Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj!
Potřebovala bych poradit, jak je to s dudlíkem pokud se miminko kojí. Mám 14 denní dceru a zatím se snažím dudlík nedávat, ale třeba na vycházce v kočárku když nejde pochovat nebo jinak utešit to bejvá krušný, když začne plakat. Ale mám strach, že když jí ho dám, nebude potom správně sát při kojení.
Jaký máte zkušenosti vy?
K.
Ahoj,já dávala dudlík už v porodnici a malej tahal pořad stejně hezky .Myslím si že mimi časem pochopí z čeho teče a co je jen pro podumlání. Katka
Ahoj,
mám 6 týdenního chlapečka a bez dudlíka si to nedovedu představit. Jinak neusne. Často používá bradavku jako dudlík k uspání, po krátké době mě začali bradavky bolet a paní doktorka už v porodnici mi řekla, že je to tím. V porodnici měla všechna miminka dudlík. Taky jsem se bála, že nebude sát správně, ale zatím je to dobrý. Má tvarovaný dudlík.
Takže dudlík máme od narození a zatím žádné problémy nemáme.
Snad jsem ti poradila a přeju ti hodně štěstí
Jarča
Ahojky,
mám 3 měsíčního chlapečka a taky si to bez dudlika edovedu představit. Používáme ho při usínání a běda když Matějovi vypadne dřív než upadne do tvrdého spánku. Máme ho asi od 14 dní a papkání a technika sání je stále OK. Ono to s tím dudlíkem nebude tak děsný, jak se nyní moderně traduje
Mně pediatrička řekla, že pokud ho chce, tak si s tím nemám dělat hlavu.
Martina
Ahojky,
v porodnici byl dudlík zakázaný. Když jsme přijeli domů dali jsme dudlík (silikonový, tvarovaný). Bez něho malá neusnula. Má ho dodnes.
Na druhou stranu jsem mluvila se známou která dodnes lituje, že synovi dudlík nedala, protože mu chybí něco na zklidnění.
Další problém může být když si dítko dělá dudlík z maminky. člověk pak v podstatě celodenně kojí což není dobré ani pro mimi.
Laktační liga by mě asi za můj názor ukamenovala ![]()
Taky si myslím, že pokud je dítko bez dudlíku může si začít sát paleček nebo pěstičky. Tady bývá problém s odnaučením.
Kojila jsem necelých 10 měsíců. Pak se dcera po horečkách (40,1) sama ze dne na den odstavila).
Ahojky AJKA+Lenička 16,5 měs + Krtčátko 7 tt
[ Tento příspěvek byl upraven uživatelem: ajka dne 05-01-2004 21:19 ]
Ahojky všem,
absolvovala jsem předporodní kurz, pořád se tam říkalo,že dudlík je nevyhovující.
Když jsme přišli z porodnice dcera byla o.k. občas,když nešla utišit tak jsem zkoušela dudlík/teda spíš manžel/, který to nemoh vydržet,dcera ovšem dudlík naprosto odmítala.
Změna nastala v 8 týdnu najednou si začala usilovně sát pěstičky a nešla utišit dali jsme dudlík a od té doby je klid.
Na dudlíku není závislá usíná bez něj a někdy ho odmítá i 2 dny, většinou ji stačí paleček,když chodíme na procházku a malá má rukavice tak dudlík bereme sebou,dokáže potom v kočárku divy.
Ještě chci dodat,že naprosto bezproblémově plně kojím, dcera má 4,5 měsíce.
Pa zurecek
Ahoj,myslím že se vůbec nemusíš dudlíku bát.Mám 8.měsíčního syna a bez problémů kojím,nebyla jsem zastánce dudlíků,ale radši než palečky a taky,když plakal,tak ho dudlík uklidnil.Už dlouho dudlík nepoužívám,ale je neustále v pohotovosti.Můj syn ho prostě z ničeho nic přestal dudat,pokaždé ho vyplivne a nechce ho ani na spaní.Takže klidně dudlík používej,myslím že ty řeči o tom,že se tím kazí kojení nebudou tak horké.Ahoj Zizi
Taky bych se dudliku nebránila, vždyť na to ty dudliky vymysleli. Protože miminka umějí sát už od narození, tak když není dudlik cucají si ručičky. Má kamarádka též své dcerce dudlik nedala, a když ji bylo tak 5 měsíců začala si žužlat ručičky, jenže kolikrát až do krve. Já jsem své holčička dudlik dala už v porodnici, sice už nekojím, ale nemyslím si že kvuli dudlíku. Naopak, pokud má dítě hlad, tak sát bude z čehokoliv. K.
Ahoj všem,
nás taky strašili v kursu nevhodností dudlíku, stejně tak všechny příručky o kojení dudlíky zavrhují. Z vlastní zkušenosti ale můžu říct, že dudlík jsme dali poprvé někdy ve čtrnácti dnech a jsem za to docela ráda. Nepotřebujeme ho moc často, ale je to určitě lepší. Třeba ven do kočárku, když je teď taková zima, mi připadá dudlání celkem praktický (studený vzduch se nedostane do pusinky), taky je to fajn, když se malá potřebuje trochu zklidnit a usnout. Máme kaučukové anatomické dudlíky od Nuku a na techniku kojení to absolutně nemá vliv. Akorát když byla naše holčička hodně malinká a spala třeba tři hodiny s dudlíkem v puse, stalo se mi párkrát, že jsem jí musela vytáhnout prso z pusy, přesvědčit ji, že má ty prsa jen dvě a opravna na to není a přimět ji pořádně otevřít pusinku - ale to byly opravdu snad tři čtyři epizodky… Až si mimčo osvojí techniku kojení, asi se to dudlíkem nezkazí. Moje kamarádka dudlík nedávala a sama mi říkala, že toho docela lituje. Zatím jsem neslyšela o nikom, kdo by kvůli používání dudlíku mimi odstavil. Ahoj Blanka
Ahoj,
mam trimesicniho chlapecka a co bych za to dala, kdyby si vzal dudlik..Obcas si ho vezme a usne, ale jinak to nema cenu. Pokud miminko dobre saje)nebo se spise prisaje bez problemu), rozhodne neni problem dudlik..
Urcite se hodi prave na vychazky (lepsi, nez kdyby plakalo v takove zime!!)
Zuzana
Ahoj,
dudlík jsme začali používat už v porodnice, malá měla bolení bříška a jinak ji nešlo uklidnit. Používáme tvarovaný, silikonový. Taky si nejsem vědoma, že by to mělo vliv na techniku kojení. Malé je 10 měsíců a stále kojím.
Jana
Ahojky!
Taky jsem jednoznačně pro dudlík. Mám 13-ti měsíčního chlapečka, kterého kojím doposud. Dudlík mu dávám od příchodu z porodnice a nemělo to na kojení vůbec žádný vliv (dokonce jsem mu ve třech týdnech dávala odstříkané mléko lahvičkou a pak jsem se vrátila po zahojení bradavek bez problémů ke kojení-dle Laktační ligy hned několik chyb najednou,že jo?!). Můj synovec dudlíka neměl a živě si pamatuji, jak byl každý večer přes hodinu přisátý na prso mé sestry, a to až do dvou let. Dokonce někteří dětští psychologové doporučují dávat kojencům do 3-4 měsíců dudlíka k utišení, protože takto malé děti mají pouhým kojením neuspokojený pocit sání.Bavila jsem se o tom též s kamarádkou, pediatričkou a ta dudlíka taky spíše doporučuje.
Kateřina
Ahoj holky,
jsem ráda za tuhle diskuzi.
Já mám skoro čtyřtýdeního chlapečka a můj problém je, že vlastně nevím kdy a za jakých okolností se dudlík zkusí podat.
Jak mám poznat, že malý potřebuje nebo by chtěl dudlík. Zatím mám pocit, že ho nepotřebuje. Ale někdy jsou chvilky, kdy nespí klidně, dost si tak pohekává a háže sebou. Téměř vůbec nepláče.
Díky za rady
Míša a Martínek
Ahoj Míšo,
měla jsem podobný problém, v porodnici nám dudlíka důrazně vymlouvali, ale maminka a starší sestra tvrdili, že pokud ho che, je menší zlo, než neklidné miminko, případně ožužlávající samo sebe:-) Zkusila jsem to poprvé v šesti týdnech, ale vyplivnul ho, tak jsem počkala, a asi ve dvou měsících jsem při jednom neutišitelném pláči opět zkusila „šidítko“ (hezkej výraz, fakt:-), a Tadýsek se jako zázrakem uklidnil, dvakrát si podudal a spinkal jak zabitej.
Takže když budeš mít pocit, že nic nefunguje, zkus to… Dodnes dudlíka máme jen na usínání, jakmile spí tvrdě, tak ho vyplivne, a kojíme taky pořád bez problémů! Takže hodně stěstí při šidění)
Šárka + Tadeášek 8 a půl měsíce
Ahoj, asi se připojím k většině. Z mé zkušenosti je dudlík taky nenahraditelný a vůbec nijak nenarušil kojení ani sání… Už v porodnici jsem ho malému dala (některým se to tam strašně nelíbilo, ale co, je to moje dítě, ne?
), zdůrazňuji, že u něho jsem hned ze začátku neměla problém s tím, že saje. Byl a je pořád velký savec ![]()
Když byl dlouho kojený, u prsu mi usl, nechala jsem ho odříhnout, přenesla do postýlky, ale potom nechtěl spát. Řval, vrtěl se a strkal si ruku a palečky do pusiny, které se mu nedařily cucat, tak se vztekal. Vytáhla jsem dudlík, který jsem měla přibalený. Krásně ho začal dudlat, hned se uklidnil a za pár chvil usl.. Dudlík po chvíli vypadl a spal dál. Nechtěla jsem v noci rušit ostatní maminy mým uřvaným synem, takže jsem šáhla po dudlíku a byl klid. Sestřičkám se to nelíbilo a když jsem jim řekla, že nevím jak ho jinak uklidnit, aby nerušil ostatní ve spánku, tak mi odpověděla, že nemůžu brát ohledy na ostatní a že mimina nereaguje na křik druhého mimča. Jenže můj reagovala a to dost, ať si říkala co chtěla. Prostě krásně spal, jiné mimčo začalo řvát a můj se vždy probudil.
Stále dudlík používám po kojení na uspání a pohoda. Někdy se mi stane, že usne i bez dudlíku, ale to musí být vážně dost unavený. Jo a když má hlad, tak dudlík stejně vyplivne a řve, takže vím, že si chce ještě cucnout.
Takže pokud nemá mimčo problém se sáním, za mě dudlík určitě ano ![]()