jakmile jsem třeba u prostřední odbourala v jejích 2 letech noční kojení a současně už nepila tolik během dne, do měsíce přišla menstruace. Pak onemocněla, chtěla prso víc a zase se budila i v noci, trochu regrese ale dopřála jsem jí to a mléka zase bylo na nějakou dobu víc, ale cyklus už zůstal pravidelný.
Příkrmy si můžeš zavařit nebo koupíš jednodruhový a tím spíš bych se snažila, co bys tam dělala s nedokrmeným miminem. Nebo dokrmuješ UM?