Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jsem čerstvě podruhé těhotná. Mám doma téměř 13m dceru, která je noční kojící závisláček. Budí se klidně co hoďku dvě, s prsem v puse v podstatě spí většinu noci, u kojení uspávám… do teď jsem to brala v pohodě, spí s námi v posteli, tak se jakž takž vyspím. Ale teď, když jsem těhotná, to přestávám dávat. Jsem velmi unavená, bolí mě prsa a každé přisátí teď řeže, jako když jsem začínala poprvé kojit. Navíc za pár měsíců s námi asi bude další miminko, uvažuji proto o odstavu. Kojím jen u uspávání a v noci, přes den vůbec, dcera je jedlík a přes den hezky papá, v noci se podle mě nebudí hlady, ale prostě zvykem, že chce dudat.
Máte někdo prosím za sebou noční odstav v podobném měsíci? Najde se tu nějaká rada, jak se vám to nejlépe povedlo? Bude to těžké asi pro nás všechny 😕, ale potřebuju teď energii na těhotenství. Kojení je nejvíc ❤️️, ale cítím, že se blíží chvíle to utnout…
Děkuji všem 😍
Ahojky, já mám staršího, 21 měsíců, ale taky jsem těhotná a řešila něco podobného
maly byl jednu dobu úplný zavislak na prsu, dokonce mi i odmítal jídlo a piti a musel nastoupit tatínek a odvézt ho na den pryc, aby začal pít. Pak už to šlo, pije rad ovocný čaj a dostává ho i v noci místo mlika, prso má už jen na usnuti, ráno, a 2× denně po probuzení (spi chvilku dopo i odpo). Přímo v posteli mám u hlavy láhev s tím čajem a když se začne vrtet, dostane napít a spi dal a přes noc už se nekoji k mé velké radosti vubec
![]()
Nám se to povedlo tak, že jsem dceru, tehdy 14m, dala do vlastního pokoje na matraci a ona najednou začala spát celou noc. Já tam spala do porodu s ní, od porodu tam je manžel. Kdyby to nezabralo, tak bych se prostě obrnila trpělivostí, jednu noc se rozhodla a prostě nedala. Ale ono to zabralo, hlavní příčinou častého buzení u nás totiž bylo patrně to, že stále narážela do postýlky nebo do nás a kojila se pak pořád, aby zas usnula. Co má vlastní velkou postel a dost prostoru, tak se nebudí a s tím zmizlo i noční kojení.