Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mě dudlík dala dětská sestra už v porodnici, jinak by se mi nezahojily bradavky. Na kojení to nemělo žádný vliv. Známá teď porodila a dudlík nechce dávat a včera mi psala, že má pocit, že nedělá nic jiného než že kojí. Kdo chce kam,…
První dítě - bez dudlíku. Nechtěla ho a ani jsem ho moc nevnucovala, bylo horko, takže jsem brala kojení i na zahnání její žízně. Šestinedělí jsem snad celé prokojila, pak se intervaly prodlužovaly. Druhé a třetí dítě - dudlíky jsem dala ihned po návratu z porodnice. Nebyl čas mít dítě pořád u prsa. Všechny děti přibíraly dobře, bradavky neponičené…
Mám 18 denní holčičku a od porodnice je s dudlíkem, ale i věčně u prsa, protože když ho nechce, tak jí ho v puse neudržím, ani kdybych ho snad přilepila ![]()
Na to, jak je malá, umí krásně ručičkou namířit a dudlík poslat někam do kouta místnosti
Zato prso, to jí z pusinky nejde dostat ani po nakojení, drží se na něm jak klíšťátko. A taky mi přijde, že už ho chce kolikrát jen na to uklidnění, když se jí nedaří usnout, nebo jí trápí bříško.
Dudlík jsem dala dceři už v porodnici. Kojení nám to vůbec nenarušilo. Neměla žádný problém s přisátím. Často, když mi usnula u prsa jsem jen rychle vytáhla prso a dala ji do pusy dudlík, spinkala tak spokojeně dal.
Pokud nemá nikdo nic jiného na práci, než mít dítě jen přisáté u prsa, tak prosím.
Já tohle osobně nechápu, svoje dítě miluji nadevše, ale potřebuji čas i na domácnost, psa a taky trochu pro sebe ( tím myslím zajít si třeba v klidu na WC, aniž bych u toho musela poslouchat dětský pláč)
Já jsem pod vlivem všemožných informaci také dudlik nejdříve nedávala a v porodnici byli taky proti. Ale doma jeden den dostala mala úplně histerak a nic nepomahalo…az dudlik ji uklidnil, to bylo ve tesim týdnu. A pak sem někde četla, ze dudlik by neměl byt vůbec problém, pokud se da mrnousovi po druhem tydnu, ze už umí dobře sát a techniku kojení by to rozbořit nemělo(což můžu u nás potvrdit). No a taky tam psali, ze vzít by se mel dítěti na konci 4 měsíce, ze si k němu ještě nevytvorilo pouto
na to sem u nás zvědavá ![]()
Takže kojime plně, bez jakýkoliv problémů a dudáka dáváme ![]()
@CokeLady Muj problem byl takovy: nechtěla jsem dudlík ani jsem nechtěla mít dítě pořád na prsu (viz jedna z mých neteří). Bohužel to nevyšlo. Dítě chtělo cucat, ale já měla strašně moc mlíka, v podstatě teklo samo a stříkalo všude
I když jen malá dumlala, zalykala se mlíkem a řvala jak tur. Takže jsme ve třetím týdnu nasadily dudlík a okamžitě ho vděčně přijala. Nemám dítě na prsu, zato mám dudlíkového závisláka. Si nevybereš…Jinak laktační poradkyně radila to samé co ty píšeš v příspěvku, ale opravdu jsem otrokem být nechtěla. Dítě jsem i přikládala na začátku nahé aby si našlo samo bradavku a výsledek byl, že mě kousla (ne jednou) do prsa mimo bradavku, tak bolestivé to bylo, že jsem s tímto nahatěním přestala na dvě doby. Kojíme se úměrně, ne dřív než po dvou hodinách, prostě až když má hlad. V noci si vynucuje kojení i nasazování dudlíku, s tím zatím bojujeme.
@Nevedka Jo tak naše dítě má 4,5 měsíce a mohu konstatovat, že bez dudlíku neusne od té doby, co ho dostalo
Takže hodně stěstí přeju s odebíráním. My se ho jen tak nezbavíme… ![]()
@CokeLady píše:
@HermioJen píši, co pomohlo nám na prudění v noci s dudlíkem, myslím, že tak v těch cca 5 měsících už si ho uměl najít sám. Připínala jsem ho na overálek na kratičký držák tak, aby se nemohl otočit okolo krku a na plastovej, aby se mu líp spalo na boku nebo zádech a on ho po usnutí vyplivnul a když ho v noci chtěl, věděl kde ho nahmatat na pyžamku a strčit zase na usnutí do pusy.
Máme 4,5 měsíce, vypadá to, že tuší, že dudlík má a snaží se ho zastrčit když jí trochu povypadne. Nicméně zatím slavíme úspěch, když vezme hračku do ručky a netrefí se do oka
Tak nevím nevím, zda v pátém zvládne dudlík do pusy, ale řetízky máme dva, tak budeme zkoušet ![]()
Ahoj, mám 6tydenni miminko které je zatím bez dudliku. Kojim dost často. Chtěla bych ale začít dávat dudlík, jenže se bojím že pak nepoznám kdy na miminko opravdu hlad a kdy je to jiný problém, jak to u miminka poznáte vy? A jak často kojite když používáte dudlík?
Nase holky mely dudlik od porodnice. Ne porad samozrejme ale dudlicek jsem jim klidne dala na utiseni. A kdyz chteli mliko dudana po me plivaly
A je tu někdo, komu dudlík zkazil techniku sání? V týdnu po propuštění z porodnice jsme dudlík zkusili - malý přepitý, bolest bříška, přisátý by byl ale pořád. Nejdřív nechtěl, pak ano ale tím začal málo otvírat pusinku na kojení, tak jsme zase dudlík zabavili a nevím, kdy a jestli ho vůbec vrátím.. ovšem po nakojení se často vzbudí (mimo noc) když ho od prsu odložím do postýlky. Vedle prsu se mnou v posteli spínkrásně ![]()
A teď babo raď, občas mu poskytnu svůj malíček na žužlání, ale jen v nouzi nejvyšší, dudlíku se bojím..
(První syn neměl problém, měl dudlika i krásně sál z prsu)
@saphire proto doporucuje dudlik dat az po 6nedeli..to uz je dite nauceny spravne sat. ja do ty doby taky davala malicek,fakt casto.
Prvnímu synovi jsem dala dudlik až ve 3 týdnech a doteď se za to kluci do hlavy, tolik zbytečných nervů. Mladší ho dostal už v porodnici a kupodivu na mě nikdo blbě nekoukal. V jednu dobu taky začal nějak zvláštně chytat prso, tak jsem mu tam tu pusu prostě naaranzovala a bylo to. Za pár dní ho to přešlo, nebo se to znovu naučil, nevím. Každopádně odebrání dudliku mě ani nenapadlo. Muzes mu zkusit prstem dat bradu dolů, tím tu pusu otevře víc. A prso mu dát do pusy dřív, než ji stihne zase zavřít.
@saphire ano, dudlík jsem odebrala a vrátila až ve dvou měsících. Od té doby vše ok, synovi je půl roku. U dcery jsem dudlík dala po šestinedělí a ta ho nechtěla.
Také jsem dávala malíček a často jsem kojila.
Malý na UM měl dudlíka už v porodnici, dcera teď je plně kojená a doslova by se pozvracela, kdybych jí ho zkusila dát a přitom když dostane odstříkané z lahve tak to si dá. Je to kus od kusu:-) Syn spal v postýlce i přes den, malá spí přes den na mě, už jsem si zvykla, ale zase v noci krásně spí v postýlce, kdežto u kluka jsem pořád vstávala dávat dudlík když ho ztratil.