Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny hodné a shovívavé duše,
okolnostmi donucená jsem i přes to, že jsem se zařekla proti, začala v těhotenství po třičtvrtě ročním přerušení opět brát antidepresiva. Nešlo to jinak a přes veliké výčitky jsem se alespoň konějšila tím, že je děťátku lépe v bříšku klidné maminky…
Nicméně je tu otázka kojení a umělého mléka..
Chtěla bych se tímto zeptat maminek, které mají zkušenosti s kojením a zaroveň braním antidepresiv. Je mi jasné, že do mléka antidepresiva nejspíše přecházejí - jaký mají vliv? Škodí miminku? ![]()
Prosím nesesupte se tu na mě..
Konkrétně se jedná o Zoloft 50mg/1 x denně.
Psychiatr mi otevřeně řekl, že moderní medicína kojení s antidepresivy neodsuzuje, ale jednat se o jeho dítě, volil by proti kojení…
@TeresaTe a to sis nasadila sama? Já kojím s minimální dávkou Asentry, ale po konzultaci s psychiatrem, porodníkem a s dětskou lékařkou
Vyloženě zakázané to není, ale je několik výzkumů že pak je dítě nějakou dobu „závislé“ a je podrážděnější - protože většina věcí co matka pozře se nějakým způsobem projeví v mléku.
a co nekojit? Já jsem měla silné deprese několik let a proto jsem hned na porodním sále dostala tabletku na zastavení že prostě bude prcek na UM a mě to ochrání před zvýšeným rizikem laktačních psychóz apod. Takže za mě lepší se na kojení vyprdnou - fakt to není něco nezbytného a raději nekojit než dítěti posílat látky které by nemělo.
Mně zase řekl doktor, že bude lepší kojit. Ale já toho mám brát polovinu co ty a ještě pořád zapomínám ![]()
Já bych do toho nešla. Jestli chceš kojit, protože je to pro dítě dobré a dávás mu tím protilátky, tak se to vykompenzuje tím, že mu budeš jakousi dávku antipsychotik a to by za to pro mě nestálo. Vím, co takový sajraty dokázaly dělat se mnou a vážně bych nechtěla, aby si něčím takovým, i když v minimálních dávkách, muselo procházet moje dítě. A nemyslím to ve zlém.
@TeresaTe
se Zoloftem jsem kojila - doporučení psychiatrů se v tomto ohledu lišila, podle osobního postoje lékaře, dlouhodobé studie nejsou k dispozici. Větší riziko bylo kojení pro mě než pro dítko, hormonální výkyvy a na základě toho depresivní propady.
kamarádka odkojila s Cipralexem 3 děti.
Děti máme obě zdravé, velmi dobře prospívající.
Vůbec, mně to zakázal kdekdo, měla jsem i papíry, že se mi má v porodnici zastavit laktace kvůli velmi vysokému riziku vzniku laktační psychózy s tím, že s antidepresivy kojit nesmím (mám předepsanou Asentru), ve skutečnosti jsem ty léky samovolně vysadila již půl roku před těhotenstvím a kojení jsem tedy riskla (myslím, že pro moji psychiku by byl horší pocit, že nedokážu nakrmit vlastní dítě), v porodnici jsem to vysvětlila, nedělali nic, jen se mě furt ptali, jak se cítím.
Odnesla jsem to slabší poporodní depresí, kterou jsem překonala sama vlastně jen díky kontaktnímu rodičovství, neuvěřitelně hodnému dítěti, které spalo, skvělému partnerskému vztahu a i díky tomu kojení. Prostě kdyby mi něco v životě neklapalo, mohl by nastat docela problém.
Ale můj psychický stav už před těhotenstvím byl dlouhodobě velmi dobrý, takže jsem si to mohla dovolit, pokud cítíš, že léky potřebuješ, za žádnou cenu je nevysazuj a raději zvol umělé mléko, ty budeš v psychické pohodě a nebudeš dítěti v mléce podávat psychofarmaka.
Inko z pochopitelných důvodů
To si dovolím nesouhlasit, nejlepší bezpečnostní profil má sertralin, tedy Zoloft nebo Asentra. S malou dávkou 25 nebo 50 mg bych se kojit nebála. Jako druhou nejlepší variantu bych brala situaci maminka na Ad dítě na umělé výživě. Ale pokud to nezvládáš bez AD nezůstávej.
Zkušenost nemám žádnou, ale našla jsem tento článek o kojení a užívání léků obecně: http://www.poradkyneprikojeni.cz/…zivani-leku/ Zase trochu jiný pohled.
Prosím maminky, které kojily se sertralinem, poradíte? Druhý týden jej beru a mimísek 9m odmítá absolutně veškeré příkrmy, kromě jogurtu, ten úplně hltá a pije vodu z lahvičky a v noci kojím. Předtím už docela pěkně baštil ovoce i masozeleninu, kaše. Teď nic z toho nechce, už jen když vidí, že nesu mističku tak začně natahovat a nedostanu do něj ani lžičku. Myslíte že to může být těmi AD? Pak jsem si říkala že to mohou způsobovat rostoucí zoubky, tlačí se mu nahoře i dole dvojky. Nebo také teď ta vedra a změny počasí… Ale mám samozřejmě strach z těch léků. Nemáte některá podobnou zkušenost? Děkuji předem velmi za Vaše odpovědi!
Asi tě tu ukamenují, že vůbec bereš AD a k tomu sis dovolila porodit dítě. Ale zrovna sertralin by mu ublížit neměl - nemyslím, že by odmítal příkrmy kvůli tomu.
To spíš opravdu ty zuby, vedro, nejedlé období a nebo kombinace všeho.
Takovéhle zkušenosti nemám, ale je fakt, že já sama po setralinu moc nejedla. Radši bych zavolala DR.