Kojení-prosím o radu/názor

480
24.7.22 21:16

Kojení-prosím o radu/názor

Ahoj maminky,
prosím o radu či názor ohledně kojení.

Mám brzy 11m dceru, kterou jsem od narození kojila, do ca 5,5m plně, poté jsem začala s příkrmy, dcera moc nechtěla pít tekutiny, ale ca v 9m se to zlepšilo. Doteď jsem zkusila jednou UM a absolutně nic. Dudlík velmi zřídka, ani na spaní.

Momentálně máme režim:

• ráno po probuzení v posteli nakojím
  • ca po hodině dám snídani, většinou jeden jogurt, někdy kousek ovoce
  • během dopoledne nějaká menší svačinka, ale někdy nechce nic nebo pokud vstává brzy, tak na hodinu usne
  • dle spaní mezi 11.30 a 14.00 oběd, většinou masozel. nebo polévka, jak je teplo, tak toho sní málo (50-90g)
  • odpoledne ovoce/občas křupka/přesnídávka/jogurt
  • odpo ca 1,5h spánek
  • večeře mezi 18.00 a 19.30 většinou kousek pečiva se sýrem/šunkou/avokádem + zelenina (sní tak půl krajíčku)
  • před spaním kojím (někdy u toho usne, tak přendám do postýlky nebo uspím normálně)
  • v noci většinou v polospánku 2× kojím
  • vody/čaje vypije ca 300ml přes den

Můj dotaz zní, během toho dne kojím ještě třeba 2×-5× a nevím, jestli je to tak v pohodě nebo bych to měla už pomalu přes den utnout. Mě kojení nevadí, ale přijde mi, že malá se po mě už začíná někdy vztekle sápat a prostě chce prso a začne mě drápat a občas mě i kousne přes tričko a to se mi moc “nelíbí”.

Prosím o zkušenosti vás zkušenějších, jak jste to měly vy, popřípadě tipy, jak jste to případně omezily.

Moc děkuji a prosím bez nějakých rýpavých příspěvků. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2548
24.7.22 21:27

Mně to přijde v pohodě, ale já teda touhle dobou kojila strašně moc, protože dcera mi odmítala jíst a klubal se jí jeden zub za druhým. Se sápáním a kousáním nepomůžu, dcera mi to nedělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4123
24.7.22 21:27

Myslím, že v první řadě záleží na tom, jak to vyhovuje tobě a tvému dítěti.

Já cca od 10 měsíců kojila přes den jen jednou, od roku přes den nekojim vůbec. Zato v noci se často budí a to kojim skoro po hodině. Malá je jedlík, ale teď v tom teplu také sní méně než obvykle.

Jinak do výstřihu se mne naštěstí vůbec nesape ani přes den nijak kojení nevyžaduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
24.7.22 21:30

@VeroF Hmm těžko říct no, pokud je ti to nepříjemné tak s tím přestaň. Živin má očividně dost a budeš pak dávat akorát místo mateřského UM. Nebo ho nechce?
Já první kojila plně jen měsíc pak napůl s UM a sama se odstavila v půl roce. Teď mám 4mesicniho tak zatím nic neřeším no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
24.7.22 21:32

Doba, kdy odstavit, tak tady se názory liší. Dítě ani ne rok staré, nebál bych se kojit dál. Klidně do dvou, tří let, ničemu to nevadí. Jedna věc je, že mateřské mléko je pro dítě vhodné nutričně. Druhá věc je citové obohacení dítěte kojením, tady si říkám, proč přestávat třeba v půl roce nebo po roce. Kojit v druhém roce není nutné tak často, ale plné odstavení nutné taky není. Z hlediska protilátek a imunity je nejlepší to mateřské mléko a pro celoživotní citový vývoj, tak to kojení působí velmi pozitivně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
24.7.22 21:48

Děkuji za všechny vaše názory. Kojení mi určitě nepříjemné není, akorát bych ráda nějakým způsobem odbourala ty občasný “záchvaty”, kdy se fakt po mě sápe a úplně nevím, jak to takhle malýmu dítěti vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
399
24.7.22 21:49

Malý má 12 měsíců a kojim, kdy potřebuje. Beru, že to není jen o jídle, ale kolikrát se potřebuje jen ponuchnat. Nenechavam ho ale, aby mi ubližoval. Když něco zkusil obvykle jsem mu rázně řekla, že mě to bolí a dala ho od prsa. Teď už to nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
24.7.22 21:50
@VeroF píše:
Děkuji za všechny vaše názory. Kojení mi určitě nepříjemné není, akorát bych ráda nějakým způsobem odbourala ty občasný “záchvaty”, kdy se fakt po mě sápe a úplně nevím, jak to takhle malýmu dítěti vysvětlit.

Myslím, že toto se časem zlepší, netrápil bych se tím a kojil dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
24.7.22 21:52
@3mamamina píše:
Malý má 12 měsíců a kojim, kdy potřebuje. Beru, že to není jen o jídle, ale kolikrát se potřebuje jen ponuchnat. Nenechavam ho ale, aby mi ubližoval. Když něco zkusil obvykle jsem mu rázně řekla, že mě to bolí a dala ho od prsa. Teď už to nedělá.

Děti postupně chápou víc a víc, takže bych nedramatizoval určité problematičtější jednání. Ale postupem času by mělo být sledovatelné, že ty věci se pomalu zlepšují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
399
24.7.22 21:55

@Náhodný host děkuju, ale já myslím, že už mám poměrně v kojení praxi a radit nepotřebuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
543
24.7.22 21:57

9 měsíců je zbytečně brzo na ukončení kojení. Když se na tebe sápe a jsi doma, tak jí to prso dej. Je zbytečné přecházet na umělé mléko, když to nejlepší pro ní máš vždycky k dispozici a zadarmo. Mě se dcera taky sápala na prsa, ale já to nijak neřešila, proste jsem to prso dala. Nejhorší to bylo cca v 1,5 roce, kdy už byla dostatečně sikovna, aby si to prso vyndala, a zároveň moc mala na to, aby pochopila vysvětlování. Navíc se kojila častěji než novorozenec. Kolem jejího 20. měsíce jsem s kojením skončila, protože jsem otěhotněla a bylo mi to strašně fyzicky nepříjemné a i mléko už jsem kvůli těhotenství neměla. Žádné uměle mléko už jsem nedala, protože plnohodnotné jedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
24.7.22 22:01
@3mamamina píše:
@Náhodný host děkuju, ale já myslím, že už mám poměrně v kojení praxi a radit nepotřebuju :)

Omlouvám se, špatně jsem to napsal. Na co jsem reagovat, tvůj příspěvek se mi líbil a chtěl jsem to jen zopakovat, případně podpořit vlastními slovy. Vyznělo to jako nějaká rada pro tebe, bylo to určené tazatelce, která založila téma.

Zajímavý byl prof. Švejcar, kdysi byl proti kojení nebo dlouhému kojení, pak naopak ho silně prosazovat. Já si myslím, že když to bude dělat podobně jako ty, určitě nepochybí. Kojit dál i po roce, akorát třeba ne ve dne, ale v noci, detaily už z hlavy nevím, ale dávalo to hlavu a patu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15217
24.7.22 22:17

Já jsem děti kojila kdy chtěly, takže se po mě nemusely vztekle spát, protože jim bylo kdykoli vyhověno. Mladší jsem kojila dokonce přes 3r. Ročnímu dítěti bych kojení neodpirala, vždyť je to lepší než nějakej kupovanej jogurt, toho se v životě nají ještě dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
24.7.22 22:20
@Alušáček píše:
Já jsem děti kojila kdy chtěly, takže se po mě nemusely vztekle spát, protože jim bylo kdykoli vyhověno. Mladší jsem kojila dokonce přes 3r. Ročnímu dítěti bych kojení neodpirala, vždyť je to lepší než nějakej kupovanej jogurt, toho se v životě nají ještě dost.

Tak do 3 let to sice nutné není, ale otázka opačně zní, proč ne? Pokud není další těhotenství, nejsou zdravotní potíže u matky, jít to neničí zdraví, tak pro dítě to je jen vhodné. Jak to mléko tak i to kojení samotné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
24.7.22 22:24

Tak do roka jsem to neřešila, pak už jsem se s dítkem snažila domluvit, že je to naše soukromá záležitost a na veřejnosti mi to není příjemné. Vůbec jsem jela stylem - kojím tam a tehdy, kde mi to není nepříjemné. Obě děti jsem kojila dost dlouho, to druhé skoro do tří let, to už ale nebylo x-krát denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová