Kojení, ach to kojení :(

Anonymní
7.11.11 11:00

kojení, ach to kojení :(

Ahoj, řešim problém, nevim si vubec rady. Od čtvrtku malá odmítá kojení z prsou - přiložím, chvilku saje, vyplivne, přiložim znovu, udělá to samý, po několikáté co se to opakuje se rozkřičí hlady - doposud jsem kojila v pohodě, malé je měsíc. Odsávala jsem tedy a dávala ji pít z lahve - aby aspon měla moje mléko, ale v poslední době mi přijde, že mám čím dál méně MM. Kdysi jsem z jednoho prsa odstříkla i 120 ml, tedka tak 50, ale to malé nestačí. O víkendu jsem odstříkavala jen po 20 ml,malá celý den plakala hlady, večer už měla v plínce zelenohnědou stolici, tak se jelo pro UM. To teda dáváme na dokrm, protože mlíčka už mám vého více, ale stejně jí to nestačí.:-((
Máte někdo podobnou starost? Jk ji řešit, je to jak začarovanej kruh.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
7.11.11 11:07

Ahoj, myslím, že kojení je mnohem lepší než odstříkávání. Mě teda odstříkávat moc nejde, asi bych si tak taky snížila mlíčko :mrgreen: zkus kojící čaje, mužeš zkusit homeopatika, hodně pij. Před odstříkáváním, nebo pokusem kojit nahřej prsa - fén, sprcha a promasíruj je. Hodně odstříkávej nebo přikládej v noci - to se nejvíc mlíčko tvoří. Třeba po dvou hodinách. Ve dne se snaž taky maximálně po dvou hodinách odstříkávat. Zkus odstříkávat u malý- koukat se na ní, ta psychika hodně udělá :palec: No mlíčko na případ nouze doma máte, což je hlavní. Bylo by fajn, kdyby se malá přisávala k prsu- malej se mi taky odvracel, nebím čím to. Buď málo teče, nebo i hodně, nebo za to muže třeba poloha, parfém.. je toho hodně :nevim: Aspoň máš přehled, kolik toho vypije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
7.11.11 11:13

.

Příspěvek upraven 21.03.21 v 17:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
7.11.11 11:17

Určitě bych se spojila s laktační poradkyní, ty s tím mají nejvíce zkušeností. Klidně zavolat na linku kojení, rozhodně bych nedávala hnedka umělé mléko, protože tím se pak zase právě snižuje tvorba vlastního mléka, tady platí zákon poptávky nabídky, tzn. čím víc malá pije, tím víc se tvoří.
Jinak moje holka mi taky odmítala pít z prsu, protože to je velká namáha, v porodnici jí totiž za mými zády dávali dokrm z lahve, ačkoliv jsem ještě nebyla rozkojená…takže pak jsme museli odbourávat lahvičku..je to menší práce, tak co by se snažila tahat…takže bacha na to. Některé děti na to citlivé nejsou a je jim jedno, jestli prso, nebo lahev, ale pro některé může být jednou podaná láhev fatální chyba a konec kojení.
Bezva pomůcka při odmítání z prsu je suplementor od firmy Medela. Ještě ho tady mám, takže kdybys ho chtěla, můžu poslat. Ještě je v záruce, novej stál asi 750, já ti ho můžu za 300 poslat. Použila jsem ho asi 2× a už to pak šlo samo. To si dáš takovou bandasku s mlíčkem na krk a z té jde hadička, kterou si přilepíš k bradavce a miminko když cucá bradavku, tak mu tam jde mlíčko z bandasky, jenže to ono neví, myslí si, že to teče z prsu, takže začne nasávat a nasávat a pak už chce jenom prso :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
7.11.11 11:17

Ahojky, dcerka může být v růstovém spurtu. kdy roste do délky. Docela mi ho to připomíná, jak popisuješ. Ona by pít chtěla, má hlad, ale tělíčko ji bolí a je nervozní, tak jí to nejde a dřív se rozbrečí. Jak dlouho tahle situace trvá?

To odstříkávání: nezáleží, kolik odstříkáváš. Mlíčko se tvoří při kojení a odsávačka nebo odsávání bez miminka nemusí být dobrý spouštěč. A tak prostě neodsaješ třeba nic, ale mlíčko pro miminko tam je. Asi bych se poradila přímo s laktační poradkyní, abys zbytečně nemusela sahat po UM. A řešilo se to včas. Jinak důležité je, kolik malá počůrá plínek. V jednorázových to není až tak znatelné- počítají se počůrané, ne pročůrané totál ;). Tak to zkus sledovat, pokud má 6-8, je to v pořádku.

Jukni třeba i tady do témat kojící poradny, jsou tam moc šikovné duly/laktační poradkyně ;).

Jo a ještě s těma pomůckama… Některé laktační poradkyně i tyto výrobky půjčují za směšné ceny, což se vyplatí, když je potřeba třeba jen 4 dny používat:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.11 11:28
Lakynka píše:
Ahojky, dcerka může být v růstovém spurtu. kdy roste do délky. Docela mi ho to připomíná, jak popisuješ. Ona by pít chtěla, má hlad, ale tělíčko ji bolí a je nervozní, tak jí to nejde a dřív se rozbrečí. Jak dlouho tahle situace trvá?

To odstříkávání: nezáleží, kolik odstříkáváš. Mlíčko se tvoří při kojení a odsávačka nebo odsávání bez miminka nemusí být dobrý spouštěč. A tak prostě neodsaješ třeba nic, ale mlíčko pro miminko tam je. Asi bych se poradila přímo s laktační poradkyní, abys zbytečně nemusela sahat po UM. A řešilo se to včas. Jinak důležité je, kolik malá počůrá plínek. V jednorázových to není až tak znatelné- počítají se počůrané, ne pročůrané totál ;). Tak to zkus sledovat, pokud má 6-8, je to v pořádku.

Jukni třeba i tady do témat kojící poradny, jsou tam moc šikovné duly/laktační poradkyně ;).

Jo a ještě s těma pomůckama… Některé laktační poradkyně i tyto výrobky půjčují za směšné ceny, což se vyplatí, když je potřeba třeba jen 4 dny používat:).

Situace trvá chvilku. Pár dní. Snažím se jí přikládat, ale jelikož mi o víkendu jednu bradavku prokousla, a prso bylo na dva dny mimo provoz, tak jsem ji přikládala jen k jednomu a prostě ji to nestačilo. Mohl by to být spurt, ale zase to by se budila čstěji, a ona prospí i 4 hodky a více bez jídla. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
17050
7.11.11 11:31

To nevadí, že se prospí. Však spinkat taky musí:). Jestli ti to chování připomíná puberťáka- chce, nechce, chce, nechce, tak to bude nejspíš ten spurtík a brzy přejde. Máš možnost odpočívat? Zachumlat se nahá s prckem, který je jen v plence… To by taky mohlo pomoci. Každopádně fakt sleduj ty pleny, to je nejdůležitější ukazatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.11 11:36
Lakynka píše:
To nevadí, že se prospí. Však spinkat taky musí:). Jestli ti to chování připomíná puberťáka- chce, nechce, chce, nechce, tak to bude nejspíš ten spurtík a brzy přejde. Máš možnost odpočívat? Zachumlat se nahá s prckem, který je jen v plence… To by taky mohlo pomoci. Každopádně fakt sleduj ty pleny, to je nejdůležitější ukazatel.
  • Citovat
  • Upravit
45
7.11.11 11:37

pozor, my taky měly odmítání jednoho prsu, protože z jednoho to teče většinou líp a z druhé hůře…takže bacha…a na zničená prsa doporučuji hojivé náplasti od Chicca (prodávaj třeba v Chiccu v OC Nový SMíchov). Sice stojí asi šest stovek, ale krásně se to hojí, za dva dny bude bradavka úplně v pořádku. A samozřejmě k rozkousané bradavce je taky potřeba přikládat, protože jinak se přestane tvořit mléko v prsu a taky může dojít k zánětu, jak se z něj najednou nekojí… Dobré je používat Bepanthen a po každém kojení si potřít bradavky mlékem a nechat volně uschnout, tzn. odkrýt si kojící podprdu.
Pomůcky se taky půjčujou, já jsem si tehdy chtěla půjčit, váhu, odsávačku, ale zrovna to bylo vše rozpůjčované, takže nakonec pomohly kámošky. A suplementor jsem nemohla vůbec nikde sehnat…v půjčovně už vůbec ne…to je takové dost specifické zboží, objednala jsem si ho přímo od Medely…ani v lékarně ho neměli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.11 11:37

6 - 8 plenek pročůrá určitě. :)

• Citovat
  • Upravit
17050
7.11.11 11:49
Anonymní píše:
6 - 8 plenek pročůrá určitě. :)

Tak to je supeer :palec: . Tak to jste holky šikovný, vidíš, zvládáte to dobře. Tak za pár dní by to mělo být lepší. On prolaktin taky je takový zpomalený a než mu dojde, že miminko potřebuje víc pít, tak to trvá:).
Držím palce a Um bych si nechala schované ;). A pokud bys přeci jen chtěla dát, tak nějak jinak, než lahvičkou, když je to taková šikulka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
7.11.11 12:10

opravdu to může být spurt, sice se nějak říká, že je to v nějaké konkrétní periody..ale u nás to bylo mimo tyhle periody, spurt měla už ve třetím týdnu, potřebovala všechno dohnat, pak někdy kolem dvou měsíců a pak ve čtyřech…to jsem jí dávala z obou prsů celý den a stejně řvala, že má málo…a já měla prsa před kojením už úplně nateklá a znovu mi vytékalo mléko, což jsem měla jen během šestinedělí…takže hlavní je nepodléhat depresi, že máš málo mléka a začít dávat umělé…hlavní je si věřit, sama v sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
7.11.11 12:15

mě se něco podobného stalo min. týden. Já teda odsávám pořád, kojím jenom 1-2× denně. Vždy jsem odsála tak 100 z jednoho prsu a najednou ten min. týden jen 50, což potom už bylo málo. Řešila jsem to tak, že jsem odsávala co hodinu-až dvě + pila honě koj.čaje. A dneska už odsaju zase těch 100-150 z jednoho prsu (po delší pauze samozřejmě), takže moje rada je odsávat a odsávat nebo v tvém případě kojit a kojit co to jde…tak se mlíčko zase vytvoří. (+ kojící čaje a další rady pro zvýšení laktace)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
7.11.11 12:48

a ještě mohu doporučit skvělé stránky s radami kolem kojení - www.kojeni.net, je tam šikovná laktační poradkyně Jiřina Mrázková, sama má děti, takže opravdu ví, o čem mluví, má tam i fotografie různých poloh při kojení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.11 13:38
PetraVi píše:
a ještě mohu doporučit skvělé stránky s radami kolem kojení - www.kojeni.net, je tam šikovná laktační poradkyně Jiřina Mrázková, sama má děti, takže opravdu ví, o čem mluví, má tam i fotografie různých poloh při kojení…

Děkuji za stránky, mrknu a podrobně pročtu :) :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová