Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, tak malinkému bude zachvíli 6 ěmsíců a stále plně kojím a mám nadbytek mlíčka, prostě pokud nekojím každé 3 hodiny, tak se mi začnou nalívat prsa:-(a to nepiju žádné čajíky ani nic na podporu laktace. od půl roku chceme začít příkrmy, ale neumím si představit, že by měl malý vynechat mlíčko, to mi prsa asi vybouchnou:-( prosím poraďte co dělat, děkuji moc:-)
Neboj, ono se to upraví naprosto samo, jak budeš pozvolna přidávat příkrmy a mín kojit, tak ti ubude mlíka… kojit budeš pak v pohodě dál ![]()
Ahoj,
taky jsem to tak měla a při prvním vynechání jsem měla prsa strašně nalitá a tvrdá, ale pak už se nikdy tak nenalily a postupně to ubývalo a ubývalo - čím víc jsem dávala příkrmy. Nakonec se malý v devíti měsících odstavil přes den sám - dělal vylomeniny a nechtěl pít, zato v noci by sosal každou hodinu - no ale to jsem nechtěla zase já, takže jsme to nakonec ukončili. Uvidíš, že se to sama nastaví - příroda je chytrá. ![]()
Zaváděj příkrmy pomalu… Tak cca co měsíc, to ubrat jedno kojení… Prvních pár dnů prsa budou vyrábět jako vždycky, ale pak jim to docvakne a zlepší se to
Když tak můžeš odstříkat, ale jen maličko, do úlevy.
Když jsem začla s prvním příkrmem tak jsem měla prsa taky pěkně nalitá, ale trvalo to asi jen 2-3dny a pak se to upravilo. S dalšími příkrmy to bylo stejné.
@Did pod to se podepisuji úplně stejně v 9m konec i když mlíko jsem ještě měla ale na uspávání o půlnoci jsem neměla nervy ![]()
No u někoho je to normální - malý je skoro 14 měsíců, rostou jí stoličky, takže nechce nic kousat, jen se kojí a já to na prsou cítím.. A to už se prý někomu pak nenálevají - mě teda jo
Já si takhle uhnala zánět až v 9tém měsíci věku malý.. Musíš zavádět pomalu a opatrně, kdyžtak malinko odstříkat..
@gabriela82 muzu se prosim zeptat, jak rychle jsi nasadila prikrm, ze jsi mela zanet v 9m male? Ja mam z toho prave panickou hruzu, v sestinedeli jsem si tyden polezela s horeckama a zanet mi preskakoval z jednoho prsa na druhe. Ted pomalinku zaciname prikrmovat a zatim vzdycky dokojim, ale neumam vubec pocit, ze se to mliko nejak prizpusobuje ![]()
@petulatko dobrá otázka - snažila jsem se dodržovat rady z www.kojeni.net a začala jsem lehce před 6tým měsícem, jen tak na zkoušku.. Malá se moc netvářila, ale jedla tak půlku malý skleničky, ale s odporem, pak jí začly růst horní zuby a přestala jíst úplně a už jí to vlastně zůstalo.. Pak začala jíst ovoce a kaše ale masozeleninu a skleničky už nikdy.. Na radu doktorky jsem jí nenutila a rozjedla se až v roce, když začala jíst s náma naše jídlo.. A ten zánět - ani nevím, nemám pocit, že by ten den nějak víc jedla, prostě začalo bolet, ani boule nebyla, jen zarudlina a zimnice.. Tak těžko říct.. Ono kdyby každý den snědla pravidelně přesnídávku a kaši, tak by se to nestalo, ale ona pár dní jedla, pak pár dní vynechala a pak zase zničehonic jedla… Takže prsa neměly šanci se přizpůsobit, to je vlastně doteď, ať dělám co dělám nedokážu jí udělat přes den režim - ať v jídle, tak ve spánku, některé děti jsou prostě nerežimní.. Doteď je schopná spát jen po obědě a druhý den klidně třikrát za den.. A akční je pořád stejně..
@sabinka23 Pokud budeš mít prsa nalitá tak, že to nepůjde vydržet, tak odstříkej, ale jenom do úlevy. Postupně by se mléka mělo tvořit míň
@gabriela82 diky,no takze ja do ni proste budu cpat kazdy den celou sklenicku a basta
Taky nemame nejaky megarezim, ale plus minus hodka se drzi, tak snad…
Můj taky pil do 6měsíců furt, přes den co1,5-3h, v noci co 2-3h…s prvním zavedením příkrmu jsme trochu bojovali, nebyl v jídle moc režim, ale dalo se to. Ještě jsem nějakou dobu po obědě kojila, ale pak se mi párkrát poblinkal protože se přežral, takže jsem jedno kojení vynechala, resp. posunula až jakoby na svačinu..první týden prsa už už čekaly kdy bude malý baštit, ale postupně se laktace upravila. Další příkrm jsem dala po měsíci, svačinu dopoledne, to prsům taky chvíli trvalo než si zvykly že se kojí ráno a pak až odpoledne, ale taky se to po pár dnech srovnalo. Další příkrm byl zas po měsíci, večeře, a to bylo v pohodě, protože stejně po večeři asi po 1-1,5h kojím na spaní. Než se laktace srovná zas, tak to chvíli trvá, obvykle jsme poznala ze kterého prsa mám kojit, protože bylo nalitější. Teď jsme 2měsíce na třech příkrmech a se čtvrtým ještě čekám, prootže potřebuju aby se malej rozpil z hrnku, jinak by měl málo tekutin.
Normálně budeš kojit s příkrmy, klidně chvíli po jídle můžeš dokojit, a prsa si zvyknou, že je potřeba mlíčka méně. Pokud by se ti hodně nalívaly a bolelo to, tak odstříkej, ale ne moc. Časem se to srovná. Vždycky pár dní po nahrazení kojení příkrmem to asi budeš cítit, ale srovná se to. Vím že když jsem staršího kojila kolem 1roku už jen ráno a večer, tak prsa už byly úplně měkké, vůbec se nenalívaly. A když jsem pak zrušila další kojení a kojila jsem jen jednou denně, tak jsem to poznala tak dva dny a zas se prsa srovnaly a nenalívaly. Takže ani žádný zánět nebyl, nic, postupné a pomalinké odstavování je šetrné.
Režim máme tak od 6-7měsíce, nějak se to ustálilo samo. Vstáváme jak kdy, obvykle mezi 6.30 a 7.30 a to kojím. Pak po 9h má svačinu, pak jde spát. Mezi 12.30-13.30 má oběd (záleží jak dlouho spí), mezi 15-16h kojím, 18h večeře, 19h kojení a jde spát. Odpoledne po kojení taky někdy spí chvilku.