Stydím se, že nekojím

Anonymní
22.12.12 16:42

Stydím se, že nekojím

Mám 10 denní miminko a už od porodnice jsme s kojením bojovali. Malej byl první 2 dny krmenej umělou výživou, protože byl v inkubátoru, potom mi jej nosili na kojení. Mám ale vpáčené bradavky, takže jsme zkoušeli kojit přes klobouček. Aby ho v porodnici „navnadili“, pomáhali mu glukózou, aby se přicucl.. Od propuštění z porodnice jsme první den bojovali, až jsem odpoledne musela pro odsávačku a odsávala jsem, aby měl malej aspoň moje mlíčko.. Na kloubouček se nechytne a na moji bradavku už vůbec.. Jenže po dvou dnech odstříkávání pomalu ale jistě začalo mlíčko docházet, takže mi v lékárně doporučili Nutrilon..
Cítím se hrozně, že mu ho musím dávat. Vždycky si řeknu, jestli jsem si to jen nevsugerovala, že mlíko nemám. Tak malýho přiložím ke kloboučku (řev), zkouším i bez kloboučku (řev). A vždycky když to takto dopadne, tak si říkám, že jsem úplně neschopná a mám akorát depresi, že ho nemůžu ani normálně nakojit. Stydím se, že mi to nejde, takže jsem o tom nikomu neřekla. Ví to jen muž, který se mě snaží povzbudit. Když se u nás babi dozvěděla, že odstříkávám, tak mě skritizovala, jak jsem neschopná. A to kdyby věděli, že dávám UM…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22654
22.12.12 16:50

Ahoj,

tak az prvé, máš destidenní miminko, laktace se ti teprve rozjíždí, ještě se můžeš krásně rozkojit. Chtělo by to zavolat laktační poradkyni, a by ti pomohla naučit polohu při kojení, jak malého přisát. Některé jsou i na pojišťovnu.

Pak doporučuji skvělé stránky www.kojeni.net, jsou tam i ukázky poloh, všechny rady při všech problémech při kojení, fakt mi to pokaždý dost pomohlo.

Obecně:

1. přikládat miminko teď na začátku co nejčastěji, pokud se ti to nepodaří odsávat ve dne po 2h, v noci po 3H.
2. co nejdřív zavolat lakt. poradkyni, aby pomohla mimču se přisát
3. nahřívat prsa před kojením, střídat prsa při kojení
4. hodně pít, min. 3l denně, vodu, taky pomáhá melta, koj. čaj.
5. pokud je málo mléka po každém kojení ještě odsávat, tím se nastimuluje tvorba úplně nejvíc (nejlépe elektrickou odsávačkou)

Držím palce a pokud by se náhodou nepomohlo, svět se nezboří, jsi dobrá matka i tak, co si myslí okolí a babičky neřeš. Ony u toho nebyly, každé dítko je jiné, ty víš jak to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
22.12.12 16:50

Ahojik, myslím si, že se nemáš opravdu za co stydět, bohužel se stává, že matky mají problémy s kojením a dávají svému drobečkovi UM.
Sama jsem měla problémy s kojením, trápilo mě to, ale snažila jsem se na tom najít i pár pozitiv a srovnala jsem se s tím.
A to co povídají druzí o tom jak si neschopná, na to zapomeň. Ty jsi matka svého dítěte a víš co je pro tebe a pro malého to nejlepší a nikdo nemá právo tě kritizovat za něco, co bohužel nemůžeš ovlivnit.

Příspěvek upraven 22.12.12 v 16:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32910
22.12.12 16:51

A laktační poradkyně tě viděla? Malý je ještě malinký, mohla by ses rozkojit. Jestli máš špatný pocit z UM, tak si kup odsávačku, nebo půjč, a zkus mu dávat svoje mlíčko flaškou, pokud ji bere. Budeš mít lepší pocit, když tě to tak mrzí, což chápu. V 10dnech je myslím brzo to vzdát. V porodnici teda kojení moc nepomohli. Ale návštěvu laktační poradkyně bych zkusila, aby vás viděla a poradila, podpořila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2165
22.12.12 16:52

Ja se taky nerozkojila. Delam ted mlicko podle nadace Weston A. Price a mala na nem nadherne prospiva! :) Je to sice trosku pracnejsi, ale zase vim, ze delam pro malou to nejlepsi co muzu :kytka: http://zivakultura.cz/…a-kravskeho/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
22.12.12 16:54

Neblázni, s tebou nic špatně není, pokud kojení nejde, tak prostě nejde. Nesmíš si z toho dělat trauma. Já to brala tak, že jsem kojit fakt chtěla a bojovala jsem pět týdnů, ale pak jsem se rozhodla, že ten stres nestojí za to ani mě, ani miminu. Nutrilon je v pohodě a pro mě měl ve srovnání s kojením samé výhody. Myslím, že hlavní problém je v tom, že v dnešních ženských se buduje pocit, že pokud nekojí, měly by se veřejně omluvit celému světu :mrgreen: Já jsem byla drsná a kdykoli na to někdo navedl řeč, tak jsem rezolutně řekla, že na takový blbosti jako je kojení nemám čas a nervy a bylo vymalováno - možná právě díky takovýmu agresivnímu přístupu si nikdo nedovolil remcat. Nikomu do toho nic není. Netrap se :hug:

• Citovat
  • Upravit
Billi
22.12.12 16:56

@andelka83 zakladatelka píše, že odsává, ale nic neodsaje.

Zakladatelko, hoď se do klidu. MM nemusíš mít ze stresu. Prostě dáváš UM. Není na tom nic špatného. Zkus laktační poradkyni a elektrickou odsávačku, pokud nepůjde, není to nic tragického. Lepší spokojené mimčo a maminka.

• Citovat
  • Upravit
3540
22.12.12 16:59

Vůbec se nestyď není to žádná ostuda! Jestli na to ještě máš nervy tak odsávej a dávej odsáté a zkoušej přikládat, jestli ne zůstaň u nutrilonu není to ostuda, snažila jsi se, jsi stejně plnohodnotná matka jako všechny ostatní! Utři slzy usměj se na miminko a užívej si čas vánoční :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
22.12.12 17:15

Asi me ukamenujou, ale radim se na to vykaslat a krmit nutrilonem. Kdyz to nejde tak to nejde. A ty se kvuli tomu trapis. Cim driv se prestanes tyranizovat odsavanim, tim driv budes v pohode. Tohle je jak recept na PND.
Ja jsem odsavala 3 mesice, cely muj zivot se tocil kolem kojeni a kolik jsem toho nabrecela.
Vykasli se na to, jsou dulezitjsi veci nez kojeni. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
22.12.12 17:42

Hele, pokud se ani neobtěžuje přisát, tak bych testla tu laktační poradkyni a hlavně nejspíš i jiné kloboučky. Desátý den je opravdu brzo vynášet nějaké závěry.

Samo můžeš jenom odsávat. Ale tahle varianta vyžaduje slušnou odsávačku a je dost mamin, co se jim nepodaří jenom odsáváním laktaci udržet.

Hlavně se vážně nestresuj. To, že budeš dobrá dojnice, z tebe supermatku neudělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
22.12.12 17:44

Sama sebe vháníš do dopresí, které mají vliv i na dítě. Proč? Nechápu. No tak nekojíš, no a co???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1492
22.12.12 17:45
@Loki01 píše:
Asi me ukamenujou, ale radim se na to vykaslat a krmit nutrilonem. Kdyz to nejde tak to nejde. A ty se kvuli tomu trapis. Cim driv se prestanes tyranizovat odsavanim, tim driv budes v pohode. Tohle je jak recept na PND.
Ja jsem odsavala 3 mesice, cely muj zivot se tocil kolem kojeni a kolik jsem toho nabrecela.
Vykasli se na to, jsou dulezitjsi veci nez kojeni. :hug:

mluvíš mi z duše :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
22.12.12 17:48

Zakladatelko jak já Ti rozumím! Tvoje pocity moc dobře znám. Sice nemám vpáčené bradavky, ale první syn byl spavec, prsa se mi často ucpávaly, tak se postupně začalo dělat asi míň mlíka, malý neprospíval, tak jsem musela začít dokrmovat nutrilonem. Strašně špatně jsem to nesla, teda hlavně v období šestinedělí, nervy na pochodu, že jsem špatná matka, že nemůžu malýho plně kojit. Jak já to obrečela… Pak jsem navštívila laktační poradkyni - poloha byla v pořádku, nic špatně jsem nedělala, ale usoudila, že prostě moje prsa na kojení nejsou. Hodně mi to psychicky pomohlo a srovnala jsem se s tím. Nakonec jsem malého kojila, i když částečně do 13 měsíců. Teď mám druhý mimčo (10 týdnů) a na začátku úplně to stejný, taky spavec, kojení po 2 hodinách prostě neznám, tak se začalo mlíko ztrácet. Naštěstí jsem jeden týden zabojovala (mimčo jsem budila co 4 hodiny a mezitím jsem odstříkávala). Horší to bylo jen v tom, že mám doma ještě toho staršího, kterému jsou 2 roky a musím se mu taky věnovat. Ale dala jsem to a teď plně kojím :dance:
Takže držím palce, hormony v šestinedělí jsou potvůrky, ať to uděláš jak Ti to bude vyhovovat, určitě děláš pro mimčo to nejlepší! A nikdo Ti to nemůže vyčítat! Dokonce znám pár matek, které prostě ani kojit nechtějí (což teda osobně nechápu, ale je to jejich věc…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15290
22.12.12 17:53

@Janam20 @Loki01 - souhlasím taky!

zakladatelko, kašli na to! dobrá máma se nehodnotí podle kojení, ale podle spokojené maminky hlavně spokojeného miminka!!! kolik lidí vyrostlo na sunaru a jsou snad méněcenní??? je malej spokojenej? papá hezky? spinká v pohodě? ano? tak jsi skvělá máma, co pro něj dělá to nejlepší a holt teda nekojíš!

a s okolím si nedělej hlavu - tomu, kdo to pochopí řekneš, že nekojíš, pipkám na písku a na ulici řekneš, že kojíš a když tě uvidí s flaškou, tak řekneš, že jen dokrmuješ 1× denně a to je zrovna teď!

kašli na okolí, kašli na kojeneckou ligu, důležité je, aby spokojení miminko mělo vyrovnanou a spokojenou maminku!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1478
22.12.12 17:55

Ahojky nemáš se za co stydět. Mě trvalo 14 dní než jsem měla mlíko. Pomohlo mi časté přikládání a odsávání :) jinak já mám ploché bradavky. Používám klobouček a bradavky se mi už trochu vytáhly. Držim palce třeba se ještě rozkojíš :)
JInak jak psala @Loki01 když to nejde tak to nejde. To z tebe nedělá špatnou mamku :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová