Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, mam 3m holcicku, kterou plne kojim. Chtela bych se zeptat, zda ji staci me mleko i v tom horku, mleka uz nemam nazbyt jako v sestinedeli, ale mala moci rekla bych dost, neplace..staci to tem malym kojencum, nebo davate ted i nejaky caj pro kojence na doplneni tekutin?
Pokud ti pěkně čůrá, tak jí to kojení stačí. Pokud by ti připadalo, že čůrá málo, tak dávej čajík pro nejmenší děti, mají tuším fenyklový, který je už od měsíce. Nedávej v lahvičce, ale po lžičkách.
Já dávala…malá byla z nemocnice naučená na tříhodinový režim a když jsem kojila častěji, tak zvracela…takže v horku jsem v mezičase dávala vodu, někdy pila, někdy ne, podle žízně..
No můžeš dát vodu, pokud chceš, ale pokud nebrečí, tak myslím si, že není třeba, ale zaleží také zda by si lahvičku s vodou vzala
, kojené děti mají nerady lahev ![]()
Já dávala synovi čajík od návratu z porodnice, plně kojený do 6 měsíců a dávala jsem to normálně přes flašku. Nechápu proč se v dnešní době ten čaj tak hrotí, jestli se ti zdá, že má málo tekutin, tak prostě dej ![]()
Já přes léto taky pouze kojila, nedávala jiné tekutiny (teď to není v,, módě,,), mamka i babička říkaly, ať dávám, pediatr, že stačí pouze MM, kojila jsem každé 3hod a pití nedávala. První čajík jsem dala v 5.měsících a malá hned při prvním podání vypila 250ml naráz, od té doby pije hodně, u druhého budu dávat dříve, poslechla jsem pediatra a možná byla přes léto žíznivá
. Já bych klidně čajík (např. heřmánkový, ne sladký) dát zkusila, jen na zavlažení jazýčku, mlíčko je tekutina sytící, ne zavodňovací, ale těžko co nejlépe poradit
, zase ať nezkusíš dát pitíčko z lahve a maličká nezačne odmítat prso, pokud budeš dávat, dávala bych jen na lžičku
@Deninina píše:
Já dávala synovi čajík od návratu z porodnice, plně kojený do 6 měsíců a dávala jsem to normálně přes flašku. Nechápu proč se v dnešní době ten čaj tak hrotí, jestli se ti zdá, že má málo tekutin, tak prostě dej
no já třeba zase nechápu k čemu ten čajík je novorozenci. Ono nejde o něj aké hrocení. Jen je to zbytečná práce navíc, když to to dítě nepotřebuje.
@jujuli nedávala jsem žádnému miminu nikdy čajíky
Prej caj vadi na ledviny u malych deti… MM je i na zizen- kdyz ti pije par minut ma zizen kdyz dyl ma hlad- mam skoro 3mes. Kojim porad- nehlidam kdy sem mu davala a zda ma narok- (ale vyvhszi nam to po hodine az dvou).rekne si sam a nebo mu nabidnu- ty taky nepijes presne po 3h ale kdy se ti chce;) jen ke to vopruz porad kojit;D
Staci MM, klidne se doporucuje kojit co pul hodky, dite si na zizen bere jen predni mleko. Dalsi tekutiny nejsou potreba
Tak kojení by mělo postačovat, ale doporučuje se v takových extrémních vedrech nabídnout i vodu. Já osobně to takto praktikovala a osvědčilo se to maximálně. Protože kojit co půl hodiny bych fakt nezvládla.
Já jen kojila. Někdy to bylo i po té hodině, ale nijak mi to nevadilo. Když je velké vedro, tvoje tělo udělá víc předního mléka, které má zahnat žízeň. Je úžasné, jak je příroda chytrá ![]()
No, mliko sice je tekutina sytiva, ovsem přední mliko zažene žízeň, zadního se naji;) pokud je v pohode a pocurana, nedavala bych nic. Synovi jsou ted 4 mesice, plne kojeny a flašku vcera vzal s vodou bez problému. Dneska nebylo treba, nebrecel a cural až až;)
Tak mě pediatrička doporučila dávat malý čajík hned od miminka a to jsem taky udělala. Normálně z lahvičky, prso pak neodmítala. (Přijde mi to logický, když z lahvičky tekl jenom čajík a z prsa zase mlíko
) A budu to tak dělat i u druhýho dítěte, kojit po půlhodině fakt nebudu. Navíc tomu nevěřim, že MM dokáže zahnat žízeň
Ale asi ti každej napíše něco jinýho ![]()
Kojení stačí, jen je nutné kojit často. Já jsem si v loňském létě hlídala čas a dávala jsem ji k prsu každou hodinu nebo i dřív (pokud enspala samozřejmě.) a bylo vždy jasné jestli pije na žízen nebo na hlad a když nechtěla, tak si prostě nevzala
vodu a čaj jsem začala dávat až s prvními příkrmy asi v 10.měs ![]()