Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den,
jdu si pro radu.
Mám za pár dní roční holčičku. Kojení bylo s oběma dcerama bez obtíží, jen sem tam nějaký ten zánět prsu, většinou se mi podařilo ho rozehnat, asi 2-3× jsem se nevyhnula atb.
Teď k tomu co mě trápí. Mám zatvrdlinu v prsu (snad celý vnitřní dolní kvadrant) a nedaří se mi jí odstranit. První den teploty (asi i v kombinaci s nevyspáním), další dny je mi lépe. Nejde mi to odsát odsávačkou, neodsaje to dcera, nejde to rozmasírovat, odstříkat ručně, ve sprše..prostě už nevím.. Nahřívám, chladím, nic..
Ucpaný mlékovod nevidím…
Dceru kojím v noci skoro pořád (ona je hrozný nespavec už od narození, ale když třeba rostou zuby jako teď, budí se i tři týdny 2-3× za hodinu v noci
).
Nemáte někdo prosím nějakou radu?
Na zatvrdliny jsem také trpěla, vždycky to byla hrozná bolest. Odsávání, masírování, nahřívání bylo k ničemu, pokaždé to musel nakonec odsát syn. Naštěstí jsem se toho vždycky nejpozději druhý den zbavila. Jednou to byl také ucpaný mlékovod. Jinak v noci jsem také často kojila a když synovi rostly stoličky, tak to bylo asi týden nebo dva hrozné, taky se pořád budil. Ale zase to přešlo.
Už ses té zatvrdliny zbavila?
@Zuz186 naštěstí ano, trvalo to asi 5 dní, ale jednou jsem to večer zase celkem na sílu rozmasírovala v horké sprše, odsávala odsávačkou, pak kojila hodně dceru a postupně zmizela ![]()