Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky,
mám menší problémek. Plně kojím… ještě před dvěma týdny bylo OK až na občasné ucpávání mlékovodu (což vyřešilo propíchnutí špendlíkem).
Ale ted, malý se přisaje a začne tahat a nic neteče, tak po minutě mi bradavky bolestivě stuhnou a malý začíná pomlaskávat, takže mlíčko začíná téct. Ta bolest je docela dost nepříjemná a trvá asi minutu… a je dost intenzivní - prostě zaťatý zuby a slzy v očích… no po minutě se prso zase jako kdyby uvolní a už je to bez bolesti..
Nevíte jestli nemůžu dělat něco špatně??? Když použiju odsávačku tak mlíko teče bez bolesti..
Jo a ještě jeden dotaz. Začínám být nemocná (bolest v krku , rýma…atd) říká se že v mlíku je ochrana , a že mimís nemoc od matky chytne vyjímečně - je to pravda??
Díky za rady.
Markéta a Michal 11 týdnů a pár dní
Ahoj,
pokiaľ pri odsávaní to nebolí, tak by som si tipla, že ťa asi nejak bolestivo stisne pri saní miminko… Snáď by som len poradila mliekovody neprepichovať, aby sa v nich niečo nepoškodilo. (To muselo bolieť!)
S tou rýmou - ja mám skúsenosť, že mimi od nás snáď chytí úplne všetko
Ale čo sa týka kojenia, rozhodne počas choroby neprestávaj. (Ja som kojila aj v štyridsiatkach horúčkach) Hlavne sa snaž nejesť, pokiaľ je to možné, nejaké liečivá, ktoré nie sú vhodné pri kojení.
Tak veľa zdaru pri kojení.
Gabika a Radeček (10,5m)
Tak nas Matysek od nas nikdy nic nechytil a to byl manzel nemocnej skoro porad od ty doby, co se malej narodil. Ja jsem taky neco mela a Mates v pohode.
Jinak ten spousteci reflex je mi taky dost neprijemnej, ale ze by to byla takova bolest, jak ty popisujes, to ne.
Jana+Mates (5 mesicu)
PS: Uplne mi prebehl mraz po zadech, kdyz jsem si precetla to o tom spendliku, to prece musi straslive bolet!!!!!
.o))) to s tím špendlíkem jste mi poradily tady
teda připadlo mi to moc drastický, ale laktační mi řekla to samý.)))) .o))) a vůbec - teda skoro vůbec to nebolí. Já na to asi trpím - na brdavce se mi udělá bílá tečka - mysela jsem že je to hnis ale není - prostě se jen z nějakýho důvodu ucpe mlékovod, no a tak za 6 hodin už bolí pěkně celý prso, odsát to nejde odstříkat taky ne - je to holt ucpaný - takže špendlík líh, trošku píchnu, a mlíko de ven rychlostí blesku, bolest mizí…
ale upřímě řečeno poprvý jsem se odhodlávala skoro den… ale ono vás to donutí a fakt to skoro vůbec nebolí.o)))
špatným přisáním to nebude, prostě cítím jak ty bradavky ztuhnou podotýkám že obě, a pak když saje z tý "ztuhlý " tak to bolí… no asi to holt budu muset vydržet.
Maka, já jsem si ten mlékovod jednou propíchávala taky a kdo to měl jednou ucpané, jistě mi dá za pravdu, že i kdyby to trochu bolelo, bolavý prs s ucpaným mlékovodem je 100× horší. Mně to taky poradila laktační…
Zkoušela sis před kojením navlhčit a nahřát bradavku, případně před kojení trochu mléka odstříknout? Mně to tu bolest zmírnilo.
Něco podobného se mi objevilo po Bářině 4 měsíci a trvá to prakticky dodnes, většinou to cítím v prsu, z kterého nekojím. Je to opravdu chvílema dost nepříjemné, ale přejde to, tak to neřeším…
Ovšem tím pravidelným ucpáváním nevim, jestli to je v pořádku. Co na to dr?
Gabča a Barča, 32týdnů
Ahojka, nejsem ještě žádná zkušená kojná a mám celkem potíže s přebytkem mlíka, ale při spouštění mě prsa taky dost zabolí, cítím to jako hodně velký tlak a za chvíli to povolí.
Takže tohle bude asi v pořádku. Pokud pak mrně normálně saje, je to v pohodě.
A s pícháním špendlíkem…no au:-)))
Linda+Matýsek 13 dní
Mako, mi se to celkem pravidelně stává taky, je to úplně normální.
Když si malá jen tak podudlává, tak nic, ale jak pořádně zabere a začne tahat, tak se prsa (ale víc to, ze kterého nepije ) okamžitě nalejou, cítím tlak, trnutí, prsa na chvíli ztvrdnou, ale pak se to uvolní a je to dobrý.
Možná to jen více vnímáš a bolí tě to, já to třeba vůbec bolestivě nepociťuji, je to opravdu jen tlak a trnutí a trvá to chvilku.
Tak se drž ![]()
Radu + Stelli 10měs
je možný že jsem víc citlivá, vždycky jsem na bradavky byla… jenže mě zaráží že dřív to nedělalo, a dělá to víc to z kterýho pije, ne nao¨pak, už samotný ztrvdnutí je nepříjemný - to právě cítím ten tlak jak tu někdo psal, ale když z toho malej saje, tak to fakt bolí. No ještě zkusím mu to vždycky sebrat než to povolí, uvídíme, třeba nebude protestovat.o))
Jak jsem psala výše, mě tyto pocity začaly až ve 4 měsících malé, tak kdo ví, co tě ještě překvapí:) Třeba mě překvapilo, že zrovna tak v té době, kdy se často končí, mi kojo začalo jít opravdu velmi dobře a najednou byla mlíka ještě víc a konečně jsem z koja začala mít ty super pocity, jak se všude píše ![]()
GaB
zdravím,vás holky.Dělá mi to asi 14 dní.taky jak Barča zabere tak v druhém prsu cítím velký tlak.já jsem za to ráda protože vím že se ještě mlíčko tvoří.Ale co je zvláštní že už se mi tak moc nenalévají jako ze začátku,kdy jsem musela i odstřikávat ted vůbec nemusím.Nevím jestli je to dobře nebo ne(možná stačí vše vypít.nevím) Ryka,Barča4.měsíce
Ryko, určitě to je dobře, tvé tělo se prostě už stabilizovalo a ví přesně, kolik mlíčka má pro malou vyprodukovat. Já mám mlíka dostatek, ale ne přebytek, zkrátka tak akorát
![]()
Ryko, ještě kolem 4 měsíce jsem odsávala do zásoby do mrazáku. Od tý doby už nemusim. Je to již výjimečně. Přesto mlíko je a je ho hodně, i když se to nezdá. Občas i když nejsou nalité jako dřív, tak bych ukojila i 2 děti. Věř, že to je v pohodě:)
GaB