Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, chtěla bych se s vámi poradit.
Můj syn (16 měsíců) vyžaduje prso poslední měsíc neustále když spí nebo usíná. Přes den ho nijak nevyžaduje. Když má odpolední spánek nebo v noci je to katastrofa… samozřejmě většinou jen dudá. Ptám se jak na rady, jak tohle trápení ukončit nebo zda vás nenapadá co by mohla být příčina, když dřív to takhle nebylo. (Nepozoruji změny, co se týče našeho režimu nebo celkově v domácnosti)
Díky!
@Luciaslu píše: Více
Tohle přetnout nebude příjemné pro nikoho. Prostřední jsem kojila do 2,5 let. Kolem toho 2.roku to začalo být neúnosné, každé noční probuzení se dožadovala prsa. A začala se budit co hodinu. Bylo to šílené, nechtěla jsem přestat kojit úplně, ale tenhle teror musel přestat. Prostě jsem jí vysvětlila, že v noci prso nebude, dostala večer na usnutí a v noci třeba kolem 2.-3.hod. Mezi tím k ní vstal manžel (já samozřejmě nespala a se slzami na krajíčku poslouchala její pláč), choval ji, hladil, dal čaj, vysvětloval, že maminka spinká. Po pár dnech si zvykla, že tatínek prso nemá, přestala se budit tak často a prostě si zvykla, že prso je jen večer a jednou v noci. A je to u dítěte normální, že tohle období nastává. U třetího jsem to nezažila, ten se odstavil sám v roce a čtvrt a první byla kojena jen 3 měsíce.
@teroonka achjo.. jenže blbý je, že v 16 měsících mu to ještě nijak okecat nemůžu…
Ono je to fuk, jestli úplně pochopí význam. Prostě opakovat, během dne i v noci, klidným hlasem, že prso spinká, potřebuje nabrat sílu na další den bla bla.. Proto je lepší, když první dny vstává někdo jiný, tatínek, dítě rychleji pochopí. U nich stačí kratší doba, aby si navykli na jiný režim, že prso není každou hodinu. Ale bylo to těžký, plno slziček. Ta moje byla závisláček. Odstavila se, až když jsem zjistila další těhotenství a už jsem to nedávala.
Ještě mě napadá, ono se to u nás taky zhoršovalo skokově kolem 2.roku. Do té doby dobrý, třeba 2× za noc, pak nějaká separační úzkost nebo nevím a začal každonoční teror.
@teroonka je to možný.. unavená jak psychicky, tak fyzicky… právě jsme taky plánovali, že by jsme se pomalu mohli začít snažit o druhé, ale takhle si to nedokážu představit. Přitom přes den je to takový zlatíčko…
Prostě vydržet. Až půjde do školy, určitě už prso vyžadovat nebude
Tenkrát jsme se kvůli tomu fakt i hádali, já byla přesně vyčerpaná, 4-letou a 2-letou dceru, manžel myslel, že mu to snad děláme naschvál, každou noc co hodinu budíček. No stačilo zatnout zuby a po pár nocích značné zlepšení. Akorát pozor, když se do toho pustíte a začnete odvykat, už necouvni a nedej znovu v noci víckrát prso! To dítě pochopí, že nejsi důsledná, a řev se nebude zlepšovat, ale naopak. Když to jednou zabralo ![]()
@teroonka píše: Více
Já vím, musím být důsledná a trpělivá, akorát se na to musím psychicky připravit…
Děkuju ![]()
Př - včera jsem kojila Dominika od 13:00 hod do 17:00 ale chvilkama pospával pak přebalit atd a pořád do kola a pak skitavka a hlavně ho nakojím a on u toho spí ale saje tak jsem se chtěla zeptat jestli nema třeba hlad protože se mi zdá že ano a jestli nemám koupit UM a minulé to bylo právě v 20:00 a takhle jsem jela Aš do 23:30 hod
Prsa mi pnou ale samo už nic neteče jen když to zmáčknu.
@Erika16 jak je Dominik starý?
Nemusí samo nic téct, ono jak je starší tak se to mlíčko reguluje samo, vycucne si to a pokud necítíš, že je máš prázdný, tak bych to neřešila.
Dominikovi je zrovna dneska 20 dní, jako někdy cítím že jsou prázdné ale vždycky cítím tlak ze tam něco je
@Erika16 Ne. U novorozence je to naprosto normalní. A NAOPAK uplne v poradku.
1. Je malinky, ma maly žaludek, ma casto hlad.
2. Nenusí se dokazat najist najednou, to kojení je i pro něj vysilující.
3. Střídá nutritivní a nenutritivni sání, důležité jak pro něj, tak pro tebe (podpora laktace).
4. Chce mít kontakt. Nezná nic jineho nez tebe, tak chce byt s tebou v pro nej nejprirozenejsi forme. Je to proste mazleni.
5. Rada davam za priklad gorily.
Mrknete na online prazske gorily. Duni je s Mobi furt. Neodklada ji, cucka si od ni kdy chce. Zadne hodiny, zadne mereni casu.
Je to tezke obdobi. Ale proste vydrzte. Oblozte se pitim, jidlem, ovladacem, polstari. Mente kojici pozice, zkousejte co bude nejpohodlnejsi. Neomezujte.
@dendron píše: Více
Aha, já ho mám i v noci v posteli a kojim v leže a když už Dominik nesaje tak ho dám do postýlky a on se za 1 min vzbudí není to úplně pláč… Takže chce jen pozornost a mazlit se??? Dopoledne odpoledne třeba ho nakojím občas u toho usne ale saje dál a má zavřený oči
@Erika16 píše: Více
A pláče nebo je nespokojený?
Takhle malé miminka vyžaduji prso i kvůli uklidnění a pocitu bezpečí, že je s mámou. Pokud přibírá, tak bych řekla, že je to ok. Jestli si chcete být jístá, tak mléko odstříkat do flašky, pak vidíte kolik vypil.
Ale jelikož miminko přikládáte, tak se mléko tvořit bude a tvoří se ho tolik, kolik potřebuje miminko.
@Erika16 píše: Více
To je normální. Chce být u vás. Všechno je teď pro něj nové a náročné, všechno poznává a vy jste jeho bezpečná zóna.